Michal Pavlásek představí v Kravařích svůj dokument

Verze pro tisk |

Úspěšný cyklus setkávání se zajímavými hosty na Vísecké rychtě v Kravařích završí v měsíci říjnu etnografický dokumentární film Druhé Vojvodovo. Spolu s ním přijede na Víseckou rychtu v pátek 3. října i tvůrce filmu Michal Pavlásek z brněnské pobočky Akademie věd, který zde bude hovořit od 18 hodin o svém terénním výzkumu.

Večer s názvem Hledání Vojvodova přinese portrét bulharské vesnice Vojvodovo, do které na přelomu 19. a 20. století odešlo několik stovek českých protestantů. V rámci poválečné reemigrace se jich část vrátila do vlasti otců a usídlila se na jižní Moravě. Do dneška tak zůstaly dvě komunity, které obě čerpají ze stejného odkazu, bulharská a moravská.

Film Michala Pavláska přináší reflexe na téma, kde se vlastně dnes Vojvodovo nachází a kde svůj domov nachází především sami dvojí Vojvodovčané. Mezi dvěma vesnicemi hledá tvůrce filmu vzájemnost navzdory geografické vzdálenosti.

Michal Pavlásek se životem českých menšin v jihovýchodní Evropě zabývá již několik let. Tento odborný zájem pěstoval v rámci studia na evropské etnologii Filosofické fakulty MU i jako pracovník Etnologického ústavu Akademie věd ČR. Michal Pavlásek postupně odkrývá skryté aspekty života českých vystěhovalců. V terénním výzkumu se sžil i s prací s filmovou kamerou, díky které může své toulky za krajany zdokumentovat a odprezentovat veřejnosti odborné, ale i té, která se v pátek večer sejde na Kafe na rychtě. 

alt
Nahoru