Kostel sv. Havla v Bílém Kostelci

Archiv
Verze pro tisk |

Jak místo najít? V Kravařích odbočíme do Konojed (které mají stejného ducha a navštívili jsme je třeba zde), v Konojedech se dáme druhou odbočkou doprava ve směru na Mukařov. První osada na trase je zmíněný Bílý Kostelec.




Kostel je po pravé straně za jednou z chalup. Pochází z roku 1733, ale některé náhrobky v přilehlém hřbitově jsou údajně ještě starší (uvádí se, že ten nejstarší byl z roku 1685).






Projdeme kovanými dveřmi z roku 1893. Pokocháme se několika udržovanými hroby a zamyslíme se u těch, o které se už nemá kdo starat. Samotný kostel je sice bez střechy, ale i dnes je dobře poznat, že byl jednolodní s půlkruhovým presbytářem. Zbyla i některá okna (samozřejmě bez skel). Po sochách už ani památky, ale na zbytcích omítek jsou vidět kresby svatých. Za kostelem je ještě více poničená zvonice.








Bílý Kostelec je v seznamu pětasedmdesáti nejzdevastovanějších památek republiky, které by v jiných státech byly dávno státem chráněné. Zdejší kostel byl svými farníky opuštěn už v roce 1945, v sedmdesátých letech minulého století se propadla střecha a od té doby je prakticky jen romantickou zříceninou. Otázkou je, jestli to tak není lepší ...



 

Nahoru