Ladislav Záruba komentuje dění v České Lípě ...

Archiv
Verze pro tisk |

Jakýmsi evergreenem jsou záležitosti okolo ČLT, a.s. Začneme tedy s teplárenstvím.
Upozorňuji, že nachlazení a rýma mohou významným způsobem pozměnit komunikační schopnosti. Příkladem je následující rozhovor z konce  minulého roku, který mohl mít následující průběh:
Hana Moudrá:
„ Dobrý den, pane doktore.“
Záruba: „Dloblý ben paní blabostko…“
M:  „Co se děje? Nějaká indispozice?“
Z:   „Já bam bloznou rybu…..moc se bomlouvam…“
M:  „ Vidím, že to bude složité…. Dobře tedy, po dohodě s ing. Hrachem, jednatelem MVV, založíme tzv. Sbor poradců ve společnosti ČLT. Myslíme si, že za koalici byste mohl být členem Vy…“
Z:  „ Bo je bajímavé……“
M: „ A za opozici by to mohl být pan Panc, pokud bude dohoda…“
Z:  „Aha… bumli, vumli, humli, broch, chroch, hroch….“
M: „Cože pane doktore?  Nějak těžce dýcháte….“
Z:  „Bano…Brum, vrum, huh, huh….“
M: „Členství ve sboru poradců je spojeno s finanční odměnou….“
Z:  „Jupí, jupí, jupí….“
M: „Vida, teď vypadáte trochu lépe…. Ale je nevelká a musíte si ji odpracovat.“
Z:  „ Brum, vrum, hrum…“
M: „Očekáváme zprávy o stavu společnosti a další záležitosti podle pravidel činnosti Sboru poradců, které budete podávat zastupitelstvu města, potažmo veřejnosti…..“
Z:  „ Bano, paní blabostko…..boho bam tedy bost…“
M:  „Já toho mám taky dost. Hm, jak tohle dopadne… Teď se tedy rozloučím. A víte… V zoologické zahradě jsem už byla. Na shledanou.“
Ano, vážení čtenáři, někdy je to v komunikaci velmi obtížné a chce to velkou trpělivost.


Dohoda mezi ing.Hrachem a Hanou Moudrou o založení Sboru poradců je významná.
Umožňuje totiž městu více vidět do společnosti. Z dosavadních jednání s vedením ČLT, a.s., mám  dobrý dojem. Sbor poradců = ing. Kladníček, Záruba, Panc.
Vedení společnosti odpovídá na každou otázku, je vstřícné, věci jsou transparentní.
Víte dobře, že okolo prodeje ČLT byl velký rozruch v našem městě i faktické názorové rozdělení zastupitelstva. Opakuji, nedivím se tomu. Jednalo a jedná se o velice důležitou věc – zabezpečení občanů důležitou službou. Vedení města vsadilo na službu profesionála s tím, že mu majoritu prodá. Druhá skupina se tohoto řešení obávala. Jaká  je realita ?
Na účet města přišlo 180 milionů (a další miliony přijdou ve splátkovém kalendáři dle smlouvy), cena tepla klesla asi o dvacet korun, společnost dostala nový impulz a rozvíjí se.  To bychom my jako vlastníci nedokázali. Společnost nebyla prodána ani za hubičku, ani s kufrem auta plným peněz. Mimochodem, jsou-li stále věci nejasné, existují hodiny vedení města pro veřejnost, kde paní starostka i pan místostarosta Stejskal osobně záležitosti ČLT, a.s., vysvětlí. Též paní Amrichová – tisková mluvčí. Kdo osloví mě – vysvětlím já, co budu moci.


Ostatně ani nyní po ztrátě majority nejsme docela bezmocní.
Svědčí o tom úryvek rozhovoru mezi ing Hrachem a mnou dne 15.12. v Praze na polopracovním, polospolečenském setkání. Kavárna Louvre na Národní – mimochodem místo, kam chodil Albert Einstein, Franz Kafka, Karel Čapek.
Záruba: „Nu tedy, události se posunuly a nyní jste (MVV) většinovým vlastníkem.“
Hrach:   „Ano, je tomu tak.“
Záruba: „A my jsme většinovým konzumentem Vaší služby ….že?
Hrach:   „Ano.“  A náhle oči ing. Hracha zpozorněly a podíval se na mne zkoumavým pohledem.  V té větě je totiž něco skryto. Jde o to, že dobrá firma si většinového konzumenta služby váží. Zaručuje jí stálý příjem a existenční jistotu. Nevyhledává s ním konflikty.
To by nemuselo dopadnout dobře.


Dva kolegové zastupitelé neakceptovali uvedený stav a podali trestní oznámení v souvislosti s prodejem ČLT. Je to metoda politického boje pro mne neakceptovatelná. Rozumím tomu udělat z konkurenta měsíc před volbami naprosto nemožné nemehlo. Ovšem i tak musím být trochu opatrný, safra práce…co když s ním pak budu sedět za jedním stolem? Rozumím také tomu, být proti něčemu ze zásady. Ale pomáhat si policií?
Je zajímavé, že kolegové Zelení, jak jsou kritičtí, takovou cestu nevolili.


Nyní několik slov věnovaných paní starostce Haně Moudré.
Víte, ono to není jenom o tom sedět v pěkné pracovně, mít aparát pracovníků okolo sebe, mít pěkný plat, vozit se v Octavii nebo Superbu. Je to také o nadávkách, urážkách a vulgaritách, kterým musí člověk v určitém postavení čelit. Někteří lidé jsou až psychopatičtí a berou jako terč svých urážek i vedoucí osobnosti města. To je ta odvrácená strana mince veřejné práce a ne každý to snese. Někteří „také podnikatelé“ jsou zase nadmíru rozčilení, když  město odmítne být dojnou krávou, která má léčit jejich neschopnost.
Vedení města projevuje odhodlanost, trpělivost a také schopnost jít i do těžkých rozhodnutí – viz ČLT. A tak si myslím, že Hana Moudrá je dáma na svém místě.
A teď si řeknete, má ten Záruba nějaké zvláštní informace?
Nemá, soudím tak z koaličních porad a různých pracovních jednání s vedením města.
Někde jsem se dočetl, že my … pracovní skupina SOS a US DEU jsme nyní ti největší obránci politiky ODS či něco takového.
To je jinak. Prostě si myslím, že tahle  cesta je nyní správná, v zájmu občanů a pro ně výhodná.
Veřejnost samozřejmě nemůže vědět, že…. v průběhu 25. ZM se část zastupitelů ODS při jednom hlasování odchýlila od dohodnuté linie. Takže jsem pak hrál „rozhněvaného muže Bursíka“, vyvolal jednání o porušeném článku 3.6 Koaliční smlouvy atd.
Mimochodem pokud je mi známo, bylo to prvé jednání z uvedeného důvodu mezi koaličními partnery od voleb roku 2006. Ocenil jsem, že  Hana Moudrá probrala záležitost důkladně a vysvětlila sporné body.


K událostem 26. ZM
Komentuje pan redaktor Bárta v i-novinách přehledně a v podstatě dobře.
Bod 6 jednání. Žádost Sociálních služeb.
K tomu doplnění. Kapacita Domu rychlé pomoci je 80 – 85 míst.
V současné době je tam 6 sociálních klientů a asi 45 -50  dělníků (většinou Poláků).
Proč? Bylo by  nerozumné nechávat dům téměř prázdný. Takto vydělává a přitom je schopen přijímat další sociální klienty. Dělníci mají nájemní smlouvu pouze na tři měsíce a tím je jištěno volné místo v případě potřeby. Blízkost N Centra (ubytovna pro neplatiče) vede k tomu, že někteří lidé z N Centra by mohli devastovat Dům rychlé pomoci. Bohužel se už něco takového přihodilo. Proto je lepší, když je obydlen. Toto je doplňující infomace od Mgr. Stehlíkové.
Bod 7 jednání - Navýšení prokazatelné ztráty atd. Byl skutečně těžce srozumitelný, návrhy usnesení matoucí. Ale podstata byla jednoduchá. Město má za dopravní službu přeplatek a dopravní organizace nám přeplatek vrací a co tedy s ním?
Výroba označníků je asi nejlepší řešení, tak to pochopilo 21 zastupitelů, a proto shodně hlasovali. Přece jenom o společném smíchu to nebylo.
Pro pana tajemníka Hladoníka to znamená lépe připravit materiál po stánce formální tak, aby byl plně srozumitelný a jasný.
Jednání 26. ZM probíhalo skutečně jako mírová konference. Bez hádek a divočin.
Třeba někdy příště.


Pozor !! Jde o velké částky !!
Na investičním fondu města máme skoro 240 mega. Věděli jste to?
Víceúčelová sportovní hala spotřebuje 72 mega + nějakou dotaci v blíže nejasné výši.
Rozpočet na bazény v Dubici je 50 mega. Zdá se tedy, že máme bohatý investiční přebytek.
Na webovských stránkách města je článek věnovaný koupališti v Dubici.
Ale i tak zamýšlím interpelovat pana místostarostu Stejskala, aby podal trochu bližší vysvětlení na 27. ZM.


Problémy s kanalizací v ulici Čs.armády stále trvají.
Bohužel je tomu tak nehledě na listopadovou opravnou akci SVS, a.s.
Vyzývám občany, kteří mají tyto potíže, aby se ozvali, a vyvoláme další jednání se SVS.
 Tel. 487 871 429 a mail: l_zaruba@volny.cz. Pozor,  mezi l a z je podtržítko.
Postižené domy chtěla prohlédnout paní starostka, ale zdali se tak stalo, nevím.


Do světa vědy
V odborném časopise Archives of Sexual Behavior vyšlo zajímavé  a prý opodstatněné tvrzení. A to je podstata našeho společenského testu:
Kolik času potřebuje muž, aby se zamiloval na prvý pohled ?
(Vidíme, že je to vysoce zajímavá otázka pro ženy, které pak dle toho uzpůsobí svou taktiku a strategii lovu,  pardon, ne lovu ….chtěl jsem říci namlouvání.)
a) 8,5 sekundy
b) 8,5 minuty
c) 8,5 hodiny
Pomůcka: Nedávno šel na ČT 1 výborný film Saturnin. Vzpomeňte si, jak reagoval pan Jiří Oulický (neodolatelný Ondřej Havelka) na výzvu slečny Barbory Treglové na partii tenisu.
A tímto úsměvným testem končím přehlídku vybraných společensko-politických témat  našeho města.


Hezké Velikonoce čtenářům i-novin přeje člen ZM    Ladislav Záruba


 

Nahoru