Jak se žije se soby a ropou se dozvíte na Vísecké rychtě

Verze pro tisk |

Kafe na rychtě, to je název cyklu večerních setkání se zajímavými hosty, které se koná každý první pátek v měsíci na Vísecké rychtě.

Cílem organizátorů je přilákat návštěvníky na rychtu v netradičním čase a nabídnout jim něco zcela jiného, než je prohlídka muzea, zároveň se snaží o co největší žánrovou rozmanitost jednotlivých večerů.

A tak po blues a poezii zavede pátek 4. července návštěvníky cyklu Kafe na rychtě až na Sibiř, mezi Lesní Něnce. O životě malého sibiřského etnika, které dosud žije tradičním způsobem života pastevců sobů bude vyprávět archeolog, religionista a cestovatel Rudolf Havelka.
Lesní Něnci žijí v místech, odkud k nám přitéká většina ruské ropy. Ačkoli stále pasou svá stáda sobů, obývají tradiční stany ze sobích kůží a přinášejí oběti svým božstvům, ohrožuje jejich tradiční způsob života právě rozvoj těžebního průmyslu a přiliv nových obyvatel.
Rudolf Havelka je pracovníkem Regionálního muzea a galerie v Jičíně, zároveň dokončuje doktorské studium na Laponské univerzitě ve finském Rovaniemi a na Masarykově univerzitě v Brně. Ve svém vyprávění doprovázeném obrázky a fotografiemi návštěvníkům přiblíží nejen život a šamanské náboženství Lesních Něnců, tak, jak jej na počátku 20. století zachytili finští a ruští etnografové, ale i současný životem Lesních Něnců na příkladu několika rodin, které jej nechaly nahlédnout do svého soukromí, radostí a strastí.

Přijďte v pátek 4. července na kafe! 

alt
alt
alt
Nahoru