Ladislav Záruba komentuje události ze zastupitelstva

Archiv
Verze pro tisk |

Nejprve věci velmi podstatné, a to je řešení testu společenských znalostí z mého minulého článku. Atraktivní dáma jménem Persefona se vyskytuje v Matrixu 2 a i v Matrixu 3. Jsou to spíše krátké  epizody, nicméně velmi důležité pro úspěch úkolu Morfa, Nea i Trinity. Bez tohoto článku řetězu by se  rovnice Matrixu  (jak říká Vědma) nevyřešila. Persefona je výrazná dámská role obdařená inteligencí, smyslem pro odhad síly citu (viz polibek s Neem), rázností konání… a také přitažlivostí. Vybavenost  postavy by jí mohla závidět i Lucie Borhyová.   Tahle postava se bratrům Wachovským povedla.


A nyní k méně podstatným, nicméně přece jenom důležitým záležitostem našeho města.


11. ZM.


Zastupitelé vyšli  vstříc paní Jitce Vorlíčkové (majitelce kavárny a cukrárny Split) a prominuli jí nájem v určitém období roku 2005, kdy prováděla opravy  a rekonstrukce nutné k provozu svého podniku. Zhodnotila majetek města a vytvořila pěkné prostředí. Tak se mi to líbí, takového podnikatele chci podporovat a nikoliv mu házet klacky pod nohy. Paní Vorlíčková má další výhodu, Split i ona sama jsou známí mezi lidmi. Náměstí TGM bez její cukrárny si již nelze představit. Kromě toho bývá v cukrárně  často, pomáhá personálu a… v té sněhobílé pracovní uniformě jí to opravdu sluší. Prostě žije svým podnikem.


A co žádost manželů Esentierových o úhradu části nákladů rekonstrukce WC v Crystalu? Nebylo jim vyhověno.
Manželů Esentierových je mi prostě líto. Již asi dvakrát si dávali žádost na ZM o schválení svých projektů a neměli úspěch. Projekty nebyly špatné, ale vždy z nějakých důvodů to neprošlo.
O co šlo nyní? Esentierovi asi rok (duben 2006 – duben 2007)  provozovali restauraci v prvém patře v Crystalu. Snažili se, restaurace vařila chutná jídla (párkrát jsem tam byl s manželkou), ale nezdařilo se. Provoz neudrželi a boj s konkurencí zřejmě prohráli. Je jisté, že celá záležitost musela být pro ně značně ztrátová. Ale to je podnikatelské riziko. V podnikání nosí kůži na trh každý sám, to je pravda. Než začali provozovat tu restauraci, museli provést rekonstrukci WC zařízení (majetek města). Samozřejmě na své náklady.
Znalec kvalifikovaným odhadem stanovil  náklady v materiálu na více než 97 000,- Kč. Doklady na  práci Esentierovi znalci nepředložili, lze se však podloženě domnívat, že náklady na práci mohly být okolo 50 – 60 000,- Kč. Městu předložili Esentierovi fakturu s celkovou částkou 226 000,- Kč (materiál a práce) s tím, že město žádají o úhradu jen části nákladů dle uvážení města. 


Můj názor je, že jsme tady prostě nebyli korektní. Zhodnotili majetek města, rekonstruovali poškozená WC a tohle už městu jako majiteli zůstalo. Město prostě na Esentierových vydělalo asi tak 140 – 150 000,- Kč. A teď budu hodně ironický až cynický. Podle zákona mohli Esentierovi vrátit WC do původního stavu, tj. všechno tam rozbít a znehodnotit, aby se to podobalo stavu z jara 2006 před rekonstrukcí, a nikdo by neřekl ani popel.


Schází mi tady jakási základní slušnost k manželům Esentierovým.


Esentierovi také byli trochu procedurálně nešikovní. V žádosti neměli přiloženu fotodokumentaci (a ta je  důležitá). Paní Vorlíčková ji měla. Mohli také krátce vystoupit na ZM (a také na výboru ZM) a vše vysvětlit ústně.  To se nestalo. Takže, záležitost jsem konzultoval s několika zastupiteli, všichni měli stejný názor jako já. Budou-li tedy manželé Esentierovi mít zájem na znovuprojednání, požádám kolegy o podporu a pokusíme se o revokaci negativního usnesení a o nějakou úhradu finančních nákladů.


Věnoval jsem se této záležitosti trochu více, pokládám ji za důležitou.


Firma s obratem přes miliardu korun (naše město) nemusí ještě vydělávat na podnikatelích, kteří každý den musí bojovat o svůj  úspěch.


Nyní se budu věnovat magickému pojmu…precedens nebo také precedent.
Tohle bývá problém volených orgánů. Je to vlastně pojem z práva, který říká, že…je to skutek, případ, kauza, která slouží jako model pro rozhodnutí v budoucnu. Jinak:  v podobné situaci, v podobném ději se rozhoduji (já, úřad, organizace,soudy) podle tohoto vzoru a odvolávám se na něj.
V praxi zastupitelstva (například) to znamená: tohle rozhodnutí ve prospěch občana X.Y. činit nebudeme,  protože  by to byl precedens (tedy  záminka) pro další občany, kteří by v podobných případech vyžadovali podobné (pro ně příznivé) řešení.
Obecně: samozřejmě je dobré mít jakési vzory chování, jednání a řešení záležitostí. To je v pořádku. Základní princip samosprávy je ale v tom, že volení zástupci o věcech obce a občanů  přemýšlejí, věci  projednávají a řeší. Takže tyhle dva principy jdou v jádru jakoby proti sobě.
Kdo má právo skutečně říci, že  nějaká věc by se mohla stát precedentem, a tudíž je potenciálně pro obec  nevýhodná?  Dobrý právník, soudce, zkušený pracovník samosprávy?  Naproti tomu princip samosprávy říká…přezkoumat, přemýšlet, a pokud možno řešit.
Správná odpověď se nabízí – věci se prostě musí řešit případ od případu. Jistě, stojí to čas a námahu, ale jinak  to nejde – chci-li být poctivý.


Doufám, že jste mě pochopili. Nepřeju si, aby se slovo precedens  stalo zaklínadlem, záminkou, výmluvou  a zakrývalo nevědomost  či nepostřehnutí situace (v lepším případě) či neochotu, lenost, neschopnost (v tom horším případě) v přístupu k věci.


Jsou také lidé, kteří se v různých situacích bojí rozhodovat. Precedens jim umožňuje elegantně utíkat. O útěku ale samospráva není.


Bytové družstvo Lada


Tyhle záležitosti byly podstatou mé schůzky s JUDr. Zejdovou dne 23.11.2007. Čtenáři i- novin vědí, že jsem se několikrát zmínil ve svých článcích o JUDr.Zejdové a naznačil jsem určitou pasivitu jejího konání. Považoval jsem tedy za korektní se s ní sejít z mé iniciativy a ujasnit si  problematiku.
Šlo o dvě věci:
1.  Bytové družstvo Lada (zakladatelem je město) a jeho určitá koordinace s činností Sociální a bytové komise(SaB).
JUDr. Zejdová je členkou dozorčí rady Bytového družstva, čili je členkou vedení. Družstvo má k dispozici 3 domy. A nyní přijde to podstatné: pouze jeden dům je téměř vyplněný družstevníky (stav ke 31.12.2007). Slovo téměř mělo být 80%. Druhý je prázdný a doufá se, že se naplní. Třetí (je také prázdný) má být odevzdán zpět městu a v něm budou byty pronajímány. A okamžitě tady máme věci občanského zájmu. Co znamená…doufá se?


Jak dlouho se má nebo bude doufat?  Kdy bude třetí dům odevzdán městu? Ale nechci být přehnaně ironický. Okamžitě jsem pomyslel na žadatele o pronájem bytů, tak jak jsme o nich rozhodovali koncem října a začátkem listopadu na jednání SaB komise. Stanovili jsme přece také náhradníky, ti lidé čekají na byty. Na posledním jednání SaB dne 07.01.2008 jsme se právě touto situací zabývali a řekli jsme, že budeme  situaci sledovat a chtít nějaké výstupy od Bytového družstva.
Jednoduše – pravá ruka by měla vědět, co dělá ta levá.
Na celkovou problematiku s Bytovým družstvem upozornil ing. Štrumfa, nejstarší, ale také, jak se mi jeví, nejčilejší člen ZM.


2. ČLT, a.s.


Požádal jsem paní JUDr. Zejdovou o úpravu výroční zprávy ČLT, a.s. Tohle není pro veřejnost příliš zajímavé, jedná se spíše o lepší srozumitelnost zprávy pro členy zastupitelstva.
Druhá věc je důležitá pro občany. Ceny energií jdou nahoru a bohužel  stejné to bude s cenou tepla. Důležité je tedy vysvětlit, co je cena tepla, z čeho se skládá, co jsou náklady fixní a kde se náklady mění. Je tam dost údajů, ale zase  to není až tak složité. Sdělit, co dělá ČLT, a.s. , aby snížila náklady a tak šetřila občanům peněženku. A ona skutečně takto koná. Tohle může sdělit občanům jen (a to je nejlepší) šéf ČLT, a.s., a to je JUDr.Zejdová.
Co mají dělat občané, společenství vlastníků, ostatní majitelé,  aby snížili náklady atd.
Prostě to chce větší článek v Městských novinách, kde se podá podrobné vysvětlení, rozpisy struktury ceny, možná prognóza, nabídne se další styk s veřejností atd.
Ke konci hodinové schůzky to vypadalo, že jsme se vzájemně pochopili a že JUDr. Zejdová je ochotná tyhle věci realizovat. Takže uvidíme.
ČLT, a.s., má pro město strategický význam a jistě během roku 2008 se budeme s tímto tématem stále potýkat. Pokud to bude vhodné, v některém z příštích článků rozeberu záležitost ČLT, a.s., a občané se dozvědí více o základních směrech úvah okolo ČLT, a.s.


Pozor! Důležité! Chodníci


Nedávno jsem navštívil pana Gondu na MÚ. Jak již víme, je to úředník technického odboru mající s ing. Majorovou na starosti městské komunikace, chodníky atd.
Začalo to dost vesele, nešablonovitě.


Záruba (hlaholí): „ Dobrý den, pane Gondo, tak jak vám dupou chodníci?“
(poněkud upravená slavná věta z nějakého našeho filmu)
Ing. Majorová:   ….  noří hlavu do úředních listin a po něčem pátrá.
Gonda:   sebou trhne, vydá neartikulovaný zvuk (zřejmě chroptí)… několik vteřin mlčení.
Gonda: „No…tedy, vlastně jsem chtěl s Vámi mluvit. Připravuji plán na opravu chodníků, takže potřebuji vědět, kde to není  v pořádku.“
Záruba: „Výborně, upozorním ing. Štrumfu, ten také o chodnících často mluví a chce to mít O.K. Ostatně pan místostarosta Stejskal přislíbil, že během roku  uvolní na chodníky nějaké další peníze rozpočtovou změnou – a to je dobrá zpráva.“
Ing. Majorová:  již sleduje náš rozhovor.
Gonda:  „Ano, no, dobře, takže teď to potřebuju  nějak sumarizovat.“


Vážení spoluobčané, věc je jasná, volat panu Gondovi ( 731 435 057) či paní ing. Majorové (731 435 065) a nahlásit vadné chodníky! Já už jsem rozbité chodníky v Kozákově ulici nahlásil!


Národní síť zdravých měst mě upoutala v 12. ZM . Vzhledem k určité živé debatě, která se vedla v koalici o této problematice, si nechám tuto problematiku na další článek, kde téma trochu více rozvedu.


13.ZM


Zajímavé bylo vystoupení paní  Šumové hned na začátku jednání ZM. Paní Šumová je sympatizantka Strany zelených (snad i členka). Podrobila strategii i hospodaření nynějšího vedení města důrazné kritice. Protože se zmínila i o mně, krátce jsem jí odpovídal.
Občané, kteří se více zajímají o tuto záležitost (hospodaření, strategii, různé další věci), mohou navštívit vedení města v hodinách pro veřejnost, mít dotazy v Městských novinách, zjišťovat informace od svých zastupitelů atd. Mě spíše zaujalo to, že paní Šumová mohla v klidu pronést svůj kritický příspěvek, nikdo jí slovo nebral ačkoli překročila časový limit. A to je správně, občan má právo na svoje prohlášení. Jednání ZM pak probíhalo dále.
Na prohlášení paní Šumové mě upoutala zmínka o cyklistických stezkách atd.
Já sám bych hovořil o tzv. sportovně relaxačním charakteru města. Nepotřebujeme jen cyklistické stezky, ale také bazény v Dubici, funkční a pěkný Sportareál a víceúčelovou sportovní halu…..a také pěkné a udržované parky. Ta problematika je širší.
Souhlasím s paní Šumovou, některé věci se opozdily (cyklistické stezky), jiné pokračují pomalu (bazény v Dubici).


Miloslav Lomič, dobrovolník hnutí Duha (a také předseda Strany zelených), inicioval anketu o kvalitě zázemí pro cyklisty v České Lípě. Anketa je přehledně vysvětlena v Městských novinách č.1/2008. Výsledek ankety je vcelku smutný, máme výrazné zpoždění.
Ve stejných novinách je článek „Trasy pro cyklistickou dopravu“ , kde se podává vysvětlení, jak si záležitosti stojí, jak úřady jednají  atd. Město tedy začíná důrazněji konat. To je dobrý počin, protože věci se skutečně nehýbaly z místa.
Mám takový návrh pro kolegy Zelené…co kdyby si tuhle problematiku trochu vzali pod patronát? Jestliže nejstarší člen ZM ing. Štrumfa bojuje o kvalitní chodníky, ing. Máška o Zdravé město, další zastupitelé o něco jiného, proč by si tohle  nevzali pod dohled?  Vždyť tři zastupitelé za SZ se také podílejí na rozvoji města. Koalici to rozhodně vadit nebude.
Rozvoj města je společná věc nás všech bez ohledu na koalici či opozici.


Vážení spoluobčané,  myslím, že jsem toho napsal až dost a pan redaktor Bárta bude mít radost. Hlavně vy, abyste našli v těchto textech něco užitečného pro  naše město a pro vás samotné – a abyste se trochu pobavili.


Na závěr….ano, no jistě. Nesmí chybět oblíbený test společenských znalostí.
Takže, tedy… Dnes nebude hrdinkou testu vzor superženskosti Jennifer Lopez….to bude panu redaktorovi Bártovi hodně scházet, dodávám s úsměvem. Nezoufejte, někdy jindy!


Bude to vzor supermužnosti Arnold Schwarzenegger!!
Jak známo, Arnold Schwarzenegger se s grázly nemazlí, a testová otázka tedy je: V kterém filmu odpověděl rakouský superkulturista (nyní guvernér Californie) na otázku velmi pohledné spíše drobné dívky …co jste s tím člověkem udělal? větou: Pustil jsem ho…(myslí se do propasti).


Možnosti: 1. Barbar Conan     2. Terminátor      3. Komando


Pomůcka:   Ta dívka je černoška v slušivém kostýmku letušky.


Vážení spoluobčané, přeji vám hezké prožití dalších dnů, dobrou náladu
a někdy zase příště nad řádky i-novin.


Srdečně a s úsměvem:


Zastupitel za SOS pro Českou Lípu MUDr. Ladislav Záruba (člen US DEU)          


 


 


 


 

Nahoru