Nebyli jste také okradeni?

Archiv
Verze pro tisk |

Dopadená podvodnice má trvalé bydliště v Praze. V našem okrese se zdržovala na přechodné adrese v Novém Boru ve společnosti svého přítele, se kterým bydlela v jednom ubytovacím zařízení.


Zhruba od října loňského roku až do letošního února si peníze k živobytí obstarávala především svými podvody. Jak se podařilo kriminalistům zjistit, navštěvovala nejen seniory osamněle žijící na sídlištích nebo v rodinných domech v různých lokalitách České Lípy a Nového Boru, ale také seniory žijící v pečovatelských domech.


Většinou se jim představovala jako sociální pracovnice, a když se jí podařilo úspěšně navázat kontakt, požádala důchodce o vypůjčení různých finančních částek v rozmezí od pěti set až po čtyři tisíce korun. Záminky, pod kterými peníze z důvěřivých lidí získávala, byly skutečně vynalézavé a  směřované na lidský soucit. Podvodnice se například představovala  jako dcera nebo dobrá známá jejich sousedů nebo zesnulých přátel, která se právě ocitla v nouzi a potřebuje peníze na cestu domů po vážné autonehodě, na cestu za nemocnou příbuznou, na odvoz své dcery z porodnice. V zásobě měla další a další srdcervoucí příběhy, kterými seniory dojímala. Někdy ale lidé peníze neměli nebo jí je odmítli půjčit, v takových případech je pohotově okradla, k čemuž došlo například v Novém Boru, kde třiaosmdesátiletému staříkovi z bytu zcizila 1 500 korun. 84leté  stařence z České Lípy zase odcizila 3 tisíce korun v hotovosti spolu s osobními doklady.


Vyšetřování případů ukázalo, že 46letá žena z Prahy není žádná začátečnice. Nejenom, že byla v posledních třech letech pravomocně odsouzená za krádeže, ale  pražský okresní soud na ni dokonce vydal v prosinci loňského roku příkaz k zatčení. Podvodnice se totiž obdobné činnosti dopouštěla před svým příchodem na Českolipsko i v Praze, kde rovněž oklamala desítky seniorů. Žena se pak snažila uniknout potrestání a nedostatovala se k soudním přelíčením, které byly v její věci nařízeny. Kriminalisté ji po jejím zadržení obvinili z trestných činů krádeže a podvodu a poté ji eskortovali přímo k Okresnímu soudu do Prahy. Skutky spáchané na Českolipsku tedy budou u tohoto soudu projednány rovněž.
     V této souvislosti se kriminalisté obracejí na další případné oběti jejích podvodů a žádají je, aby  policii kontaktovali. Pracovníci služby kriminální policie a vyšetřování v České Lípě dosud zadokumentovali 26 podvodů na českolipském okrese, při kterých přišli lidé o celkem 42 tisíc korun. Poškozených seniorů však může být ve skutečnosti mnohem více.
     46letá podvodnice je asi 160 cm vysoká, plnoštíhlé postavy. Má šedozelené oči, široký nos a tmavě plavé vlasy se světlými melíry střední délky střižené na úrovni krku s ofinou do čela. Často byla oblečena do černých kalhot, černé halenky, červeného saka a zimní bundy v barvě béžové metalízy. Je kuřačka, a pokud měla příležitost, na návštěvách u seniorů kouřila. Také svým hostitelům tykala a k seniorům vysokého věku se leckdy chovala nezdvořile až drze.
     Policisté tedy vyzývají případné další podvedené důchodce, kteří se s touto ženou setkali, aby kontaktovali jakoukoliv služebnu policie, známou linku 158 nebo  telefonní linku 487823210.

Nahoru