Vörös prodává Karla H. a Scream of the Lambs hrají folkově

Verze pro tisk |

Předvánoční úklid, shánění dárků, návštěvy rodiny a známých. Každoroční stereotypní shon, který leze nejednomu na mozek. Klub Progres připravil na sobotu relaxační odpoledne.

14. 12. 2013 se totiž v klubu Progres koná od 17:00 zahájení výstavy komiksové postavy Karel H. tvůrců Atila Vörös, Bob Suchý, Milan Bárta a Rudolf Živec. Výstava bude oživena prodejní vernisáží, jejíž výsledek poputuje na podporu projektů Farní charity Česká Lípa. Samotná výstava mapuje výlety, zážitky a strasti postavy Karla H. a vlastně i známých a neznámých obyvatel České Lípy.

Celý večer pak vyvrcholí jedinečným koncertem českolipské HC kapely Scream of the Lambs se speciálním akustickým setem svých jinak pekelně rock'n'rollových písní. Chlapi jako hory tak poodhalí kousek ze svého nitra na podiu, kterému tentokrát budou dominovat barové židličky a rozžnuté svícny. SOTL však nebudou toho večera jediní vystupující. Akustické verze svých skladeb totiž zahrají i pražští, grungoví The Viv.

 

Frontman kapely Scream of the Lambs Bob Suchý, vyvolávač deště, jehož nástrojem pro odzbrojení fanoušků je Shure SM 58, nám za kapelu odpověděl na několik otázek.

Téměř náhodným setkáním vzniklo vaše seskupení Scream of the Lambs již v roce 2007. Jaké byly Tvé pocity po první zkoušce?

Mno, několikrát jsem odpověď smazal, protože to nebylo úplně trefné. Jednoduše takto: sedneš do lodě a musíš jet hodně dobře, páč se od tebe nic jinýho nečeká. A tak je pochopitelný, když si sednou čtyři chábři do lodi, že si dají pár tempíček, aby našli správnej rytmus, a šupy dupy jedem z kopce. A jelo se a jelo se, pěkně z kopce a zase do kopce. Ale z kopce se nám jede líp, to je jasný. Ano kolečka zapadla a mašina se rozjela… howg.

Po vydání desky s názvem „Messiah symphony 1939” (2007, studio Propast Petra Jandy) jste natočili první videoklip k písničce „Lambs“ (2008, režie Aleš Vymola). Proč byl vaší volbou zrovna tenhle song? A máte či chystáte točit klip další?

Směju se, páč to neměl být vůbec „Lambs“, ale „Otázka“ ze stejné desky. Jenže přijel Aleš Vymola a říká, že ten song je moc dlouhej a že v tý telce celej nepustí. Tak jestli to náhodou nechceme změnit. My jsme to ale změnili přesně až v den natáčení, takže celej scénář a všecko naprd. A nakonec díky všem rohatejm i křídlatejm to dopadlo, jak to dopadlo, a ta pecka je vlastně naše malá „hitouka“. Ano, začátkem února budeme točit třetí desku a k té bychom rádi natočili nějaký ten klípek, nejlíp tři. (smích)

V sobotu 14. prosince zahrajete svoje pecky akusticky v českolipském klubu Progres. Bude to vaše premiéra v tomto stylu, nebo již máte zkušenosti? Vystřihnete pro vaše fanoušky i známý song „Kámen“, který zazněl na konci seriálu Černá sanitka – díl Silný kafe (premiéra 16. 10. 2008, ČT 1, režie Jiří Novák )? Plánujete i nějakou novinku?

No, takže po pravdě. Když jsme na to Goťťákovi (J. Gottlieber, dramaturg klubu Progres, pozn. red.) kejvli a pak v tý zkušebně začali pilovat, tak jsme měli sto chutí na to hodit bobek, ale pak se nám to rozleželo. Nová výzva! A přizvali jsme hosta Petra Kalvodu a zkusili to jinak. Věci se malinko nebo i víc poupravili a budou tam různý troubítka, bubínky a hlavně akustický kytáry, uf. Ale teď už jsme spokojeni a doufáme, že to bude pěknej večírek pro všecky přítomné. Zkušenosti s folkem máme určitě všichni, ale baví nás i ten experimentální koktejl, co z toho leze… Vznikají i inspirace na novou desku, takže jen malinko poodhrneme roušku tajemství a malinko pustíme ducha starýho pastýře. Jo a písnička „Kámen“ pochopitelně zazní.

Dvě hodiny před vaším koncertem proběhne zahájení výstavy a aukce obrazů k projektu Karel H., kde jsi s Atilou, Milanem a Rudou také autorem. Kolik budeš mít vystavených obrazů a jak se Ti na tomto projektu pracovalo? Čí byl nápad věnovat výtěžek aukce na podporu projektů organizace Farní charita Česká Lípa?

No obrazy maloval Atila a já to doplnil komentářem. Nene, počkej, já vypustil hesla a Atila je namaloval, ale moc jsme toho neudělali. Nějak mi to nešlo a taky to bylo asi o krapet víc psychotický, než by asi bylo vhodno. Jsou verze Karla H., o kterých je lepší nevědět, páč by Rudu odvezli na márách. On jedinej měl rozumu a tak to celkem zcenzuroval. To jako v uvozovkách, dbal na to, aby z toho nebyl průser, takže tak. Na projektu se nám určitě všem pracovalo skvěle, páč vše bylo ve znamení cpt. Morgana. Fakt nevím kolik obrazů tam bude. Věnovat výtěžek na charitu je Rudův a Atilův nápad.

Díky za rozhovor a těším se na neobvyklý a zajímavý večer!

Není zač. Scream of the lambs se na Vás velmi těší v klubu Progres. 

Nahoru