Filmový klub v ohrožení

Archiv
Verze pro tisk |

Filmový klub byl od svých počátků na konci 70. let minulého století aktivitou, již provozovala městská správa kin. Od roku 1992 se ale v důsledku organizačních změn musel osamostatnit. Nyní jeho představení zajišťuje občanské sdružení Klub přátel filmu Česká Lípa, sdružující zájemce o filmové umění.


Rozhodujícím faktorem každé sezony bylo vždy její financování. I přes rostoucí náklady na provoz kinosálu, půjčovné či dopravné filmových kopií se českolipskému filmovému klubu vždy dařilo držet financování představení na úrovni, v níž vlastní podíl občanského sdružení činil téměř polovinu nákladů, a nešlo tedy jen o vyčerpávání porůznu získaných darů a dotací. Nemalou měrou k tomu v poslední době jistě dopomohla i ochota a porozumění provozovatele kina a také granty městského úřadu. Českolipský filmový klub se dokázal přenést i přes jistou „programovou“ krizi 90. let, kdy rapidně ubylo klubových a archivních titulů a kdy bylo na každou sezonu stále obtížnější sestavit program, který by odpovídal svou náročností a zasvěceností klubovým kritériím. V České Lípě mohli diváci vídat i snímky, které nebyly v běžné distribuci a nebo byly mimořádně zapůjčeny z filmového archivu.


V letošní sezoně ale došlo ke značnému propadu v jejím finančním zajištění. Vedle stále rostoucích nákladů za půjčovné ubylo sponzorů a z městského grantu byla pro filmový klub uvolněna jen třetina částky, s níž bylo do rozpočtu této sezony počítáno. Výsledkem je situace, kdy občanské sdružení Klub přátel filmu bude mít tak tak finance na zaplacení již proběhlé jarní části sezony a na podzimní část nezbude nic.


Pokud se nepodaří během letních měsíců získat dostatek finančních prostředků, bude muset českolipský filmový klub svou činnost ukončit. Po více než pětadvaceti letech nepřetržité existence se tak může stát, že českolipský filmový klub v podzimní části sezony, která tradičně začíná v září, nikoho do kina nepozve. Podaří-li se zajistit chybějící finanční prostředky, je otázka, na niž diváci naleznou odpověď v zářijovém programu kina.


P.S. Měl-li by někdo ze čtenářů tip či návrh, jak filmovému klubu v této situaci pomoci, jeho náměty a nabídky uvítáme na mailu fkcl@centrum.cz


 

Nahoru