5/2016

Verze pro tisk |

Nechtěli jsme v Čechách Židy a nikoho jinýho tu taky nechceme. Dobří lidé žijí i v Sudetech. Baarová je opravdu tragická. Příští týden třeba na Lemmyho.

„Měšťané se proti pobytu Židů ve městě bouřili a roku 1458 získali od krále Jiřího z Poděbrad majestát, který zapovídal Židům usazení ve městě déle než na jednu noc a při vstupu do města musí zaplatit clo 1 groš. Dokonce na gotickém předbraní Pražské brány byl při průjezdu vpravo obraz Žida držícího groš. V průběhu 16. století se setkáváme se zprávami, že Židé ve městě nesměli ani přenocovat. Koncem tohoto století si dokonce kožešníci a krejčí vymohli povolení bránit Židům v obchodování.“

Češi měli s přistěhovalectvím vždy problém. Co také čekat od národa, který si za svého nejslavnějšího představitele zvolí Karla IV. Ten byl Čechem jen ze čtvrtiny a česky se začal učit až v pubertě? A to museli organizátoři ze soutěže vyloučit neexistujícího Cimrmana. V jednom ze žebříčků nejvlivnějších osobností lidské historie je z „Čechů“ nejvýše Sigmund Freud, od tří let Vídeňák. Za nejznámějšího českého spisovatele mnoho lidí považuje Franze Kafku. Ještě, že ve světě znají aspoň Pavla Nedvěda, toho času žijícího v Itálii. Není to ten hráč, kterého Češi vypískali po vyloučení v baráži o mistrovství světa?

Mimochodem, úvodní úryvek je ze Slaného, kde jsem pobýval dva dny. V místní synagoze je služebna Policie.

Psal jsem před půl rokem, že se více bojím polarizace společnosti než migrantů. Jsou mi nepříjemné oba póly radikalizující se společnosti. Jak ti lidé, co pobíhají po Praze se šibenicemi a zahalenými tvářemi a pravděpodobně se pokusili po vzoru svých německých přátel zapálit středisko humanitární organizace, tak ti, kteří relativizují hrozby, které nám hrozí.

Chápu, že každá generace si potřebuje prožít svou revoluci. Já měl Sametovou, rodiče se prožili osmašedesátý, babička celý život vyprávěla o Druhé světové válce. I já vím, jaký je to pocit, stát někde s tisíci jiných, vykřikovat hesla. Je to opojné. Také jsme byli naštvaní, když média zpochybňovala počty lidí na manifestech atp. Řešením pro mě ale není ani uzavření se do české kotliny, ani pozvání miliónů lidí z jiných kontinentů, aby se v ní usadily.

A myslím, že pro dnešek stačilo.

Minulý týden jsem měl hezký zážitek, který mě nabil pocitem, že i v Čechách a České Lípě zejména žijí dobří lidé. Keškoval jsem si ve východních Čechách a k večeru se potřeboval posunout asi o patnáct kilometrů dál. Zahlédl jsem ideální místo na stopa, tak jsem to po letech zase zkusil. Pár aut mě objelo, ale pak zastavila škodovka (ty braly vždy nejvíce). Padlo slovo o Ježíši. Říkám, že jsem ze Sudet, tam se to s náboženstvím moc nepřehání. A pán řekl: „Já jsem z České Lípy.“ Nakonec z něj vylezl čtenář mých nedělních deníků, takže mu touto cestou ještě jednou děkuji.  

Také už jsem viděl Lídu Baarovou. Po přečtených kritikách se mi nechtělo věřit, že film je opravdu tak hrozný. A on je ve skutečnosti ještě horší. Nevadily mi herecké výkony, ani Kříž coby Hitler. Film ale neměl žádný příběh, bylo to pár historek slepených dohromady. Vše okořeněno neskutečným patosem a osoleno kýčem. Ta sexuální scéna mezi Baarovou a Goebbelsem byla neskutečně trapná. Škoda, podle mě téma byla nosnější. Promrhaná šance, a to jsem vůči Renčovi netrpěl žádnými předsudky. Spíše naopak.

Jak si užít příští týden? Pro někoho prázdninový. V úterý zve knihovna na hledání pokladů v Sudetech. Promítání unikátních fotografií a videozáznamů z průzkumů podzemních objektů v našem kraji. V Doksech se promítá životopisný film Lemmy o nedávno zesnulém zakladateli skupiny Motörhead. Milovníci trochu jiné hudby mohou ve středu na Sestry Havelkovy do Nového Boru. Své diváky si od čtvrtka najde film Decibely lásky. V sobotu si můžete užít Masopust v Zákupech.

 

 

 

Nahoru

Komentáře

Re: 5/2016

Tak vy tvrdíte, že jste ze Sudet? Zajímavé...jak se vám to stalo??

Nahoru

Re: 5/2016

No a s tím Karlem IV. to je taky jen účelově jen půl pravdy. Matku měl Češku, otce ne, ale za Čecha se vždy považoval a pro České země mnoho vykonal. Tak proč by neměl být nejslavnějším Čechem?
Jo ahááá, dnes tak populární sebemrskačství a plivání na vše české. Nebo ne?

Nahoru

Re: 5/2016

Co je to vše české?

Matkou Elišky Přemyslovny byla Guta Habsburská, jistě také Češka jako poleno :). Upřímně nevím, jak hodně se za Čecha považoval. Já ho nepamatuji. Mimochodem čtení o pogromech Židů za Karla a zejména pak za Václava IV. je také zajímavé čtení.

Nahoru

Re: 5/2016

když nevíte, tak si o něm něco přečtete.

A pogromy na Židy nebyly bohužel žádné české specifikum. Ani v té době, ani dříve, ani později.

No, ale sebemrskačství a plivání na vlastní historii je jednoduché, jeden nemusí nic vědět :-)))

Nahoru

Re: 5/2016

Moji vlastní historii nechte na pokoji. Udělal jsem v životě dobré i špatné věci. Nevím, jak tato věc souvisí s tématem.

Ale pokud je výrazem vlastenectví pobíhat s vlajkou jen tehdy, když porazíme ve fotbale Maltu nebo když se protestuje se šibenicemi po Praze, tak pak se stydím.

Nahoru

Re: 5/2016

Jestli takhle chápete vlastenectví, pak je to smutné a dalších komentářů netřeba. A stud je na místě.

Thema jste stanovil a hned ohnul Vy, já jen reaguji. Zkuste se trošku vzdělat v dějepise ;-)

Nahoru

Re: 5/2016

Myslím, že nejsme názorově úplně soci, jen se špičkujeme. Jen jsem z generace, která se začínala více cítit evropsky než česky. A vadí mi hlasy, které mě chtějí zase izolovat. A co se týká Karla, myslím, že ta doba byla tak jiná, že na ni vůbec nelze pohlížet našimi měřítky - viz ty pogromy.

Nahoru

Re: 5/2016

nevím, ale abych to pochopil i já, generace, která se cítí víc evropsky, než česky, která nechce být izolována, tak záměrně překrucuje a znevažuje české dějiny?
Tomuhle já asi nikdy neporozumím.

Nahoru

Re: 5/2016

Čím jsem překroutil dějiny?

Nahoru

Re: 5/2016

Sudety (též Sudetsko, německy Sudetenland, polsky Kraj Sudetów nebo Kraj Sudecki) je v češtině označení pro ty pohraniční oblasti dnešního Česka, ve kterých od středověku až do roku 1945/46 převažovalo německé osídlení
Nakonec Češi vysídlili ty Sudeťáky ze Sudet a ne z Marsu.Sami jsme ten termín užívali.
Když už jsme u těch Přemyslovců-postupně měli za manželky 14 německých princezen.Tak tam moc té slovanské /české/ krve určitě nebylo /pokud známe vůbec etnický původ Přemyslovců/.Ale národnost je skutečně pouze stav mysli.
Pan Beneš nám jinde mluvil o ohrožení našich křesťanských tradic a hodnot.Základ - Desatero předal Bůh Mojžíšovi na Sinaji.
A odkud k nám ty hodnoty přišly? Z východu ne.Byly k nám importovány v době osadnictví /kolonizace/ ve 12.a 13 stol. z Římem ovlivněného západu. Romány,Frísy,Vlámy a Sasy.

Nahoru

Re: 5/2016

Je zajímavé, že když byli Češi etnickým původem tak blízcí Germánům, tak je přesto němečtí okupanti považovali za nižší rasu o trochu lepší než Židy, jejíž příslušníci měli být postupně vysídleni na Sibiř.

Nahoru

Re: 5/2016

A konečně se dostáváme na pole exaktních věd. DNA testy.

Nahoru

Re: 5/2016

A to jste se,pane Alane,dozvěděl kde?Z Heydrichova projevu ..Diese Menschen muss ich hinausbringen. Im Osten ist viel Platz. O kom to mluvil? Ale po pravdě..

Nahoru

Re: 5/2016

Ohledně filmu Lída Baarová- získal naprosto nepřiměřeně vysoký grant z Fondu na podporu české kinematografie.Prakticky dvě třetiny rozpočtu. Problematické.Kdo aproč pro to hlasoval , nevím. Nikdy se to předtím nestalo, granty byly rozdělovány vcelku rovnoměrně.
Já jsem ho neviděla,ne,že bych nechtěla,ale nebyla jsem zde a v Třeboni bylo kino čítající 120 míst vyprodáno.Mí filmoví přátelé mají hodnocení podobná jako pan Bárta. Film se uchází o prodej do zahraničí, s tím byl taky točen- nákladné exteriéry v Davosu atd. Na Berlinale,které se blíží,bude nabídnut k prodeji.Uvidíme,zda ho někdo do zahraničí koupí.
Renč natočil dobrý film Rekviem pro panenku.Válka barev byla vykradená Zvětšenina. Hlídač č.44 byl velmi slušný film.
Na premieře měl Renč na sobě připíchnutou runu ,co nosí Daniel Landa,potažmo kouzelník Žito.

Ohledně včerejších událostí v Praze,kde bylo napadeno komunitní centrum - očekávala jsem reakci prezidentské kanceláře. Žhářské útoky na kohokoliv nelze tolerovat. Žádnou j reakci jsem nezaznamenala,ale mohla jsem ji přehlídnout.

Nahoru

Re: 5/2016

Aktuální dění vnímám velmi podobně jako pan Bárta.
Možná jsem dokonce ten, kterého spousta lidí označuje za "multikulti".
Nemůžu ale říci, že bych se považoval více za Evropana než za Čecha.
Mám velmi silnou vazbu k ČR.
V době velké globalizace je to ovšem jen něco jako vnitřní pocit a je nesmysl spojovat tyto vlastenecké pocity např. s byznysem, který ať se vám to líbí nebo ne, je v současném světě tak jak ho tu známe, velmi důležitý.
Uzavřeli bychom se do sebe a velmi brzy bychom byli v háji.
Půlka národa pracuje pro nadnárodní společnosti a ty tu jsou proto, že jsme otevření světu a svět je otevřený nám.
I já podnikám globálně. Jsem společníkem ve firmě se sídlem v USA. Dalším společníkem je také Čech - cikán. Investora, který drží marginální část firmy jsme si našli právě v USA. A zaměstnáváme více než 20 lidí a každý z nich je z jiného státu napříč všemi světadíly.
Nemám ani páru jakou který z nich má barvu a v kterého boha věří a je mi to úplně u zadku.
Nic z toho bych nemohl dělat, kdyby bylo Česko uzavřené do sebe tak jak to chtějí ti zakuklení primitivové mávající českými vlajkami a pokřikující "jsi Čech, Čech, Čech...".
A ani většina z nich by nemohla dělat to co dělají. Jak jsem psal, minimálně půlka z nich pracuje v nadnárodních korporacích, které by tu prostě nebyly, kdybychom nebyly v EU a nebyly otevření světu.

Nahoru