48/2010

Verze pro tisk |

Tak to mi ho teda vyndej aneb přijede na středeční zastupitelstvo i Čtvrtníček s Lábusem? Na obsah městských novin bude dohlížet 13 lidí, nikdo z ČSSD. Bylo minulé zasedání našich představitelů vůbec legální? Videodeník, nově do starého rokáče.

Malými, ale opravdu malými krůčky směřuje město k větší transparentnosti. Sice s předstihem vydalo návrhy usnesení pro úterní zasedání zastupitelů, ale třeba se vůbec nedozvíme, kdo je navržen na místa předsedů a členů jednotlivých výborů. O pravidlech pro rozdělování postů si můžeme nechat jenom zdát. Přitom právě to by občany zajímalo, obzvlášť když už vyšlo najevo, že v třináctičlenné komisi pro komunikaci s veřejností, poradním orgánu rady města, není ani jeden kandidát ČSSD. Tedy strany, která si stále myslí, že v Lípě vyhrála volby.   

Romana Žatecká k tomu trochu ubrečeně na svém blogu píše: „Ohrazuji se proti takovému pojetí demokracie, které nyní předvedla vládnoucí koalice - umlčuje nejsilnější opoziční stranu už předem, odřezává ji od možnosti ovlivňovat a vyjadřovat se k tak důležité oblasti, jakou je komunikace města s veřejností. Je na místě připomenout, že ve 25členné samosprávě je sedm zastupitelů za ČSSD a jejich názory – byť z opoziční lavice – by měly mít prostor. Usnesení rady města považuji za diskriminaci ČSSD, diskriminaci hodné totalitního režimu.  Místo v komisi získala i Suverenita, která vyšla z voleb s jedním jediným mandátem. Že židličku dostali komunisté, mě ani nepřekvapilo…“

Bohužel se nelze nikde dočíst, koho ČSSD navrhla (paní Žatecká mi to neprozradila, ani když jsem se přímo zeptal). Přiznávám, že od některých členů této strany bych si také nechtěl nechat radit. Ale to bych si nechtěl nechat, ani od některých, kteří tam nakonec sedí.

Na druhé zasedání zastupitelů, na němž se původně mělo složení výborů schvalovat, jsem se nedostal, takže se snažím vycítit atmosféru ze zápisu. A je zřejmé, že opozici se předložený program nelíbil. Hned v úvodu totiž Petr Skokan navrhl stáhnout z jednání bod číslo 13 - tedy právě volbu členů výborů zastupitelstva města. "Nelze takto nepřipravenou věc projednávat, nevíme, kdo ty osoby navrhuje. Vypadá to, že jsou anonymní, u některých chybí jména." Poté vyhlásila starostka města desetiminutovou pauzu, po které byl materiál z jednání opravdu stažen.  

Jen co byl schválen program zasedání, ozval se Petr Skokan znovu: "Bylo toto zastupitelstvo svoláno v souladu se zákonem?"

Hana Moudrá: "Bylo svoláno v souladu se zákonem."

Petr Skokan: "Rád bych byl ujištěn, že zde nebudeme sedět zbytečně. Obrátilo se na mě několik občanů, že zastupitelstvo nebylo svoláno v souladu se zákonem, protože vše nebylo řádně zveřejněno na úřední desce jak v elektronické, tak i v písemné podobě."

Starostka vyzvala tajemníka města Jana Hladoníka, aby odpověděl, zda vše proběhlo v souladu se zákonem, jinak jednání ukončí.

Tajemník pronesl, že pozvánka byla vyvěšena dne 23. 11. 2010.

Petr Skokan: "Nebylo vyvěšeno včas, v pondělí ani v úterý ráno. Mám hodně svědků, kteří toto dosvědčí. Prosím pana tajemníka, aby si zjistil, kdo ho mystifikoval. Je na panu tajemníkovi, zda pustí zastupitele do dalšího jednání."

Hana Moudrá se znovu zeptala ing. Hladoníka, jestli bylo zveřejněno.

Jan Hladoník: "Pozvánka byla zveřejněna."

No to je teda fraška. V životě jsem nečetl zábavnější zápis. Starostka Hana Moudrá pokračovala v jednání. Uvedla první bod jednání - Rozpočtové změny - a zahájila diskusi.

Petr Skokan: "Dovoluji si upozornit, že jakékoli usnesení, které přijmeme v tomto bodu, nebude platné. Je celá řada svědků potvrzujících, že pozvánka nebyla zveřejněna. Má viset sedm dnů předem, takže zákon byl porušen. Ať přijmeme jakékoliv usnesení, bude napadnutelné."

Někdy je škoda, že se neví, kdo jak hlasoval, protože rozpočtové změny byly nakonec po obstrukcích schváleny 16 hlasy.

U dalších dvou bodů Petr Skokan pronášel svou větu, že jakékoliv usnesení, které bude přijato, bude neplatné. Během třetího bodu nechal tajemník města kolovat doklad o zveřejnění pozvánky.

Zatímco zastupitelé diskutovali o vzniku příspěvkové organizace Lipý Česká Lípa, Petr Skokan pronesl: "Sedí zde někdo, kdo do úterního rána viděl, zda pozvánka byla zveřejněna na úřední desce jak fyzicky, tak i elektronicky? Prosím, aby se přihlásil, kdo to viděl? Nemohl to nikdo vidět, jelikož to tam neviselo."

Jaromír Štrumfa už zřejmě úplně ztrácí soudnost, protože se do starostky pustil rovněž. Začal svou oblíbenou formulkou: "Záležitost je zcela na vodě." Následně si dovolil tvrdit starostce, že místo ředitele nové organizace má být jen teplým místem pro nějakého jejího známého.

Hana Moudrá: "Nechci se pouštět do osobních rovin, ale pro žádného svého kamaráda flek nechystám. Příště vám dám doklad, že jste pro záměr o zřízení organizace sám hlasoval."

Z dalších bodů mě zaujalo, že se ujal návrh Jany Zejdové na zvýšení odměn členům výborů na 500 Kč za jedno sezení. Už proto by měli lidé vědět, kdo je navrhován.

Příštipkáře jako mě potěší, že v novém rozpočtu pravděpodobně již nebude půl milionu na nákup nových notebooků.

Pokusím se na následující zasedání jít, abych tu show viděl naživo. Předpokládám, že přijedou i Čtvrtníček s Lábusem. Po své legendární „hře“ Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? aneb Tak mi ho teda vyndej, by jistě v Lípě našli inspiraci pro další kousek.

Na facebooku mě zaujal projekt Ládi Vlčka, který každý den zveřejnil sérii fotek. Je potřeba říct, že skvělých. Fotí opravdu moc dobře. Je mi jasné, že ukecat někoho, aby se o podobný projekt pokusil pro i-noviny, je nemožné. A já na to nemám. Naučil jsem se aspoň stále nosit v kapse flip a neustále něco natáčet. Uvažuji udělat kromě psaného deníku ještě jeden video deník. Zkrátka každý týden hala bala sestříhat natočené záběry, slepit je a vydat s drobným komentářem. Žádné umění, jen takový časosběrný materiál. Bude tam Lípa, okolí Lípy, bude tam něco Českolipanů pokusím se krotit svůj exhibicionismus.

Pro dnešek teda videodeník ještě jako součást deníku. První vzorky cukroví, úvodní slovo Yvetty Hotové před Vánočním koncertem, Jazzová farma, odlévání olova, zasněžené stromy na Rousínovském vrchu, Klíč vylézá z mlhy, z cyklostezky je lyžařská magistrála.

 

Kam příští týden? Kdybych jel přes Mimoň, docela bych se podíval na výstavu Betlémů v Městském muzeu. Pondělí a úterý je ve znamení vánočních koncertů v Bazilice. První den vystoupí Českolipský dětský sbor, druhý sbor našeho gymnázia. Ve čtvrtek pořádá Progres tradiční Zimní Všudybud - ale pozor, na netradičním místě - v bývalém rokáči ve Staré Lípě. Vystoupí třeba Apartheia nebo Los Chuperos. O páteční půlnoci se zpívá na náměstí, v sobotu máte poslední možnost poslechnout si Uspávanky Jana Skácela - opět v Bazilice.

Nahoru

Komentáře

Re: 48/2010

http://mucl.cz/cz/urad-a-samosprava/samosprava/usneseni-a-zapisy-zm/

Nahoru