7/2015

Verze pro tisk |

Městská policie jako politikum a otloukánek …ale jsou to taky jenom lidi. Vybijte se při Vybíjené nebo na erotickém plese.

Přesně měsíc jsem se k deníku nedostal a mezitím se odehrálo tolik věcí. Vykašlu se na soukromí a mrkneme na komunál. Všechno zastiňuje bezprecedentní kauza městské policie, jejíž průběh můžete sledovat v i-novinách, v Českolipském deníku a už se jí chytají i celostátní média.

Momentálně se diskutující na různých fórech rozdělili na dvě skupiny. Jedna začala tvrdit, že současné vedení města je ještě horší než to předešlé. Druhá pokračuje v kritice městské policie bez ohledu na jakékoliv skutečnosti.

Přemýšlím, jaké mám s městskou policií za ta léta zkušenosti já osobně. Nejotřesnější jsem popsal v tomto starém článku (bacha, nesedí datum, jde o článek z úplně nejstarší verze i-novin). Tou dobou byl ještě starostou Petr Skokan, který se dnes logicky staví do role kritiků vedení města (vždyť je v opozici). Končilo zrovna období, kdy městem jako sup kroužilo vozidlo odtahové služby a ruinovalo za asistence městské policie automobilisty.

Dalšími oběťmi se stali cyklisté, kteří se různými krkolomnými cestami snažili dostat do centra města či na jeho druhý konec. Bylo to v době, kdy se nesmělo jezdit parkem, kdy cyklisté nesměli jet ani podél železniční trati od Střelnice k sociálce (tam se také odehrál můj případ). Zároveň ale město nechalo za velké peníze vypracovat generel cyklistické dopravy. Podobně vnímali městskou policii pejskaři či mládež, která v různých státech západní Evropa zažila pikniky v parcích a chtěla je zažívat i doma. Těm všem se zdálo, že jsou šikanováni někým, kdo je vlastně placen z jejich daní. Když jsem začínal v i-novinách, byla rovněž žhavá kauza měšťáky zmláceného bezdomovce.

Zároveň jsme všichni měli pocit, že pravá kriminalita kvete na sídlištích. Severem takřka nešlo projít bez toho, aby vás někdo nechtěl pupnout o cigaretu, aby vám někdo nenabízel orální sex, aby se u kontejnerů neválely celé sedací soupravy nebo z nich nečouhaly cizí nohy.

Zkrátka městská policie má pověst takovou, jakou má. Soudný člověk ví, že z velké části nezaslouženou. Někdo totiž za její činnost nese politickou zodpovědnost a v mých očích selhávalo vedení města. Především svým arogantním přístupem. Neslyšelo na volání svých občanů. Na náměstí jste si mohli být jistí, že když si sednete na sedlo bicyklu, o dvě stě metrů dále vás z něj sundá strážník s bločkem v ruce. Pod mým oknem jste ale mohli hulákat ve dvě hodiny v noci, nadávat půlce rodiny do čůráků, parkovat na trávníku, odvozit ke kontejnerům celý obývák a každému to bylo šumák.

Má poslední zkušenost s městskou policií: Venku bordel, vykouknu a tam rubačka asi čtrnácti opilců. Kopali se do hlav, takže už mi to přišlo trochu hodně a zavolal jsem měšťákům. Když jsem řekl, kolik jich je, strážníka to vystrašilo a vyzval mě, ať zavolám policii státní. To jsem udělal taky, obzvlášť, když jeden opilec, co zrovna neměl na to, aby kopal do lidí, začal ukopávat zrcátka u aut. Než policisté přijeli a vydali se na jinou stranu než násilníci, bylo po všem.

Z podobných příběhů by se dala sestavit kniha, na kterou by město mohlo poskytnout grant. Problémem je, že v podobných případech se těžko dohledávají ty kladné věci. Jak by vypadala kriminalita, kdybychom městskou policii neměli? Neparkovali by řidiči tak, že by se městem už projet nedalo vůbec? Nevráželi by cyklisté do lidí bezohledně na chodnících? Nebyl by psími výkaly pokryt celý městský park? Neprodávaly by se drogy u škol?

Jsou zkrátka instituce, jejichž přínos neposoudíme do té doby, dokud je nezrušíme. Ať se vítězové voleb pochlapí a městskou policii rozpustí. A ať klidně zruší i některé další odbory a třeba i městskou hromadnou dopravu, školy atp. Já vím, jsou tu nějaké zákony, které podobné kroky neumožní ani politikům s koulemi.

Takže tohle je podhoubí kauzy městská policie. Bez ohledu na to, jestli byli na radnici Skokan, Moudrá nebo je tam Žatecká, městští policisté nemají dobrou výchozí pozici a z velké míry za to mohou především jejich nejvyšší velitelé.

Dalším velkým hráčem v celé kauze je Karel Šiktanc, který využil nálady mezi občany k tomu, aby mohl zaměstnance této instituce šikanovat. Zblbnul pár aktivistů a strhl také ty, které já nazývám lůzou lačnící po krvi.

Ruku na srdce. Pracujete v organizaci, ve které, když budete do všeho šťourat, všechny sledovat, v níž donutíte lidi, aby na sebe práskali, neuděláte nakonec ze všech blbce? To už není žádná veřejná kontrola, to je zkrátka šikana.

To byl druhý krok v této kauze.

A třetí udělali rovněž politici. Využili negativních zkušeností občanů a začali hrát podle Šiktancových not. Právě v části elektorátu, která vidí chyby jen u jiných, která hledá snadná řešení, sbíraly body subjekty, které ovládly radnici. Chápu, že chtěly své sliby splnit co nejdříve. Proto zbrkle odvolaly Meryho, proto se s ním podivně dohodly, že si nebudou škodit, proto urovnaly spor i se Šiktancem. Nějak přitom ale zapomněly, že u městské policie slouží několik desítek normálních chlapů a ženských, kterým tady někdo několik let kálel na hlavu. Bez ohledu na to, jestli pracovali dobře nebo špatně. Radnice teď posvětila, aby si s nimi ten někdo ještě navíc utřel zadek.

Ale jsou i hezčí věci, které nás v příštích dnech čekají. Do kin jde například adaptace dalšího Vieweghova románu. Vybíjenou jsem přečetl za jedno odpoledne, jsem zvědav, jak z toho někdo udělal celovečerák. Od čtvrtka v Boru i v Lípě. Ještě před tím můžete v pondělí zajít na koncert Anety Langerové (KD Crystal), ve středu na one man show Caveman (Jiráskovo divadlo). V sobotu se můžete vydovádět na tradičním erotickém plese.

 

 

Nahoru

Komentáře

Re: 7/2015

A další týden bude ještě veseleji :)
1) Ukáže se, zda Pachovský Šiktance skutečně vyfuckoval. Nejde ani tak o toho fakáče, ale o to, zda lže Šiktanc nebo Pachovský.
2) Radní Procházková to má hodně nahnutý a troufám si říci, že zasedání zastupitelů neustojí a skončí jak jako šéfové MP, tak jako radní.
3) Kdo se za Procházkovou postaví? Celé ANO určitě ne. Žatecká, ODS a Uklízeči je nepotřebují. Stačí dva komanči a je to. Postavit se za Procházkovou jako celek (celé ANO) by tedy znamenalo konec pro Šafránkovou.
4) A aby toho nebylo málo, odbory už nemá jen MP, ale i Sport Česká Lípa. A světe div se, jdou proti městu a především proti milci Žatecké Císařovi.
Co se komunální politiky týká, máme se příští týden v Lípě opravdu na co těšit.

Nahoru

Re: 7/2015

Myslel jsem, že to počká do zítra, ale když už jste to prásknul, vydávám hned: http://www.i-noviny.cz/ceska-lipa/otevreny-dopis-odborove-organizace-pri...

Nahoru

Re: 7/2015

Českolipské Tam-Tamy holt jedou rychle :)
Tady se nic neutají.

Nahoru

Re: 7/2015

Tak schválně: co jsem měl dnes k večeři?
:o)

Nahoru