Š. Kňákal: K improzápasu jsme vyzvali ty nejlepší

Verze pro tisk |

Dá se hrát divadlo jako sportovní zápas? Ano! a říká se tomu improzápas. Stačí k tomu dva týmy, osm účinkujících, přísný rozhodčí a diváci, kteří jediní rozhodují o tom, o čem se bude hrát a kdo získá průběžné body. Zábava, napětí i humor zaručeny!

Štěpán Kňákal je za poslední léta v měsíčníku Lípa nejčastěji dotazovanou personou. Ve své divadelní práci se stále posouvá dále a výsledky se pomalu, ale jistě dostavují. V současné chvíli se po třech letech věnování herectví a improvizaci chystá s týmem Progresek na první domácí klání v divadelně-sportovní formě zvané improvizační zápas, zkráceně improzápas. Progresky si navíc zvolily za svého soupeře hned jeden z nejlepších týmů v Čechách, pražské Just!Impro, v němž hrají herci známí například ze zábavního pořadu Na stojáka a jsou sami zakladateli Improligy, v níž se nyní nachází na 26 týmů ze všech koutů republiky.

Progresky mají před sebou první oficiální zápas proti hostujícímu týmu na Českolipsku. Proč tomu není na domácí půdě, tedy v klubu Progres?

Důvodů je hned několik. Za prvé chceme rozšířit naše divácké obecenstvo i za hranice České Lípy. Proto jsme zvolili Nový Bor. Věřím, že Novoborští, kteří navštíví zápas, se stanou pravidelnými návštěvníky i v Progresu. Další důvod je ten, že polovinu týmu tvoří členové novoborského divadelního souboru NOPOĎ. Také proto jsme chtěli hrát v Boru. Dá se říct, že i Nový Bor je naše domácí půda. Další věc je ta, že do Progresu se vejde kolem padesáti sedících diváků, do Navrátilova sálu, kde bude zápas probíhat, hned sto. Navíc v Navrátilově sále je křídlo, což je pro hudební doprovod v rámci zápasu lepší než elektronické klávesy. :) A v neposlední řadě samotný sál Progresu má svou atmosféru, kterou bych nevyměnil za nic na světě, ale krásný secesní sál má taky své kouzlo. A když se v tomto prostředí odehraje divadelně-sportovní utkání, je to prostě mazec.

Kdo se skrývá za jménem vašeho soupeře?

Diváci se mohou těšit na zakladatele Improligy Martina Vasqueze s jeho týmem Just!Impro, který patří k české špičce. Diváci tak uvidí ostřílené improvizátory, kteří máji v Praze ve Švandově divadle svoji pravidelnou Improshow a každý měsíc je beznadějně vyprodáno. Na straně domácích je mimochodem také velká síla. :) Tým Progresek, který vznikl v lednu tohoto roku, má za sebou již jeden zápas s pražským týmem V.I.P., který jsme vyhráli. Což je proti týmu trénujícímu 3 roky velký úspěch. I proto jsme k druhému zápasu vyzvali ty nejlepší! :)

A na co se během zápasu mohou diváci těšit?

Samotný zápas je velmi zajímavý, diváci se do něj zapojují svými tématy a také hlasováním o stavu skóre. Kromě toho také mohou vyjádřit nesouhlas hozením papírové koule. Na to vše dohlíží nekompromisní rozhodčí a jeho dva asistenti. Zkrátka zápasové napětí jak má být.

Jak vypadala letní příprava před podzimními zápasy?

V létě jsme začali trénovat kromě klasických improvizačních disciplín i takzvané longformy (celovečerní improvizace s jedním příběhem), a to právě s Martinem Vasquezem z Just!Impra. Před létem nás oslovil, zda bychom se do toho pod jeho vedením nevrhli. Strašně nás potěšilo, že si z cca 25 českých týmů vybral právě nás. Jinak valná část Progresek byla na Jiráskově Hronově, kde všichni prošli různými hereckými workshopy a nabyté vědomosti jsme si pak předali. Mezi workshopy byla pantomima, světelný design a, samozřejmě, improvizace. Od druhé půlky srpna se pak připravujeme na zářijový zápas. Jestli jste si mysleli, že třeba chodíme do posilovny nebo běhat na Špičák, tak to ne. :)

Jsou již v plánu pro podzimní sezónu i další zápasy?

Přesné termíny zatím dohodnuty nejsou, ale na Jiráskově Hronově jsme nasbírali kontakty na týmy takřka z celé republiky, takže do Vánoc bychom chtěli odehrát minimálně jeden meziměstský zápas v Progresu. A také chceme někam vyjet. Například na říjen máme domluvený odvetný zápas v kulturním centru Vratislavice s pražským týmem V.I.P.

Jak budou vypadat v podzimní sezóně tradiční programy Improtyjátru, které se nezaměřují jen na improvizační zápasy?

Vzhledem k tomu, že Progresky by chtěly vstoupit na půdu longforem, tak výsledkem by měla být hodinová improvizovaná žánrová představení s celistvým příběhem. Tyto na místě vznikající příběhy bývají velmi silné a je to znát jak na publiku, tak i na improvizátorech. Longformy samozřejmě doplníme o zápasy. Možná se tu tedy nabízí další odpověď na úplně první otázku: Proč nehrajeme na domácí půdě? Chystáme toho opravdu hodně, takže chceme rozšiřovat působiště. :)

Progresky vs. Just!Impro, 20. 9., 19:00, Navrátilův sál, 70 Kč

Událost na fb naleznete zde, tady zas najdete info o Progreskách.

Nahoru

Komentáře

Re: Š. Kňákal: K improzápasu jsme vyzvali ty nejlepší

Zrovna dvacátého nemůžu ...

Nahoru