39/2015

Verze pro tisk |

Po trzích na náměstí odstartují i ty v muzeu. Venkovní koupaliště postoupilo do dalšího kola. Kolik lidí bydlí aktuálně na radnici? Dluhy se odpouštět nebudou.

Po řadě anonymních i neanonymních doporučení, abych se k Miloši Zemanovi nevyjadřoval, když mu stejně nerozumím, začneme dnes letmým prosvištěním onlajnů z listopadového zasedání zastupitelů. 

Ředitelkou Sociálních služeb Česká Lípa se stane Jitka Dočkalová. Více informací o jejích představách bude až v zápisu z jednání.

První větší diskuse se vedla kolem zakládací listiny Městských lesů. V minulém deníku jsem upozornil, že nově by měli být voleni členové dozorčí rady na dobu neurčitou. Přes patnáctiminutovou debatu se nakonec usnesení silou 16 hlasů prosadilo v původně navržené podobě.

Mediálně vděčné je i téma venkovního bazénu. Co je důležité? Fungovat by měl od roku 2018. Parkovacích míst by mělo být 152, ale další jsou v jednání. Z diskuse nevyplynulo, jestli se za parkování bude platit. Studie stála osmdesát tisíc. Devatenáct zastupitelů bylo pro, aby se pokračovalo v přípravách projektu.

Hlavně Petr Skokan rozvířil diskusi, že přímo na radnici je v současnosti přihlášeno k trvalému pobytu 2208 občanů, z nichž dvacet je dětí školou povinných.

Z onlajnů není možné zjistit, kdo jakou pozici zastává v otázce zřízení Technických služeb města. V online zpravodajství je zmíněn názor Tomáše Vlčka, který si nemyslí, že by město mělo být zaměstnavatel. Také se obává, že pozice v této firmě by byla jen dalším pašalíkem pro někoho blízkého současnému vedení radnice.

Na závěr jednání nebyl prominut dluh Sdružení Českolipsko ve výši devět set tisíc. Více k tématu, až bude schválený zápis, zatím jsou informace jen kusé.

Začal advent, což se v řadě měst projevilo slavnostním rozsvícením vánočních stromů na náměstích. Stavil jsem se ve svém rodném dvouměstí, kde se tento akt léta odehrával tak, že nejprve se stromek rozsvítil v Boleslavi, pak se lidi, částečně najatými autobusy, přepravili do Brandýsa, a vedení města zmačklo vypínač i tam. Letos se akce rozdělila na dva dny. V Lípě máme náměstí naštěstí jen jedno. Upřímně – nemám tyhle masovky rád. Raději jsem vyrazil do terénu posbírat pár keší a večer zašel na pivo. Ale nemíním to kritizovat. Děkuji za každou aktivitu, která vytváří v lidech pocit sounáležitosti s tímto městem. Pro někoho je to divadlo, pro jiné stánky se svařákem. Podobně to mám i s výše zmíněným koupalištěm. Určitě ho využívat nebudu, ale chápu, že jsou v Lípě tisíce lidí, kteří po něm touží více než po nové knihovně.

Já jsem tento týden hlavně prožíval oslavy dvaceti let časopisu Hrupka a vydání své nové knížky. Naštěstí lidi přišli – chápu to napětí pořadatelů rozličných akcí. Na facebooku se přihlásí čtyřicet účastníků a pak se v sálku „tísní“ tři. Z konzumenta jsem se stal pořadatelem. Knížka není tentokrát o chemii, byť i na ni dojde. Je to taková má reakce na fantasy literaturu – chtěl jsem napsat uskutečnitelný příběh. Zasazen je do České Lípy, takže určitě udělá radost patriotům. Přestože tam jméno města není zmíněno, znalý čtenář určitě pozná altán v parku, okolní kopce, základní školu na Špičáku a řadu zdejších osobností. Na poslední chvíli mi odpadl můj dvorní výtvarník, takže ji nakonec ilustroval Atila Vörös. Místa a lidé tak často vypadají tak, jak opravdu vypadají. A nebojte, politika tam není. Jde tak o můj intimní dík jak škole, kde jsem začínal učit, tak městu, které považuji za své.

Na co se můžeme těšit příští týden?

V úterý odstartují dvacáté šesté Vánoční trhy v muzeu. Ve čtvrtek vypukne v Jiráskově divadle Soukromý skandál. Kryštof Hádek, Eva Holubová o zničující síle upřímnosti. Ve stejný den startuje v kinech špionážní thriller s Tomem Hanksem v hlavní roli a názvem Most špionů.

Nahoru