Kolem Vest-Izolu opět rušno

Archiv
Verze pro tisk |

Výrobce zvukových izolačních dílů pro osobní a nákladní automobily sice dostal od Stavebního úřadu v Zákupech dodatečné stavební povolení, to však krajští úředníci zrušili, uvádí dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes.


Proti vydání dodatečného stavebního povolení se odvolalo občanské sdružení Zákupská iniciativa, které proti praktikám Vest-Izolu už dlouho bojuje. Podle vedoucí krajského odboru územního plánování a stavebního řádu Kateřiny Lauermannové zrušil úřad rozhodnutí proto, že Stavební úřad v Zákupech omezil práva Zákupské iniciativy.


"Nerozhodl o námitkách občanského sdružení, a tím ho zkrátil na procesních právech. Toto pochybení nelze napravit, a proto bylo nutné rozhodnutí zrušit a věc vrátit," vysvětlila MfD Lauermannová.


Rozhodnutí kraje ale vyvolalo v Zákupech ostrou vlnu nevole. Občané, kteří se staví na stranu Vest-Izolu, sepsali proti zrušení dodatečného povolení petici, pod kterou se už podepsaly na čtyři stovky lidí. Na straně firmy stojí i starostka Zákup Miloslava Hudaková. Město si totiž od společnosti slibuje především nové pracovní příležitosti pro své občany. Podle Hudakové hledají členové Zákupské iniciativy i sebemenší možnosti, jak Vest-Izol poškodit.


Proti tomu se ale sdružení brání. "Nechceme v žádném případě zamezit zaměstnanosti, ale chceme, abychom si byli před zákonem všichni rovni. Nevím, proč právě Vest-Izol by zákony dodržovat nemusel," řekl deníku předseda iniciativy Dušan Skočík.


Vest-Izol vyrábí zvukové izolační díly pro osobní a nákladní automobily. V Zákupech na Českolipsku firma zaměstnává kolem 270 lidí. Podnik chce zvýšit v příštích letech výrobu dvaapůlkrát. Plánuje kvůli tomu postavit další čtyři výrobní haly, sklad a administrativní budovu. Do roku 2006 chce společnost zaměstnat další stovku pracovníků. Plány na rozšíření podniku se ale od začátku nelíbí části obyvatel města. Stěžují si hlavně na množství nákladních automobilů, které projíždějí historickým centrem města.


Stanovisko firmy k zákazu výroby se MfD získat nepodařilo.

Nahoru