Ladislav Záruba komentuje dění na zastupitelstvu ... a nejen tam - 2. část

Archiv
Verze pro tisk |

ČLT, a.s. !!


Kam nás vedou zastupitelé? Prodávají slepici  snášející zlatá vejce?
Proč nyní prodávat? Proč tak rychle?
Blíží se tepelná katastrofa ruinující peněženky občanů?
Dobře, probereme to v klidu.
Nejdříve epizoda z dubnového ZM. Unikla médiím, to mě tedy naštvalo, zase mediálně nic!
17. ZM probíhalo v klidu a v pohodě,….až  na samém konci jsem vytkl JUDr. Zejdové malou informovanost občanů o ČLT, a.s. Měl jsem na mysli stav společnosti, strukturu ceny, jak vypadá cena v tzv. teplé zimě a jak ve studené atd. Je pravda, že vyšel krátký článek v Českolipském deníku pana ředitele Urbana, ale to nebylo ono. Hlavně jsem jí vytýkal, že je nejvyšší představitel společnosti, a tudíž se musí snažit hlavně ona. JUDr. Zejdová se nedala a odpovídala razantně, prostě to byl „rozstřel“ a o zábavu bylo postaráno.


Asi jsem byl stále ještě poněkud nevybouřený,  protože když jsem míjel pana hejtmana Skokana, předsedu představenstva SVS, a.s., Teplice,  sdělil jsem mu svůj oblíbený problém ulic Mánesova, Čs. armády s dovětkem…. To víte, pane hejtmane, já mám teď na předsedy představenstva spadeno…Musím říct, že zachoval ledový klid, učinil si potřebné poznámky a mou ironii vzal s nadhledem.
18.ZM se odehrálo před několika dny a stále je mediálně živé.
Podívejme se na Českolipský deník ze dne 30. 05.2008.
Už název článku je chybný….akcie prodali…atd.
Přesnější je, že byly stanoveny podmínky prodeje zájemci, německé společnosti MVV.
Toto není ještě kupní smlouva,  takže to je prvá dost velká nepřesnost v článku.
Tato formulace je jasný signál zájemci, že jednání mohou vstoupit do dalšího, a pro něj mimořádně významného, kola.
Rovněž podmínky se mohou ještě změnit na výhodnější pro město – ovšem je to pouze můj názor.


Události okolo ČLT, a.s., měly svůj vývoj a  stále ještě běží.
ČLT, a.s., není tou slípkou snášející zlatá vejce. Pravda, rok 2007 byl mimořádně úspěšný a zisk byl 8 milionů. Společnost čeká oprava asi 50% rozvodů. Cenu tepla v podstatě město nemůže ovlivnit. Dozorčí rada je zablokovaná – i když nyní  komunikace probíhá a strany mezi sebou korektně jednají. Majoritu nemůžeme využít. Cena plynu stoupá. Klíčová otázka tedy zní: Je lepší si takovou společnost nechat? Co když se mi budou lidé odpojovat kvůli ceně,  co udělám pak? Zvednu cenu ostatním lidem? Jaká bude potom hodnota společnosti?


Nebo prodám… a nový vlastník si bude muset ze stejných důvodů cenu opravdu hlídat, aby neztratil klienty. Nový případný vlastník – velká teplárenská společnost, umí také v teplárně lépe hospodařit a může zavádět inovativní technologie. Nad neoprávněným zvedáním ceny má dohled Státní regulační úřad.


Asi před rokem vystoupil na mimořádném jednání ZM primátor Děčína pan ing. Raška.
Celé toto jednání bylo věnováno teplárenství. Primátor Raška hovořil o zkušenostech Děčína s prodejem. Vystupoval jako sebevědomý manažer, který udělal dobrý obchod pro město a zabezpečil občany. Cena tepla v Děčíně je přibližně stejná jako u nás.
Druhá část schůze byla věnována vystoupení zástupce MVV ing. Hracha. Nebudu ho komentovat.
Na městě také vznikla tzv. pracovní skupina pro ČLT, a.s. Byl jsem členem a chodil jsem od začátku. Byli jsme seznámeni s hodnotou ČLT, a.s. auditorem společností Newton Investment.
Ve skupině byly zastoupeny všechny politické skupiny ZM. Dokonce si pamatuji, že 2 místa nabídla Hana Moudrá  kolegům Zeleným – ti vyslali jen Mgr. Lukáškovou. Schůzek bylo 4 – 5, co si pamatuji, byl jsem na každé. Ke konci už byla jednání stereotypní a nic nového nepřinášela. To už nesnesl Dr. Popelka a razantně prohlásil…“tak už bychom si měli říct, kam to půjde, vyjasnit si prodej, nebo nechat.“ Vznik pracovní skupiny byl dobrý tah vedení města, protože tak získalo přehled o názoru v ZM a nejen v koalici.


JUDr. Zejdová i pan Panc upozorňovali na složitou situaci v dozorčí radě ČLT, a.s.
Tady je asi podstata jejich hlasování.
JUDr. Zejdová vypracovala pro pracovní skupinu určité prognózy vývoje ohledně možností prodeje. To musím zase dodat s uznáním.
Situace byla komplikovaná i postojem soc. dem. skupiny. Ti spíše byli pro obrácený gard, tedy prodat nějaké akcie a nechat si blokační minoritu. To by ale asi kupce neuspokojovalo. Byl by to spíše takový polokrok, těžko říci, zda výhodný.
Nakonec se tedy vedení města  rozhodlo pro krok, který proběhl dne 30.05.2008.


V žádném případě to nebyl krok uspěchaný – jak vidno z popisu událostí. Ale zároveň by se neměl zbytečně ztrácet čas.


Jaké další konsekvence z možného prodeje vyplývají?
Pravděpodobně máme zdroje na víceúčelovou sportovní halu, máme na bazény v Dubici, můžeme dát např. 100 mega (miliony podle pana redaktora Bárty) na termínovaný vklad a mít 5 - 6 milionů ročně. Máme finanční rezervu, kterou potřebujeme, a nezapomínejme, že rekonstrukcí  Sportareálu jsme se zadlužili, a tudíž jsou  rezervy nutné.
Dále  to znamená, že můžeme dál zvedat úroveň života občanů města, aniž bychom šli do neadekvátních rizik.
Uvedené důvody vedly mne i (snad mohu říci) Dr. Popelku pro souhlas s koncepcí vedení města.
V tom boji okolo ČLT, a.s., se úplně zanikla zpráva o hospodaření za rok 2007.
Město si stojí finančně dobře, nemá žádné problémy.


V Českolipském deníku se ještě píše o nějakých 100 milionech jako dárku pro MVV. To je samozřejmě nesmysl. Zisk si akcionáři rozdělí. Kdo chce, ať se zeptá paní starostky v hodinách pro veřejnost nebo počká na sdělení tiskové mluvčí.


Vzhůru na cyklostezky


Bude se otevírat cyklostezka Varhany na konci června. Coby cyklista se moc těším, a protože kolo má rád i Dr. Popelka, jistě se tam uvidíme. Cyklistický národ má další možnost vyžití.
Na cyklostezce do Vlčího Dolu plánuje pan Gonda (už ho známe skoro důvěrně) chemické ošetření a vysekání trávy do 14 dnů. Dobře, budeme se těšit.


Sportareál
Otevření Sportareálu byl zážitek. Nebudu popisovat. Mnoho lidí, obrovský zájem veřejnosti.
Jak budu moci, hned tam půjdu. Někdo mluví o vyšším vstupném. Co se dá dělat, máme dluh, musí se splácet. Hlavně aby nabízené služby byly kvalitní. Při prohlídce to vypadalo velmi pěkně – zejména ten bar u bazénů. Milé dámy, chystejte nové plavky – stojí to za to. Já tedy mám velmi krásné – tyrkysově modré. Uvažuji o tom, že bych dělal plavčíka. Asi u bazénu s malými dětmi. Něco mě tam přitahuje. Ony ty děti tam nebudou samy a já budu mít sebou vnučku Nelinku.  Ještě to zvážím.
 
A co oblíbený společenský test na závěr ? Jistě, nesmí chybět.
Naše superhvězda ženskosti Jennifer Lopez se stala nedávno maminkou dvojčátek.
Testová otázka tedy zní:
Jennifer Lopez se narodila dvojčátka:
1. chlapec a chlapec
2. chlapec a dívka
3. dívka a dívka
A tak by to mělo být. Dítě je podtržením ženskosti. A maminkám s dětmi to moc sluší, i když je s nimi mnoho práce.
Vážení spoluobčané, přeji vám dobrou náladu a neberte to všechno tak vážně.
Příště se budeme věnovat lavičkám, pískovištím a bábovičkám.
Srdečně vás zdraví                MUDr. Ladislav Záruba (US DEU)

Nahoru