Fotografující soudce Rudolf Aschenbrenner

Archiv
Verze pro tisk |

Autora vystavených snímků téměř vůbec neznáme a část jeho životního příběhu se dozvídáme z jeho dochovaných obrázků. Proti proudu času se vypravíme do prvních let 20.století, kdy bylo Rudolfu  Aschenbrennerovi asi 30 let. Byl synem českolipského advokáta stejného jména, žijícího v letech 1840-1909. Vystudoval rovněž práva a působil jako soudní čekatel a posléze snad i jako soudce na Moravě. Přibližně v letech 1903-4 žil ve Znojmě a následujících možná až pět let byl v městečku Králíky na pomezí Čech, Moravy a Slezka. Během této doby se stále vracel do své domoviny a fotografoval různá zajímavá místa od Liberce až po Děčínsko.
   Kolekce vystavených obrázků začíná pohledy na starobylé Znojmo, pokračuje dnes zchátralým areálem premonstrátského kláštera Louka, zámek Vranov nad Dyjí až k téměř zapomenutému Novému Hrádku nad údolím řeky Dyje.
   Další blok vystavených dokumentů zachycuje poměrně podrobně historické prostředí města Králíky a poblíž se nacházející klášter na Hoře Matky Boží. Z doby jeho pobytu pochází snímky představující úřadovny soudu i příjemnou výletní společnost putující po předhůří Jeseníků. Četné obce z těchto míst zachycují i poutavé zimní snímky. Právě u této skupiny obrázků vnímáme, jak byl autor schopný a pohotový reportér a to v době, kdy fotografická technika nebyla ještě tak vyspělá a aparát na cestách byl ne malou zátěží.
   Snímky pořízené z letních návratů do domoviny ukazují málo známou tvářnost některých míst v oblasti kolem České Lípy před více než sto lety. Za zvláštní poznamenání stojí snímky z údolí Peklo u Zahrádek, z Ještědu a z Liberce. Nechybí ani záběry z města České Lípy.
   Výstava potrvá až do konce kalendářního roku.


 

Nahoru