Kulturní tipy na únor

Verze pro tisk |

Únor přináší milovníkům divadla příjemnou úrodu. Hned zkraje měsíce hostuje v českolipském Jiráskově divadle soubor Divadla Na zábradlí s Cestou hořícího muže.

Komediální drama z pera amerického dramatika Kellyho McAllistera poskytuje známým protagonistům (P. Liška, I. Chmela a další) prostor k jevištním kreacím, při nichž se neskonale pobavíte. Střet životních postojů dvou bratrů, kteří uvíznou v jednom americkém hotýlku, rozkryje nepříjemné rodinné pravdy a vy jej máte možnost shlédnout již 2. února.

Městské divadlo Nový Bor staví proti známým hereckým tvářím v České Lípě hned tři hry, z nichž každá upoutá něčím jiným. 9. 2. vystoupí na prknech novoborského divadla již potřetí Jaroslav Střelka, tentokrát s premiérou hry Zlato, jsem doma!, opět pojaté ve stylu tzv. monodramatu. Jevištní one-man show o muži, který žije s fiktivní manželkou, pojednává  s nadsázkou a humorem téma samoty a vážné životní pravdy.

Druhé představení, které se odehraje v půli měsíce, přesněji 14. 2., je sázka na osvědčenou jistotu. V podání Divadla Zlín máme možnost vidět legendárního Sluhu dvou pánů. Hra Carla Goldoniho plná záměn a radosti ze hry (tzv. komedie dell´arte) je příběhem sluhy, který si dokáže se vším poradit, i když se u toho naběhá jako pes.

Do třetice všeho osobního. Činoherní klub Ústí nad Labem znovu nalézá svou někdejší slávu a přijíždí 23. 2. s hrou 32 hodin mezi psem a vlkem. Její příběh pojednává o osudech čtyř českých a německých obyvatel Nového Boru v roce 1945 a o dozvucích druhé světové války, plných pomsty a poválečného účtování. Na inscenaci se spolupodílel i významný český performer Rosťa Novák (tvůrce La Putyky), díky němuž je toto představení ojedinělým divadelním zážitkem. Únor je zkrátka divadlu nakloněn.

2. 2. / Cesta hořícího muže / Jiráskovo divadlo Česká Lípa

9. 2. / Zlato, jsem doma! / Městské divadlo Nový Bor

14. 2. / Sluha dvou pánů / Městské divadlo Nový Bor

23. 2. / 32 hodin mezi psem a vlkem / Městské divadlo Nový Bor

Možnost rezervace vstupenek na www.kdcrystal.cz nebo www.kulturanb.cz

Dětské divadelní tipy

Městské divadlo Nový Bor přináší dětským divákům jedinečnou hudební pohádku na motivy bratří Grimmů a Petra Ilijiče Čajkovského s názvem Šípková Růženka. Docela velké divadlo Litvínov pod vedením režiséra Jurije Galina předvede poutavou inscenaci srozumitelnou všem věkovým kategoriím. Oproštění hry od přemíry dialogů vytvořilo prostor, v němž mohou vyniknout vizuální a pohybové formy divadla. Na jevišti tak dochází k pestrobarevné fúzi klasického divadla s tancem, zpěvem, loutkoherectvím či baletem. Poetická i humorná adaptace známé pohádky nabízí malým divákům cestu k opravdovému umění a možnost poznat tajemný svět imaginace, kde se plní přání a kde dobro vítězí nad zlem.

5. 2. / Šípková Růženka / Městské divadlo Nový Bor

Možnost rezervace vstupenek na www.kulturanb.cz

Hudební tipy

V únorových dnech zavítají do České Lípy hned dvě významné české kapely, které získaly cenu Anděl 2009.

4. 2. zahrají v sále KD Crystal mladí hudebníci z Třince, kteří si říkají Charlie Straight. Od jejich poslední návštěvy České Lípy před dvěma lety v klubu Progres jejich popularita strmě stoupá nejen u mladých posluchačů, nýbrž právem i u hudební kritiky, neboť jejich síla tkví ve schopnosti umně napsat nápaditou a emocionálně silnou melodii a ještě ji prodat v energické pódiové show. Debutové CD obdrželo cenu Anděl v kategorii Objev roku a Album roku, jejich klip se hrál i v zahraničí na MTV. Kapela, která před pár lety předskakovala na turné známé skupiny Kryštof, dnes sama vyprodává kluby po celé republice.

12. 2. se odehraje koncert z jiné žánrové škatulky andělských cen. V kategorii Alternativa si v roce 2009 odnesla cenu za CD Myjau kapela Květy. Hudebníci, oproti Charlie Straight starší o celou generaci, zpívají česky někdy melancholické, jindy řízné písně s rockovým základem a s melodickými houslemi. Zhudebněná poezie všedního dne zpěváka M. E. Kyšperského přiváží z Brna důkaz, že výjimečná hudební tradice moravského města pokračuje i nadále.

4. 2. / Charlie Straight / KD Crystal

12. 2. / Květy / klub Progres

Nahoru