Eduard Held muzeum

Archiv
Verze pro tisk |

Firma PVO se pokouší navázat na společnost Eduarda Helda, který už v roce 1880 v Zákupech založil živnost na sběr starého papíru a hadrů. Později se zaměřil na výrobu vánočního zboží typu konfet či masek. Než se k moci dostali komunisté, vyvážela do všech světadílů, snad kromě Antarktidy. Po roce 1948 se ročně vyrábělo kolem milionu májových mávátek a několik set tisíc lampionů.


Muzeum Eduarda Helda je jediným tohoto druhu v republice. Ukazuje historii výroby masopustního zboží v tomto městě od roku 1884. Celou touto expozicí se prolíná život zakladatele firmy Eduarda Helda, se zvláštním zřetelem na soužití Němců a Čechů v tomto regionu. 


Najdete zde: 
 masky, obří nasazovací hlavy a chromné údy
 lampiony, májová mávátka
 stroje z roku 1880
 pracoviště úředníka z roku 1925
 stovky sádrových výrobních forem a výsekových nástrojů
 staré pohlednice a obrázky ze Zákup
 další zajímavosti spojené s historií města
 součástí expozice je i soukromá galerie obrazů


Pro školy a jiná dětská zařízení muzeum nabízí celodenní program zahrnující prohlídku expozice masek, možnost namalování vlastní masky s odbornou pomocí a návštěvu Státního zámku v Zákupech (pro mladší děti s doprovodem pohádkové babičky).
Otevřeno je denně - prohlídky se dělají v 11 a 13 hodin. Vše se dá samozřejmě domluvit i jinak (tel. 487857264; 724265387 Ing. Rydygr). Bez omezení je povoleno fotografování.





 


 

Nahoru