Levínská hospůdka

Verze pro tisk |

Mám rád staré vesnické hospůdky, jejich vysoké stropy, kamínka, oplzlé řeči štamgastů. Jednu takovou jsem nalezl v Levíně.

Samotný Levín objevíme, když pojedeme od Úštěka do Verneřic anebo opačně. V obci s názvem Horní Vysoké odbočíme doprava a vystoupáme do městečka, v němž se tak nějak zastavil čas. Přímo na návsi, pardon náměstí, stojí kromě barokního kostela Povýšení sv. Kříže i Levínská hospůdka. Evidentně prošla rekonstrukcí, přesto kouzlo, o kterém jsem psal v úvodu, neztratila.

Hned na dveřích nás kromě otevírací doby (zavřeno je v úterý, jinak funguje tak nějak normálně) uvítá stručný návod, jak se v restauraci chovat.

1. Vezmi jednu koženou tučnou prkenici.

2. Bez váhání vlez do Levínské hospůdky.

3. S úsměvem na rtech vejdi, pozdrav a usedni, kde libo.

4. Při příchodu personálu si objednej dle vývěsních tabulí.

5. Nech si chutnat na tom, co sis vybral.

6. Všimni si příjemného prostředí a skvělé obsluhy.

7. Při cestě ke svému domovu nezapomeň všem známým a příbuzným sdělit, jak sis v Levínské hospůdce pošmáknul, a všem vřele doporuč.

Tak to vezmu bod po bodu:

1. Zase tolik tučnou prkenici mít nemusíme. Utopenec je za 18 Kč, stejně jako pepřenka, tláča, gothaj s cibulí či opečená sekaná. Smažený sýr stojí se vším všudy 65 korun. V době mé návštěvy byly hlavním hitem zabijačkové speciality. Z piv se točí Krušovice - jubilejní ležák za 21, Mušketýr (11) za 17 korun. Já byl autem, tak jsem pil točenou limonádu.

2. Vlézt můžeme bez váhání, uvnitř je domácky. Navíc jsem tam během hodinky potkal dvoje Českolipany.

3. Pozdravit se sluší. Místa bylo dostatek. Nabízejí se stoly pro čtveřice i pro velké skupiny.

4. Tabulí je po stěnách spousta a já jsem zdaleka ještě nevyjmenoval všechny laskominy na nich prezentované.

5. Kroupové jelítko bylo kapánek nekonzistentní, nicméně chutné. Kdybych chtěl ochutnat i pivo, musel bych zřejmě přespat, což není problém. Nocleh pro jednoho (jste-li dva :o)) stojí tři stovky.

6. Obsluhoval mě manželský pár, který hospodou žije. Nepůsobili sice vždy profesionálně, nadšením to však vynahrazovali. Na nic jsem nečekal, účet spočítali přesně.

7. Doporučuji!!

Obvykle se ještě vyjadřuji k záchodu. Na něm mi chybělo světlo. U mísy mě čekala absolutní tma, takže bylo fajn, že některé činnosti už mám za ta léta značně zautomatizované :o).

Nadšeným turistům doporučuji ještě výlet na zvonici nad vsí. Má zrekonstruovanou střechu a po žebřících se dá vylézt až do druhého patra. Pěkně vidět je odtud zejména Sedlo.

Nahoru