4/2017

Verze pro tisk |

Stopy Českolipska v Hamburku i v nejčtenějším románu. Zemřely dvě významné osobnosti České Lípy. Sněhová pohotovost. Genealogické okénko. Kdo je pro starostku zástupcem občanské společnosti?

Pondělí

Nesmí chybět nádherný příběh v rámci genealogického okénka. Z mládí jsem věděl, že má babička měla bratra, který umřel za záhadných okolností. Před tím však stihl zplodit tři děti. Jeho syn jako ještě ne dvacetiletý emigroval neznámo kam, dvě dívky se zřejmě vdaly. Všichni byli Novákovi, což vše dohromady nedávalo moc šancí na úspěch, když jsem ani pořádně nevěděl, kam se všichni odstěhovali. Pátral jsem po nich dva měsíce a poslední stopu jsem zaznamenal v městě blízko Sokolova. V neděli večer mě napadlo dát si inzerát do místního bazaru se všemi informacemi, které jsem po pamětnících zjistil.

A v pondělí ráno mě čekala zpráva: „Tu paní znám, je to moje tchýně.“

Několik následujících večerů jsem zažil emotivní telefonáty s tetou, kterou jsem nikdy neviděl. Tykali jsme si, povídali si o všem možném, co se stalo v rodinách za posledních padesát let. Už jsem si psal i se strýcem, který žije v Austrálii.

Úterý

Úterý tak radostné nebylo. Česká Lípa ztratila dvě významné osobnosti. S Margaritou Moskvinovou jsem se potkával jen na koncertech ZUŠky, ale věděl jsem, jak moc ji měli její žáci rádi.

Petr König byl mým guru při psaní seriálu o českolipské podzemní kultuře. Ten mi bude chybět více, než jsem si v první chvíli dokázal představit. Vždy, když jsem šel na pivo na Slovanku, na chvíli přisedl se slovy „nechci rušit“ a rozebíral se mnou minulý díl. Jsem hlavně rád, že stihl knížku.

Petře, až budu sedět u piva ve Skleníku, budu na tebe chvíli myslet a vysílat ti zprávy, co je v Lípě nového.

Středa

Konečně jsem se ukecal, abych vytáhl běžky. Je to super nazout si je hned pod schody baráku. Na cyklostezce Varhany dvě stopy. Snad vydrží až do soboty, rád bych akci zopakoval.

Samozřejmě ne každý je ze sněhu nadšený. Zastupitel Petr Skokan navrhl, aby město zavedlo sněhovou pohotovost. Na Praze 6 i jinde prý funguje několik let. Úklidem sněhu si přivydělávají sami občané.

Tady je několik informací o sněhové pohotovosti v Praze.

Čtvrtek

Dva slunné dny způsobily, že se množí pády ledu a zmrzlého sněhu ze střech. Město dokonce využilo obecní rozhlas, aby upozornilo majitele nemovitostí, že je jejich povinností rampouchy shazovat.

Já zahlédl u nás na balkóně v jedenáctém patře sýkoru, tak jsem zaskočil do Alberta a přivezl si několik lojových koulí. Od té doby, co jsem ji pověsil na zábradlí, se sýkora neobjevila. A to už jsem se chystal instalovat outdoorovou kameru.

Pátek

Možná jste zaznamenali, že v Hamburku byla otevřena nová budova filharmonie. Na její výzdobě se podíleli i skláři z České Lípy, konkrétně Floriánova huť z Častolovic. 

Manželky spolužačka, která v Hamburku už dvacet let žije, k tomu na svém facebookovém profilu napsala: „Každá koule je vlastnopusně vyfouknutá a má zvláštní vlastnost - její stěna musí být slabá na konci - tedy ve špičce "koule" - a silná v její horní části. Tedy opačně, než běžně bývají. Prý se do této zakázky vůbec nikdo nehrnul, protože byla velmi náročná a skláři museli naprosto změnit zažitý způsob foukaní.“

Foto: Andrea Fi

Sobota

I mě dohnala chřipka nebo něco podobného, od čeho bolí klouby, zdvihá se teplota atp. Nesnáším sice dlouhé ležení, ale aspoň jsem dočetl dvojromán Patrika Hartla s názvem Okamžiky štěstí. I v něm se píše o sklářích ze severu Čech, konkrétně z Nového Boru. Jejich šikovnosti využívá designer Kuba ve svých zakázkách pro arabské hotely.

Neděle

Asi nejen mě zaujala tiskovka města (zde) o tom, jak chce otevřeně skládat účty. Bohužel chybí základní informace o tom, kdo je mezi pozvanými hosty. Nicneříkající prohlášení, že jde o představitele občanské společnosti, živnostníky, firmy a sociální partnery, budí podezření. Jde o kámoše a přikyvovače napojené na městské penězovody? Nechám se překvapit. Ale třeba tam bude Petr Jeník za tu občanskou společnost devil.  

Nahoru