Doteky věčné krásy

Archiv
Verze pro tisk |

Tato výstava bude zahájena vernisáží v úterý 12.2.2008 v 17.00 hodin. V rámci vernisáže budou přečteny ukázky z poezie starověkých kultur a také se uskuteční prohlídka výstavy s výkladem. Všechny exponáty nejsou určeny jen k prohlížení, ale uzpůsobeny tak, aby jej mohli nevidomí vnímat hmatově. To si ostatně budou moci  vyzkoušet i všichni ostatní bez zrakového postižení. Pro ně je navíc připravena i možnost vyzkoušet si speciálně upravené simulační brýle, které alespoň částečně mohou poskytnout představu o různých zrakových postiženích a mohou pomoci definovat obtíže, kterým jsou lidé s postižením zraku vystaveni.


Výstavu archeologických reprodukcí určenou především pro slabozraké a nevidomé připravila Kulturní asociace Nová Akropolis ve spolupráci s Technickým muzeem v Brně. Výstava putuje již od roku 2002 po městech České republiky, konala se například v Brně, v Praze, v Plzni, v Hradci Králové, v Olomouci, v Ostravě, v Kyjově, v Liberci, v Mikulově, v Pelhřimově a ve Vyškově.


Nová Akropolis vytvořila v rámci „Ateliéru Minerva“ ojedinělý styl ve zpracovávání  archeologických reprodukcí. Členové ateliéru ručně vyrábějí více než 100 motivů ze starodávných kultur Řecka, Egypta, Říma, Orientu, Jižní a Střední Ameriky, stejně jako i motivy z Čech a Moravy. Z těchto reprodukcí byly za pomoci vedoucí oddělení pro slepeckou historii Technického muzea vybrány ty, které jsou dostatečně plastické a hmatově výrazné, aby umožnily i nevidomým spoluobčanům vytvořit si představu o umění našich předků a jejich ztvárnění krásy.


Kulturní asociace Nová Akropolis působí v České republice od roku 1985. Pořádá řadu přednášek na různá témata z oboru filozofie, historie, literatury, umění a vědy. Přibližuje současnému člověku velké civilizace a významné osobnosti, jejichž myšlenky a díla nás dodnes inspirují. 


Tato výstava navazuje na další aktivity, jimiž se asociace snaží přispět k lepšímu soužití vidících se zrakově postiženými. Inspirací pro její uspořádání byly přednášky o starých civilizacích pro nevidomé a slabozraké, které jim umožňovaly seznámit se dotykem s uměleckými výtvory těchto kultur a které měly velmi pozitivní ohlas.
  
O umění se říká, že má zázračnou moc spojovat člověka s člověkem a schopnost promlouvat přímo k srdci, probouzet vyšší a ušlechtilejší city. Výstava „Doteky věčné krásy“ je snahou o toto propojení a o otevření „vnitřních očí“, které jsou často důležitější než ty „vnější“.


 


 

Nahoru