Filmový klub zahajuje

Archiv
Verze pro tisk |

Program podzimní části Filmového klubu nabídne snímky z celého světa. Již zmíněný Příběh o uplakaném velbloudovi (2003) je unikátním hraným dokumentem z pouště Gobi, kde lidé dosud žijí v souladu s přírodou, nominovaným na Evropskou filmovou cenu i na Oscara. Z momentální vlny asijských filmů v evropských kinech budou uvedeny dva snímky dnes velmi populárního korejského tvůrce Kim Ki-duka, kterými jsou drama Samaritánka (2004) a elegické podobenství Luk (2005), poetický příběh pozdní lásky šedesátiletého muže, který žije na lodi kotvící na otevřeném moři. Z balkánského poloostrova pochází koprodukční snímek Grbavica (2006), vítězný snímek letošního Berlinale, přinášející příběh se současného Sarajeva, v němž se vypráví o tom, že byť válka již skončila, v myslích lidí žije dále, je dennodenně přítomná, ovlivňuje budoucnost, motá se pod nohama, nedá se zapomenout, prorůstá generacemi.



Ctitele adaptací románových předloh jistě zaujme hvězdně obsazená adaptace slavného románu Marcela Prousta Hledání ztraceného času (1999), považovaná za nejpozoruhodnější filmovou adaptaci této literární předlohy vůbec. Pro české diváky bude mít jistě zvláštní pikantní příchuť nový německý film A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu... (2005), protože vznikl podle posledních drásavých dopisů, které Božena Němcová adresovala svým přátelům a dětem z Litomyšle, kam se uchýlila po odchodu od manžela, aby konečně byla samostatná a mohla psát. Strhující snímek není biografií, ale představuje nový, moderní pohled na Němcovou jako na osobnost světového formátu.


Předvánoční závěr sezony pak bude patřit české filmové klasice, již bude tentokrát zastupovat méně známé dílo Karla Zemana Bláznova kronika (1964), příběh zasazený do období třicetileté války, využívající inspirace dobovými rytinami.


Činnost Filmového klubu i letos podpořil městský úřad udělením grantového příspěvku, bez nějž by další existence klubu byla těžko představitelná. Nezanedbatelným příspěvkem je také dar společnosti Lermi, která klubu věnovala filmovou literaturu. Představení Filmového klubu probíhají od 25. září vždy po 14 dnech (pondělí) od 20:00 hod. v kině Crystal. Členskou průkazku je možné si zakoupit před každým představením.

Nahoru