Ladislav Záruba komentuje lednové zasedání zastupitelů

Archiv
Verze pro tisk |

Tak tedy….
33. jednání ZM dne 16.12.2009.
Je komentováno panem redaktorem Bártou vcelku podrobně.
Rozpočet byl hlavním bodem připomínek. Řešení, zvolené vedením města bylo v této situaci nejvhodnější. V MN (1/leden 2010) je rozpočet probrán, předložen veřejnosti a také stručně vysvětlen paní starostkou. K tomu je třeba říci, že právě přes 200 milionů za prodej ČLT vytvořilo bezpečnostní finanční polštář, o který se může město opřít při výpadku příjmů roku 2010.  Loď města je tedy pevná a odolná, jen je dobré neškubat kormidlem a vést ji klidně.
Během jednání často vystupoval pan Skokan.
Jak je všechno v politice relativní. Miloš Zeman vystoupil z ČSSD, Václav Klaus  není členem ODS a nepomohl své straně. Pan Skokan není členem ODS. A na podzim roku 2006 byl hlavním architektem koaliční dohody v České Lípě. To jsou zvraty.
V jednání pan Skokan samozřejmě využíval svých zkušeností a hledal v procedurách ZM různé slabiny. Možná by bylo lepší soustředit se na témata, kde by mohl získat podporu svých bývalých kolegů a docílit nějakých pozitivních usnesení.
Co se týče jeho odvolání z Rady města, jiná možnost nebyla. Koaliční smlouva je daná a nedává možnost mít v Radě města člena jiné strany. Ponechání pana Skokana v Radě by znamenalo zneplatnění Koaliční smlouvy s následujícím chaosem v koalici a tedy i v zastupitelstvu. Technicky to byla v podstatě stejná situace, jako když se odvolával pan ing. Štrumfa – jen na vyšší úrovni.
Tak jsme se tedy „vycukali“ na rozpočtu a pak už byl klid.


Sbor poradců při ČLT a.s.
O tom už něco víte. Jak si tam tedy ti tři pánové (Kladníček, Záruba, Panc) počínají?
Proběhlo šest schůzek. Ing. Kladníček je schopen sledovat ekonomické záležitosti do detailu a je vidět, že má s teplárenstvím velké zkušenosti – vždyť je také předsedou OSBD Česká Lípa. A bojuje v Doksech s Lenoxou. Právě on zastupuje odbornost v naší skupině.
Pan Panc má na starosti dodržování formálního programu a drží naši věcnost.
A má maličkost se snaží dívat se na věci pohledem běžného občana a přeje si jasné a srozumitelné vysvětlení.
Příklad: na webu ČLT a.s. je informace o cenách v roce 2009 a začátku roku 2010.
Pozorný čtenář zjistí, že nynější cena je asi o 7 Kč vyšší než v červenci 2009 (platí pro UV a TV DPS). Přitom na webu i v MN vedení společnosti sdělilo zlevnění ceny tepla. Jak to tedy je?
Věc se má tak. Uvedené ceny v ceníku jsou ceny předběžné, jaksi virtuální. Skutečná cena je pak cena fakturace za fakturační období. No dobře, jsou to tedy určité ekonomické nuance.  Aby byla věc pro veřejnost srozumitelná, požádali jsme vedení společnosti o vysvětlení na webu.
V příštím článku se podíváme trochu nevšedním způsobem na tzv. marži ČLT a.s. a řekneme si, jak to s marží je.


Pamětní desky.
Dne 28.10.2009 měl pan Pokorný (bývalý starosta našeho města) pěkný a energický projev u Lípy Svobody. Připomněl přítomným dva spoluobčany z minulosti, pány JUDr. Vladimíra Horu a Jiřího Maštálka – učitele, školního inspektora a zakladatele Českolipského muzea. Hned po skončení projevu jsme si řekli s Dr. Hudcem, že s tím něco podnikneme.
A ono to vyšlo. Vedení města souhlasilo a také souhlasili prakticky všichni zastupitelé.
Takže budeme mít  veřejnou památku na dva obětavé lidi, kteří tady před 2.světovou válkou mnoho udělali pro českou menšinu.


Je něco divného v naší společnosti.
Princ Hamlet říkal… je cosi shnilého ve státě dánském.
Státní dluh dosáhl 1,178 bilionu = 1178  miliard korun.
Na úrocích zaplatíme 100 miliard ročně. Proboha, proč Sněmovna odsouhlasí rozpočet  na jehož splnění si  musíme půjčovat od zahraničních bank?
Jsme zadluženi více, než si myslíme, říkají bankovní odborníci.
Dramaticky rostou dluhy samotných našich spoluobčanů, našich domácností. V prosinci 2009 dlužili bankám a různým finančním institucím okolo 800 miliard. Některé zprávy už hovoří o jednom bilionu korun. Tempo zadlužování nekleslo ani během krize.  Počet exekucí v roce 2009 je okolo 700 000. Snažíme si žít nad poměry, jak stát, tak my sami jako rodiny.
Je to na pováženou.
Děkuji panu redaktorovi Bártovi za zveřejnění Katalogu sociálních služeb – viz jeho článek 5/2010 v i-novinách. Za to jsme skutečně v Sociální a bytové komisi našeho města vděčni.


Mediálně zajímavá byla v jednání 34. ZM záležitost rautu - 27.01.2010.
Raut je pro náš případ nešťastné slovo. Navozuje dojem jakéhosi elitářského společenského setkání o delší době, kde účastníci nepřetržitě cosi vybraného konzumují (i alkohol) a stále mezi sebou nějak komunikují, potažmo zbytečně žvaní. Po schůzi ZM se koná skutečně pouze občerstvení = pohoštění, má to takový sociálně relaxační charakter. Musím dodat, že místnost občerstvení je malá, takže kultura stravování je nízká, jsme tam namačkáni až mívám pocity klaustrofobie. Není co závidět.
Dobře a objektivně informuje o tématu Eva Vlastníková v Českolipském deníku ze dne 29.01.2010.  A tu věc jsme nedořešili.
Otevřeně prohlašuji, že nějaká forma pohoštění k důstojnosti našeho jednání ZM prostě patří.
Principiálně je návrh ing. Štrumfy správný, ale trochu  neobratně ho formuloval.
Občerstvení nezrušíme, ale budeme si ho hradit sami, učňové z Učňovského střediska nepřijdou o příjem a město ušetří zhruba 30 000 ročně.  Takový návrh podám na 35. ZM. Ostatně takhle nějak to formuloval i kolega Tejnora.


A nyní…. Konečně je to tady.
Život a starosti superkrásných žen.
Jestlipak víte, kdo zvítězil v anketě společnosti Superdrug o nejkrásnější ženu desetiletí?
Byla to dáma ...dlouhé husté vlasy…slavné výrazné rty…úžasná postava…silná osobnost, nepřekonatelná akční hrdinka!! Vedle ní se každý muž může cítit v bezpečí.
Ano, Angelina Jolie.
Jako druhá se umístila Jennifer Aniston. Té k vítězství nepomohly ani její opravdu, opravdu, ale opravdu krátké šaty. 3. místo – Kylie Minogue. Má favoritka Jennifer Lopez vůbec nebyla v pořadí, to se mi rozhodně nelíbí a společnosti Superdrug odešlu protestní mail.
A testové otázky:
Angelina Jolie je známa z některých akčních filmů jako:
a/   Bára Soft,       b/ Sáša Roft          c/ Lara Croft
Angelina Jolie pečuje o:
a/    dvě děti,         b/  čtyři děti,         c/  šest dětí.
Vážení čtenáři, co bude příště?
Opět se podíváme do Sboru poradců.
Zúčastníte se výběrového řízení o dopravce MAD v České Lípě, zakázka za stovky milionů.
Tady musím být trochu opatrný nebo se ze mne stane člen ZM dopisovatel z kriminálu ze Stráže pod Ralskem. A třeba bude něco dalšího zajímavého, přísně tajného.
Avatara zadarmo uvidíte na www.vsetu.eu!
Srdečně zdraví a trochu opožděně přeje zdraví, štěstí a něco humoru v roce 2010 člen ZM  Česká Lípa:                                                                    Ladislav Záruba



Nahoru