41/2010

Verze pro tisk |

Povolební jednání by se měla chýlit ke konci. Němci budují kousek za hranicemi nový Mácháč. Top Ten z Berlína. Týden kulturního hnusu – Eva, Vašek, Scandal Ladies a navrch sedmý Saw, navíc ve 3D.

Tradičně jsem využil podzimních volných dnů k cestování, navíc mi týden nešel internet, takže jsem si dal od novin pauzu. Povolební vyjednávání sice pokročila, většina politiků je však skoupá na slovo. V Lípě se dohodli na spolupráci ČSSD, Věci veřejné a Suverenita, ale dohromady dají jen jedenáct mandátů. Lákají tedy TOP 09, která se chystá vstoupit do koalice jen se Starosty. To už bychom měli 16 mandátů. Do opozice by se tak dostala ODS, což byl před volbami takový tajný cíl většiny soupeřů. Jak řekl v rozhovoru místostarosta Vlček, na pravici a levici si na místní úrovni nikdo nehraje. Problémem je však TOP 09, nestačí, že složila mandát doktorka Dečiová, teď je ještě zdravotně indisponován nově zvolený zastupitel Heller. Nevím, jestli vedení TOP 09 toužilo skočit do náruče právě ČSSD, která poslední čtyři roky kryla ODS záda – lépe řečeno se tak chovala část ČSSD. V českolipských poměrech je i koalice o šestnácti lidech dost křehká. Navíc je zde i dost kohoutů na jedno smetiště. Bude stačit ČSSD místo starosty? Nechá Tomáš Vlček své křeslo někomu z TOP 09? Dostane u VV přednost spíše Jiřina Mimrová nebo Antonín Lačný? Podle mě se předem nevzdala ani ODS své představy pravicové koalice. Jenže s kým ji vytvořit? VV jsou sice na republikové úrovni v pravicové vládě, ale jinak jsou úplně mimo – teda myslím mimo toto rozdělení.

Co se týká zpráv z Boru, je situace snad ještě horší než v Lípě, přestože se jedná pravděpodobně každý den. Jak se dalo čekat, odstoupila kandidátka Věcí veřejných Hladká. (Doplněno: už ze dvou zdrojů mi bylo potvrzeno, že opak je pravdou: paní Hladká přijala mandát). Teď tak proti sobě mnohou stát dvě formace, každá o zhruba deseti mandátech. Všemu se samozřejmě směje fantom voleb Coufal, kterému je vše zřejmě úplně fuk. Jo, Novoboráci, měli jste si raději zvolit Démona Danyse :o))

Moc času již nezbývá, kolem desátého listopadu by měly být první schůze nových zastupitelstev. Největším strašákem pro všechny zúčastněné je zřejmě rozpočtové provizórium, které by nadělo více škody než užitku. Anebo že by ne?

Raději k mým německým výletům. Už minulou neděli jsem zamířil k jezeru Berzdorfer See, ke kterému jsme vás nedávno zvali pomocí převzatého článku německé turistické agentury. Určitě k němu připravím tip na výlet. Hodinu jízdy od Lípy nám vzniká turistická atrakce číslo jedna. U jezera již stojí rozhledna, hotový je přístav s jachtami, k použití je devět kilometrů stezky pro inlajny a cyklisty potěší desítky kilometrů s drsnějším povrchem, staví se maják i golfové hřiště. Řada věcí chybí, ale možná proto je lepší vyrazit už nyní, protože zatím je u jezera skvělý klid. Rozloha je tak velká, že na břeh během mé návštěvy narážely půlmetrové vlny.

Jen kousek od jezera je hraniční přechod do Polska a hned za ním můžete v bažinách objevit barokní perlu:

Směrem od jezera na jih je otevřené muzeum, kterému vévodí velkorypadlo:

Dvacet let jsem nebyl v Berlíně, naše zahraniční studentka v něm nebyla nikdy, takže jsme si zamluvili hostel (14 euro na noc, pokoj s koupelnou i kuchyňkou, na pokoji počítač s internetem) a vyrazili (po dálnici čtyři hodiny čisté jízdy). Německé hlavní město na mě působilo hodně přátelsky, navíc jde o architektonický experiment, který nemá v současnosti v Evropě asi obdoby. Jak dopadlo naše rodinné top ten?

1. Berlínská zeď – především část nazvaná East Side Galery

2. Televizní věž

3. The Pirate hostel

4. Mexiko – no, to sem moc nejde, ale po třech dnech na sendvičích jsme dopřáli dětem jídlo v ústecké mexické restauraci

5. Procházka Berlínem od televizní věže až k Siegessäule

6. Procházka Drážďanami, kde jsme se zastavili cestou do Berlína

7. Berlín jako město punku, squatů – bydleli jsme ve čtvrti Lichtenberg, kde jsme si nezávislosti místních obyvatel docela užili

8. Hauptbahnhof – nové vlakové nádraží je opravdu stavbou nového tisíciletí

9. Keškování v Berlíně – samozřejmě jsem si nenechal ujít možnost odlovit pár keší

10. U – Bahn, S – bahn – koupili jsme si celodenní jízdenku pro pět osob za 16 euro a bohatě ji využili

A kam příští týden? V úterý zve knihovna na další pořad věnovaný Máchovi. Pokud chcete vidět chlapy hrající si na ženy, můžete ve středu do KD Crystal na  Scandal Ladies. Kino Crystal nabízí nový akční film s Brucem Willisem Red (od středy) nebo sedmé pokračování hnusárny s názvem  Saw, tentokrát ve 3D. Přilákají Eva s Vaškem někoho v pátek do divadla v Novém Boru? Naplní Těla v sobotu Progres?

Nahoru

Komentáře

Re: Těla

Progres je klub na sídlišti Špičák.

Nahoru

Re: 41/2010

Eva a Vašek - opraveno, omlouvám se KD Crystal.

Nahoru