J. Legezová: Flamenco je láska na celý život

Verze pro tisk |

Jana Legezová je nejen lektorkou flamenca, vyučující jak v České Lípě, tak i v Novém Boru nemalý počet zájemkyň, ale také čtyřnásobnou organizátorkou akce pojmenované Noc flamenca.

La Noche Flamenca je díky svému čtvrtému ročníku již tradiční akcí. Co podnítilo její vznik?

Důvodů bylo několik. Bylo mi líto, že studentky mých kurzů ani já nemáme vlastně možnost si nikde veřejně zatančit. Přeci jen se flamenco běžně na diskotékách a zábavách netančí. Dalším důvodem bylo ukázat ostatním, co vlastně flamenco je, že to není jen jeden tanec, ale celá skupina cca osmdesáti různých typů tance – veselé, smutné, pomalé, rychlé, pánské, dvanáctidobé, čtyřdobé, pětidobé apod. Prostě ukázat jeho možnosti, že každý si v něm najde to své. Většina flamencových škol a studií, ať už v ČR nebo ve Španělsku, pořádá taková představení, takže jsme i následovali již zavedenou tradici. V neposlední řadě je to také poděkování našim rodinám, že mají trpělivost s tím, když prcháme v sobotu dopoledne na společné lekce místo toho, abychom vařily oběd. (smích)

O čem je dle tvého flamenco?

Já myslím, že je především o životě. Můžete v něm projevit své emoce, prožít různé pocity. Je velice individuální. Každý hráč, zpěvák i tanečník je jedinečný. Líbí se mi, že se stále vyvíjí a hledá nové možnosti. Na jednu stranu jsou tady klasické flamencové školy, a pak je tu celá řada moderních tanečníků a hudebníků, kteří míchají flamenco s různými dalšími styly – jazz, rock apod. Je také o ženskosti, o hrdosti, vášni, síle. Nakonec je i o možnosti obléct si na sebe krásné flamencové kostýmy. Tím ale neříkám, že flamenco není pro muže, naopak! Bohužel v našich zeměpisných šířkách se muži flamenca bojí. Je to velká škoda. Postupně člověk začal objevovat, co to vlastně flamenco je, že je to velice těžký tanec, jak na technické provedení, tak na nutnost dobře cítit rytmus, pochopit texty, ctít zavedená pravidla, ale dokázat i improvizovat. Jak s oblibou říkám, flamenco je láska na celý život a pořád je co se učit a zdokonalovat. Díky flamencu jsem potkala řadu skvělých lidí, lektorky, ke kterým jezdím, studentky, které navštěvují moje kurzy a sdílí tuto vášeň.

Jak ses ty sama dostala k flamencu?

Mě zajímal tanec už od mala a zkoušela jsem různé styly. Pak jsem jednou viděla flamenco v TV a na základě toho jsem absolvovala svoji první taneční hodinu v Praze ve studiu Jany Drdácké. Už po prvních krocích a podupech jsem věděla, že tohle je moje srdcová záležitost.

Jaký program je připraven pro letošní ročník Noci flamenca?

Každý rok se snažíme posunout o kousek dál. První ročník byly například všechny tance jen na reprodukovanou hudbu. Postupně jsme přidali kytarový doprovod, pak i cajón. Letos se mohou návštěvníci těšit na dva kytaristy. (smích) V tomto roce jsme se taktéž přesunuli z novoborského kina do divadla, a to nám dává možnost lépe si "pohrát" s prostorem, využít jinak světla apod. Letos jsme kromě vína a sangríe naplánovali ve spolupráci s restaurací U Hrabala španělské tapas (chuťovky k vínu). Po skončení taneční části bude možnost popovídat si o flamencu a o tom, co koho ve spojení s tímto tancem zajímá, případně si vyzkoušet i některé základní kroky a flamencové tlesky. Máme připraveno několik nových tanců a hudebních skladeb.

Jaký je o tuto akci na Novoborsku každoročně zájem?

Jak můžu posoudit z předešlých ročníků, zájem je a každý rok přijde o pár návštěvníků víc. (smích) Dá se říct, že kdo přišel jednou, přijde i příští rok a vezme s sebou pár kamarádů. Jsem moc ráda, že se lidem představení líbí a tímto bych chtěla poděkovat za podporu Kultuře Nový Bor, která nás od začátku podporuje a pomáhá s realizací.

La Noche Flamenca, 7. 11. 2014, Městské divadlo Nový Bor, 100 Kč

alt
Nahoru