Ladislav Záruba komentuje krajské volby

Archiv
Verze pro tisk |

Tak tedy… Jméno ing. Vajnerové je Lidie.
Pod domluvenou hlavičkou SOS byly čtyři politické subjekty. Smlouvy byly potvrzeny krajskými orgány, projednány a domluveny na úrovni předsedů stran. Tak jakápak neplatnost? Co je to za nejapné výmluvy?
Kampaň krajských voleb stála téměř 2 miliony, asi polovinu hradila SOS a druhou polovinu společně US DEU (500 000,- Kč) a ing. Vajnerová – Volba pro město, v řádech stotisíců korun – ze svého. Co hradila Cesta změny, nevím.
Získané tři mandáty  nejsou tedy majetkem jedné strany, ale jsou společné.
Mimo to dostal pan Dvořák na senátní kampaň  příspěvek od US DEU  ve výši 200 000,- Kč.
Slušelo by se  tedy,  aby oba zvolení členové SOS Jaromír Dvořák a Lukáš Pleticha koaličním partnerům poděkovali. Bez  peněz  a práce partnerů  by se do KZ nedostali. SOS sama svými prostředky by to nezvládla. V povolebních jednáních nebyl tento jednoduchý  fakt ze strany SOS vůči partnerům  vůbec brán v potaz.
Se SOS byly problémy od začátku. Na přechodu roku 2007/2008 někteří členové SOS (Martin Půta aj.) začali koncipovat sdružení Starostové pro Liberecký kraj.
Na jaře 2008 neshody v SOS znamenaly odchod krajského předsedy (!) Jindřicha Berounského. Jindra Berounský byl hlavní volební garant za Jablonec a tento výpadek byl osudný. US DEU mohla nyní prosadit na čelo kandidátky své lidi. Vzdali jsme se toho pro umístění jabloneckého místostarosty Lukáše Pletichy. Jablonecký volební výsledek?  Pohroma. V Jablonci volilo SOS 406 občanů, 3,17%. A právě v Jablonci, kde měla SOS za Jindry Berounského v roce 2006 pěkný výsledek ( 6,67 % – 2 mandáty), tam jsme očekávali zisk nějakého mandátu. Velkorysost US DEU byla tedy marná.
Volební výsledek SOS prakticky vytvořila liberecká pracovní skupina – 14,15%.
Lukáš Pleticha se měl okamžitě vzdát mandátu, který si nezasloužil.
Jako místostarosta Jablonce má práce dost a nemusí sedět na dvou židlích.
Slušnost byla nabídnout mandát partnerovi (US DEU) za jeho přínos a práci.
Velmi pravděpodobně bychom mandát předali libereckým kolegům, např. Lence Halamové nebo Stanislavu Kolomazníkovi – protože tvrdě pracovali a mají na to, stát se radními.
Nabídka ČSSD byla velkorysá – na tři zastupitele – 3 radní (z devíti). Co si přát více pro subjekt, který získal 3 mandáty ze 45 ?
Logika povolebních jednání byla jasná pár hodin po volbách. Zvítězila levice jako celek.
Vítěz voleb, ČSSD,  měl možnost volby. Starostové svými přehnanými požadavky (místo hejtmana a odsouhlasovat místa radních a další místa  soc.dem.) prostě důvěru ČSSD ztratili. Ve výsledku Starostové svým jednáním ČSSD ke KSČM „dotlačili“ a své možnosti „prokaučovali“.  Proč se o tom zmiňuji ? Protože  Jaromír Dvořák a Lukáš Pleticha se snažili vrátit Starosty do hry více než jednat pro prospěch svých aliančních partnerů.  Své sehrály také až zavilé antikomunistické postoje některých členů SOS. A nebo to byla výmluva, záminka, jak nevzít místo radního, muset totiž pak dokázat, co ve mně je, tvrdě pracovat ?  Každopádně naše uskupení mohlo dosáhnout podstatně více, více uplatnit volební program, více zapojit naše lidi hlavně z Liberce, více získat ve veřejnosti.
Plné absolutorium zaslouží Lidie Vajnerová. Nabídku ČSSD přijala a čeká ji tvrdá práce jako vicehejtmanku a radní pro turistiku a cestovní ruch. Záležitost, kde je Liberecký kraj docela  slabý.  Pan Dvořák pracoval hodně ale… Kandidát na senátora musí pracovat s lidmi 8 – 10 hodin denně po dva tři měsíce, tvrdě, nadoraz. Ne jen po své pracovní době. Jinak to nemá šanci na úspěch.
Povolební jednání některých krajských představitelů  SOS je pro mne zklamáním.
Budu tedy kolegům ze SOS  přát úspěch v další politické soutěži, ale sami za sebe a za svoje peníze.



MUDr. Ladislav Záruba, člen KV US DEU a člen ZM v České Lípě.


 


 


 

Nahoru