6/2016

Verze pro tisk |

Místo nových stánků raději nový tarif MHD. Co je největším problémem nemocnice? Bude v Lípě turistické centrum? Rodinný film nebo Masopust jako Karneval.

Asi více by mě bavilo psát o zážitcích ze zimní Šumavy, ale měl bych se podívat, co se dělo na posledním zasedání zastupitelů. Až moc se dávalo prostoru sportovním dotacím, o kterých se ve výsledku vůbec nejednalo.

Prolétnu zápis a upozorním na věci, které mě zaujaly.

V bodě tři se zastupitelé vrátili k jednání o tarifu MHD. Předpokládaný propad tohoto tarifu byl v roce 2016 vyčíslen na 2,5 - 3 miliony korun. Zhruba milion a půl by šel z rezervy. Místostarosta Raninec v rámci diskuse navrhl zredukovat nákup nových dřevěných stánků. Cena celoroční jízdenky by byla 1500 korun pro dospělého, 750 pro dítě. Řešilo se především, co dělat, pokud by se ukázalo, že náklady města jsou vyšší. Co s jízdenkami, které už budou zakoupené? Zdeněk Ježák mimo jiné taky navrhl, aby kromě dětí do šesti let měl jízdenku zdarma taky jejich doprovod. Mezi věcnými příspěvky zazněly i některé komické. Například inženýru Štrumfovi diskuse připomínala únorový převrat 1948. Tomáš Vlček mu oponoval, že v té době se nediskutovalo. Karel Tejnora, když se diskuse vlekla už příliš dlouho, navrhl, aby se diskutovalo od 8 do 15 a od 16 se pak hlasovalo. Na závěr zavládla vzácná shoda: všech 23 přítomných zastupitelů bylo pro schválení tarifu MHD s platností od 1. března 2016.

Šestým bodem bylo jmenování zástupce města do dozorčí rady nemocnice. Juraj Raninec navrhl Romanu Žateckou. Tomáš Vlček označil návrh za logický a zeptal se nominantky na její názor například na výši akciového podílu města.

"Pojďme nejprve dojít k ceně a pak začněme diskusi o tom dalším," řekla mimo jiné starostka. Úvodem své řeči ale definovala hlavní problém nemocnice - personální stav a odchody lékařů.

V další diskusi navrhl Petr Skokan, aby město v dozorčí radě zastupoval Karel Tejnora. Ten však tento nápad zamítl s tím, že jako provozovatel konkurenčního zařízení je ve střetu zájmů. Romanu Žateckou následně podpořilo dvacet zastupitelů. Zdrželi se členové Ano a Petr Skokan.

Zaujal mě rovněž prodej domu v Klášterní ulici, v němž byla modlitebna pravoslavné církve. Dorazily dvě nabídky lišící se o milion. Vítěz by chtěl v domě vybudovat regionální turistické centrum.

Jinak mi jednání spíše připomínalo slovní přestřelku mezi koalicí a opozicí. A na tu nyní nemám náladu. Jdu se podívat, čím se dá zpříjemnit příští týden.

Pokud jste ještě nebyli v Centru textilního tisku, tak v úterý je v něm do 16 hodin den otevřených dveří. Večer se v Boru promítá legendárních Sedm statečných. Pokud nemáte ještě dost Karla Rodena, můžete od čtvrtka na Rodinný film. Sekunduje mu v něm Vanda Hybnerová. V Novém Boru bude o víkendu probíhat Karneval s řadou doprovodných programů. Mě třeba zaujal film Poutník - nejlepší příběh Paula Coelha.

 

 

 

Nahoru