49/2010

Verze pro tisk |

Mé poznámky k jednání zastupitelů. Rozpočet, výbory, milion ročně pro Lípu Musicu.

Během vánočních svátků jsem v zahraničí, tak jsem si deník „předtočil“ a využil ho ke komentování části třetího zasedání zastupitelů.

Sešli se všichni, jen Petr Skokan přišel s tradičním několikaminutovým zpožděním. Zajímalo by mě, jestli je to záměr. „Tak tady mě máte, herce v titulní roli.“

Prolog zajistil tajemník města Jan Hladoník, který představil novou službu na webových stránkách města – psali jsme o ní už zde.

Na úvod samotného jednání se přihlásila Romana Žatecká, která požádala, zdali by mohly být na zasedání zastupitelů předkládány zprávy o jednání rady města. Bylo jí vyhověno.

V rámci rozpočtových změn se nakonec hlasovalo zvlášť o bodu, který se týkal odvodnění lokality "Malá hůrka", kde dochází při přívalových deštích a tání sněhu k zaplavování novostaveb rodinných domků. Vše bylo nakonec schváleno v navržené podobě.

Zasedání mělo tři body, o kterých se diskutovalo nejdéle. Výbory, rozpočet a smlouva o milion pro Lípu Musicu.

Výbory

Diskusi načal Jaromír Štrumfa prohlášením, že by se měl dodržet dobrý mrav a předsedou kontrolního výboru by měl být někdo z největší politické strany. „Navrhuji Romanu Žateckou,“ prohlásil.

Petr Skokan chtěl objasnit způsob volby. Starostka se pokusila vysvětlit a na světě byla první hádka. Hana Moudrá se chystala dát návrh za vedení města. „To je kdo, to vedení města? To je rada, to je starosta a místostarostové?“ zaútočil Petr Skokan.

Rada města pravděpodobně připravila seznamy lidí navržených jednotlivými stranami a radniční koalice si už připravila své jasné návrhy. Vypadá to, že jsem nebyl jediným, kdo dopředu neznal seznam navržených jmen. A musel jsem chvíli dotírat, než jsem ho dostal. Petr Skokan si stěžoval, že jména nemá ani na stole. Dalším sporem byl mechanismus volby. Jestli volit nejprve členy komisí nebo jejich předsedy. 

Starostka vyhlásila pětiminutovou pauzu, během níž za mnou přišel tajemník města s malým početním příkladem. Dotklo se ho, že jsem v jednom z deníků, v němž jsem komentoval navržený rozpočet, tvrdil, že si zaměstnanci odnesou domů určitou částku – ale neodečetl jsem z ní odvody na sociální a zdravotní pojištění, ani daně. Takže správné bylo u zmíněné částky napsat, že takové jsou mzdové náklady. Prostě jsem jen popustil uzdu svému spisovatelskému střívku. Omlouvám se zaměstnancům i čtenářům. 

Po přestávce následovalo hodinové divadélko, během něhož starostka sama za sebe navrhla předsedu nebo členy výboru, Petr Skokan nebo někdo ze sociální demokracie dal protinávrh. Pro protinávrh hlasovaly Věci veřejné, ČSSD a zástupkyně Suverenity (jen Karel Bubeník hlasoval jednou tak a podruhé onak), koalice se většinou jen zdržela hlasování a následně přiklepla návrh svůj. Malým zpestřením bylo, když Romana Žatecká navrhla za předsedu finančního výboru Vladimíra Rychtaříka, který není vůbec členem zastupitelstva. Po asi čtvrtém hlasování prohlásila Romana Žatecká, že si nechá vyšetřit sluch.

Hana Moudrá: „Děkuji paní Žatecké za sdělení.“

Petr Skokan zkoušel i takové věci jako navrhovat za předsedy výborů zastupitele koalice, ale během celého hlasování se nikdo neodklonil od předem připraveného scénáře. Schválili by snad i člena, o kterém by se dopoledne roznesla zpráva, že je po smrti.

Předsedy výborů máte v krátkém zpravodajství ze zasedání (zde). Zbytek upřesním, až se na stránkách města objeví zápis. Jména mám sice před sebou, ale nechce se mi je všechny dlouze vypisovat.

Rozpočet

Rozpočet byl schválen v koalicí navržené podobě, tzn. se schodkem 64 milionů. Více se samotnému rozpočtu budu věnovat rovněž až v okamžiku, kdy bude na stránkách města jeho definitivní verze. V době psaní je tam jen návrh, který by měl být 23. z vývěsky stažen. Věnujme se spíše průběhu jednání.

Na úvod jednání o rozpočtu předložila Romana Žatecká celkem dvanáct pozměňovacích návrhů. Je mi jasné, že Českolipský deník bude psát jinak, ale z mého pohledu šlo o populistickou show. Obzvlášť když si město k jednání přizvalo ředitele příspěvkových organizací, kteří měli zřejmě odkývat, že plánované škrty ustojí.

Několik příkladů za všechny. V kapitole školství se Romana Žatecká snažila přesvědčit přítomné, že nechce dopustit, aby se propouštěli učitelé, měnily se úvazky a děti ve školách mrzly. A že tedy navrhuje udržet provozní výdaje škol na letošní úrovni. Jenže rozpočet města nemá vůbec nic společného s platy a úvazky učitelů. A co se týká tepla, hygiena se s tím moc nemaže, stačí, když nějaké dítě zavolá, že je mu ve škole zima, a už jsou u nás s teploměry. Zkrátka i na takovouto věc pamatuje norma.

Nejhnusnější ale bylo zneužití tématu mamograf. Romana Žatecká popsala, kolik žen s rakovinou je díky mamografu odhaleno, upozornila na skutečnost, že i ona spadá do kategorie žen, kterých se problém týká. Je prý neuvěřitelné, že město podporuje vážnou hudbu určenou několika jedincům, ale nebere v potaz tisíce žen. Požadovala navýšit dar nemocnici z tří set tisíc na milion.

Po tomto hlasování na mě ještě pokřikoval Jaromír Štrumfa: „Novináři, zapište si to!“ Tento zastupitel se mimochodem stává komikem jednání. Několik týdnů studoval, kolik se protopí v jednotlivých budovách města, takže se během jednání několikrát pochlubil svými znalostmi. Bohužel pro něj dost často v případech, kdy se jednalo úplně o něčem jiném, což samozřejmě vyvolávalo více či méně nepokrytý smích.

Nemusím dodávat, že ČSSD neprosadila žádný ze svých návrhů. Ať byly myšleny jakkoliv bohulibě.

V osm hodin večer se hlasovalo o tom, jestli může zasedání pokračovat. Když další jednání zastupitelé odsouhlasili, předložila Jiřina Mimrová 52 návrhů za Věci veřejné. To už nevydržel Oldřich Panc a požadoval, aby se projednávaly jen skutečné návrhy. Vypukla hádka mezi ním a Petrem Skokanem, během níž nastala opět pauza. Po projednání jediného návrhu se odsouhlasil návrh rozpočtu připravený koalicí. To však byli zastupitelé Věcí veřejných, ČSSD a Suverenity za dveřmi. Schvalovacího procesu se z opozice účastnil jen Karel Bubeník a Petr Máška – ten však byl v návrhové komisi a hlasoval proti.

Lípa Musica

Takto vypadal návrh usnesení: Zastupitelstvo města Česká Lípa schvaluje uzavření smlouvy o poskytování finančního příspěvku na pořádání hudebního festivalu „Festival Lípa Musica“ s Martinem Prokešem a pověřuje starostku města jejím podpisem.

Důvodová zpráva:

Město Česká Lípa na základě akcionářské smlouvy ze dne 24. 09. 2008 a na základě smlouvy o poskytování sponzorských darů ze dne 30. 10. 2008, které uzavřelo se společností Českolipské teplo a.s., má po dobu účinnosti těchto smluv (10 let) právo na to, aby mu společnost Českolipské teplo a.s. jednou ročně poskytla sponzorský dar ve výši 750.000,- Kč a sponzorský dar ve výši 250.000,- Kč na kulturní, sportovní či společenské akce organizované poskytovatelem, či subjektem, v němž poskytovatel vlastní majoritní podíl nebo jej většinově financuje. K poskytnutí sponzorského daru společností Českolipské teplo a.s. dochází v jednotlivých letech na základě písemné žádosti a po uzavření sponzorské smlouvy mezi poskytovatelem a společností Českolipské teplo a.s. V prosinci roku 2008, v rámci schvalování rozpočtu města na rok 2009, ZM rozhodlo o následném využívání finančního daru ve výši 1 mil. Kč – podpoře hudební akce „Festival Lípa Musica“. Od tohoto roku poskytnutí příspěvku z rozpočtu města, kapitoly kultura, schvaluje na základě žádosti realizátora akce zastupitelstvo města. Po schválení poskytnutí dotace zastupitelstvem musí následně v daném kalendářním roce rada města schvalovat uzavření smlouvy o poskytnutí příspěvku. Pokud se město rozhodne výše uvedenou akci podporovat i nadále jako její spolupořadatel, je možné uzavřít jednorázovou smlouvu o poskytování finančního příspěvku po dobu platnosti sponzorských smluv, na základě kterých městu plyne finanční dar v celkové výši 1 mil. Kč. Návrh textu smlouvy byl připraven Mgr. Trejbalem z AK JUDr. Kadeřábka ve spolupráci s úsekem kultury a sportu.

Petr Máška upozornil na skutečnost, že poskytnutím peněz na festival se zúžily možnosti využití peněz plynoucích ze smlouvy z ČLT na jiné účely. Jana Zejdová zase chtěla nějaké garance ohledně počtu koncertů pořádaných v České Lípě. Romana Žatecká rovnou mluvila o klientelismu. „Nevěřím svým očím. Proč je tak masivní podpora jedné akci, když škrtíme rozpočty škol? Řadu poznámek měl samozřejmě i Petr Skokan. Hana Moudrá mu připomněla, jak rád se chlubil svou účastí na koncertech festivalu. „Při hlasování se ukáže, kdo to skutečně myslel s Lípou Musicou vážně,“ řekla.

Pokud mám mluvit sám ze sebe, jsem moc hrdý, že se v tom našem Teplákově něco podobného pořádá. Martinovi Prokešovi se podařilo vytvořit akci s ohromným přesahem. A v tom je možná ten problém. Stal se závislým na veřejných zdrojích podobně jako ředitelé škol. Tím pádem se stal i rukojmím. Kdo bude vládnout, rád se bude na podobných akcích vystavovat. Kdo vládnout nebude, bude se stejnou vášní využívat festival jako fackovacího panáka. Lidem závislým na veřejných zdrojích často nezbývá než lézt do zadku politikům, kteří ve většině případů o nějakém přesahu nemají ani ponětí. Vizionářství je jim na míle vzdálené, a co se týká budoucnosti, nevidí dále než na konec volebního období. Tím, že se stal Martin Prokeš zastupitelem, politikem, rozkročil se, stal se tím, kdo dává i bere. Lidsky jsem rád, že v zastupitelstvu někdo takový je, ale nezávidím mu to. Opozice z něj udělá pana špinavého. A bude ho tak představovat svým voličům, kteří občas ani netuší, jaký je rozdíl mezi lesním rohem a violou. Lípu Musicu nechápu jen jako kulturní akci, ale především jako reklamu městu. Pořadatelé by však měli více přemýšlet, jak do kostelů a divadel přilákat širší publikum. Nejen mně se zdá, že oslovuje poměrně úzkou skupinu lidí, jakési vyvolené, osvícené. Osvíceným se člověk nestane, když vidí modrý plakátek na každém sloupu.

Nezbývá než doplnit, že na festival Lípa Musica po rozhodnutí zastupitelů půjde po čtyři roky po jednom milionu korun.

Nahoru

Komentáře

Re: 49/2010

Jen několik poznámek, pane Bárto.
- pana tajemníka se zřejmě Vaše výpočty dotkly, protože jako ten s nejvyšším platem na radnici je na takové věci choulostivý a nerad je tahá na světlo boží; někdo by si totiž mohl všimnout jeho podivného vedení a hospodaření na radnici.
- částečně se toho dotkl, Vámi tak vysmívaný, ing. Štrumfa. A nejde pouze o teplo a energie v budovách radnice - mnoho položek hospodaření, které má p. tajemník pod palcem vzbuzuje pochybnosti.
- k mgr. Žatecké a klubu ČSSD. Kdosi na zastupitelstvu trefně poznamenal: "A tohle tady chtělo dělat starostku!" Klub ČSSD se už rozpadl, tak jak bylo mnohými předvídáno - resp. odštěpil se z něj minimálně dr. Bubeník - nový předseda finančního výboru.

Nahoru