Papír sklo plasty: Festival Banát? Jako letní tábor!

Verze pro tisk |

Od 22. do 25. srpna proběhne v česko-rumunském Eibenthalu druhý novodobý ročník Festivalu Banát v režii dvou kamarádů Štěpána Slaného a Honzy Dubna a jejich přátel. Stejně jako loni bude město organizátorů reprezentovat českolipská kapela Papír sklo plasty.

Českolipská undergroundová kapela Papír sklo plasty má v Lípě hluboké kořeny, stejně jako banátský festival, který zde má své „české“ centrum. „Papíři“ mají za zády hudební klub Progres a spoustu kamarádů. Ti s průběhem festivalu pomáhají téměř hudbou nepolíbeným hlavním organizátorům, kterým festival tak trochu spadl do klína. Právě jejich frontman Jirka Gottlieber zvaný Goťťák je jedním z velkých fanoušků této akce!

Goťťáku, jelikož jsi viděl pod pokličku loňského festivalu, jak bys zhodnotil loňskou festivalovou premiéru, jak po hudební tak organizační stránce?

Byl bych hrdý na to, kdybych měl za sebou jako organizátor takovýto festival. Hudební dramaturgie byla výborná a musela zaujmout jakéhokoli posluchače. Nechyběl mainstream (Divokej Bill, Mňága a Žďorp), kvalitní alternativa (OTK, Květy) i současní mladí progresivní interpreti (Prodavač). Lidé se podle reakcí, stejně jako já, velmi dobře bavili. Organizačně byla akce taktéž velmi dobře zvládnuta. Že se vyskytly nějaké komplikující drobnosti dané umístěním festivalu v kopcích nad Dunajem, kde není mobilní signál a kam doprava není úplně nejsnazší, bylo drobným exotickým zpestřením. Kamarád Ruda, dlouholetý organizátor Reggae Ethnic Session v Žizníkově říká, že lidé chtějí na festivalu dobře jíst, pít, vykonávat potřebu a poslouchat dobrou hudbu, pak jsou spokojeni. Banát vše nabídl v hojné míře. (smích)

Jaký ohlas měl vůbec minulý ročník a jak na něj reagovali známí a kamarádi, s vámi se vypravila do Banátu poměrně početná skupina fanoušků?

Ohlas byl až nebezpečně pozitivní. Už po 14 dnech nás hrstka přátel, která nemohla do Banátu jet, upozorňovala, že už by konverzace o Banátu mohla stačit. Ještě měsíc po akci jsme toho byli plní. Mluvili jsme o tom stále. A to akce trvala jen 5 dnů i s cestou. Divíte se? Já jsem Banát přirovnal k letnímu táboru. Během těch dnů jsme měli tolik zážitků, že jsme skoro plakali, když jsme se společně loučili u autobusu. Díky té pobanátské euforii se k nám přidali další. 

Sám jsi pořadatelem českolipského festivalu Všudybud, jak bys tyto dvě akce srovnal?

Nesrovnatelné. Všudybud je jednodenní párty, která stmeluje příznivce hudby a hudebníky na českolipsku. Jednodenní intenzivní jízda, která vymizí lusknutím prstu, bez možnosti odpočinku. Banát je výlet za dobrodružstvím, zastavený čas, vychutnávání hvězdného nebe v rumunských kopcích s přáteli a lahví višňovice.

Které kapely tě v letošním line-up zaujali?

No přeci Wohnout, První hoře, DVA, Vlasta Redl, Už jsme doma, Luci Redlová, Kittchen, ille, B4, Kabaret Československo, Vyjakomy. Jaj, a mohl bych pokračovat klidně až do konce line-upu. Na tomhle festivalu je fascinující, že i když člověk jede 1000km daleko kvůli atmosféře a hudba mu mnohdy uniká pro nespočet jiných vjemů, dramaturgie je tak nadupaná, že se opravu jedná o nejlepší festival v "Čechách".

Jak se vůbec daří Papírům, nedávno proběhla výměna za bubny, kde usedl loňský účastník banátské jam session, Tonda Kropáček, plánujete koncerty, nebo nějaké novinky?

Teď jsme měli tří měsíční pauzu. Kytarista byl v Asii, basák rekonstruoval nově zakoupený byt v Pardubicích. Banát je pro nás návrat k našim posluchačům a na koncertní pódia. Pár nových písní a obrovská chuť hrát.

Jsi také členem šíleného diskodua Samci, kteří to také rozjeli na pódiu v Banátu, plánujete vystoupit opět?

Když dostaneme prostor v line-upu tak určitě. (smích) Myslím, že loni jsme si ve čtyři ráno odjeli zajímavý set. Doprovázel nás DJ z Rádia 1 a i pro nás to tak byl výjimečný zážitek. Diskohudba v line-upu letošního roku chybí, a tak bychom měli určitě vystoupit. A rozhodně v hlavním čase, tak kolem 23:00. (smích)

Na závěr – čím bys nalákala fanoušky k účasti na letošním festivalu?

Poslední místa čekají jen na vás. Pojeďte s námi v autobusu. Hrajeme cestou známé písně, pijeme a oslavujeme mládí. Zároveň jsme pohlední kluci a je radost být v naší blízkosti. (smích) Jsme přátelští a garantujeme, že na festival Banát jen tak nezapomenete. Je na něm vidět, že se řídí se naším oblíbeným kapelním heslem: Láska a přátelství! 

Obsáhlou fotogaleriie od různých autorů naleznete zde.

Nahoru