J. J. Neduha: Výstava mých obrazů v Lípě je splnění dávného snu

Verze pro tisk |

Rozhovor s frontmanem legendární kapely Extempore, malířem, spisovatelem a velkým pábitelem Jaroslavem Jeronýmem Neduhou, jehož hudba již brzy rozezní klub U bílýho černocha v České Lípě. O tom a také o vernisáži výstavy, která bude slavnostně zahájena v den koncertu, si povídal Jan Klábosil.

Vracíš se po pár letech do České Lípy. Co tě k tomuto městu pojí?

Česká Lípa je město, kde jsem se narodil. A hlavně trávil několikrát krásné dlouhé prázdniny u dědy a babičky v domečku Na Nivách. Tehdy to bylo městečko romantické, ale tak mám Lípu v paměti a v srdci.

3. července v 17.00 hod. proběhne v galerii Jídelna vernisáž výstavy tvých obrazů. A nebudeš vystavovat sám. Na co se můžeme těšit? Proč vystavuješ s Třešňákem? V čem je jeho tvorba výjimečná?

Výstava mých obrazů v muzeu v České Lípě a k tomu v roce mých sedmdesátin je splnění mého dávného snu. Dárešek k naroženinám… Snad potěší i někoho jiného než mě. Aspoň bych si to přál. A tak Třešňák, to je taková moje pojistka - jestli někoho nepotěší obrázky moje, jeho rozverné obraty pobaví návštěvníky jistě. Vlasta Třešňák je můj kamarád snad již od roku 1967, vyrůstali jsme a rozum brali spolu na Malé Straně. A hráli na Karlově mostě.

Zpíváš, hraješ, píšeš. Jsi takový renesanční člověk. Jak jsi se k tomu vlastně dostal? Co z toho děláš nejraději?

Co dělám nejraději? To, co mne právě nejvíc v ten den a okamžik osloví. Někdy je to tedy malování, jindy zase muzika. Ale s tou je to tak, že to hraní je domluvené dlouho dopředu a člověk na pódiu potom prostě musí cítit, že nyní, teď, je ten okamžik, kdy ho to baví, musí se do té muziky celý dát, a ne to jenom nějak odbýt.
Psaní a malování si ten okamžik může najít samo. To vám něco zaklepe uvnitř v hlavě - a je motivace. Anebo tomu říkáme inspirace. Prostě to najednou přijde a je to neodbytně tady.

Minulý rok jste s Milou čtyř viselců bezmála čtyřicet let po její premiéře vyprodali Akropoli. Teď se na ni můžeme těšit večer po vernisáži v klubu U bílýho černocha. Čím je tento legendární pořad tak jedinečný?

Jedinečný? Milá čtyř viselců je dadaistická rocková opereta s pohybovým divadlem. Útvar jistě ojedinělý. Ale je to hlavně výsměch patosu muzikálů a bezobsažnosti popových slátanin. Pohádka. „Ty lumpy nakonec chytěj a pověsej.“ To se ideově hodí v každém čase, ne?

Nedávno jsi dopsal své Paměti. Kdy se můžeme těšit na jejich vydání? Zmiňuješ se v nich i o České Lípě?

Paměti vydá nakladatelství Galén letos na podzim a křest by měl proběhnout 18. října v Malostranské besedě. O České Lípě je tam rovněž psáno, to víš, že jo. O všem, co mi život nadělil pěkného i smutného.

Už máme léto. Jak se chystáš trávit dovolenou? Máš nějaký tip pro naše čtenáře, co by měli podniknout?

Dovolenou jsem si letos asi již vybral celou, vřele doporučuji: Portugalsko - ovšem nikoli se zájezdem, ale pěkně na vlastní pěst. Stojí za to vidět Cabo da roca, Sintru a maurský hrad, ale hlavně potkat lidi. To je moje představa dovolené: chodit s batůžkem na zádech, kam zrovna srdce a oči táhnou. A koukat a mluvit s lidmi, co do toho místa patří. A je nakonec úplně jedno kde. Prima je i v českém lese, tam jsem těch dovolených strávil asi nejvíc a byla to nádhera a pohoda. Hlavně tam nesmí být víc turistů než stromů. Dneska už kolikrát v lese zřídka potkáte někoho, kdo by šel pěšky. Vždyť i na houby se jezdí autem... 

SOUTĚŽ

Odpovězte na otázku a vyhrajte jednu vstupenku na koncert Vlastimila Třešňáka a Extempore, který se bude konat 3. 7. 2015 v 19:30 v klubu U bílýho černocha.

Jak dlouho se znají Jaroslav Jeroným Neduha Vlasitmil Třešňák?

Své odpovědi můžete zasílat na adresu: AnnaMarieNeduhova@gmail.com do 1. 7. 2015. Ze správných odpovědí budou vylosování dva výherci, kteří si budou moci vstupenky vyzvednout v klubu U bílýho černocha v den koncertu po 19:00.

alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
Nahoru