36/2016

Verze pro tisk |

Tipy na adventní výlety. Školní bufet končí, bude na řadě Lidl? Střelnice už není místní název. Realisté vstoupili na politickou scénu. Vetřelcem na dívčím dýchánku.

Pondělí

I letos se chystám na adventní výlet do Německa. Tradičně jsem požádal informační centrum v Drážďanech o doporučení a nějaký volný lístek. Vyhověli mi, a tak vám přinesu zprávu ze zámku Weesenstein. 

Mezitím si můžete vybrat z tipů německé turistické centrály – zde jsou zpracované v přehledné mapě. Asi jedny z nejhezčích vánočních trhů jsou na pevnosti Königstein.

Takto začíná jejich tisková zpráva:

Pevnost Königstein zve od 26. listopadu každý ze čtyř adventních víkendů na 21. historicko-romantický vánoční trh. „Königstein – Vánoční pohádka“ je otevřen každou sobotu a neděli o adventních víkendech od 11 do 19 hodin. Výstavy na pevnosti jsou otevřené od 9 hodin. Vstup na trh, události a všechny výstavy je zahrnut ve vstupném do pevnosti.

Kovářské kladívko duní, dřevo v ohni praská, oblaky páry nad obrovskými měděnými kotly se zvěřinovou polévkou. Již 21. ročník historického romantického vánočního trhu na pevnosti Königstein je příjemnou alternativou k předvánočnímu nákupnímu shonu. V sobotu 26. listopadu ve 12 hodin bude trh oficiálně zahájen nakrojením štoly, která je tento rok deset metrů a 21 centimetrů dlouhá.

Něco málo o mém výletu na vánoční Königstein si můžete přečíst zde.

Úterý

Neudělali soudruzi na rekonstruované železniční zastávce na Střelnici nějakou chybu? Neměl by být místní název psán s velkým S?

Foto: Tony Mestek

Středa

Ministryně školství konečně vysvětlila, jak může fungovat školní bufet.

Rozhodla jsem, že se původně velmi přísně nastavená kritéria, co lze prodávat ve školním bufetu, rozvolní a zařídila jsem, že se vyhláška bude týkat pouze žáků plnících povinnou školní docházku, nikoliv středoškoláků," říká ministryně školství Kateřina Valachová. Potraviny nevyhovující vyhlášce se tak mohou nabízet například i na osmiletých gymnáziích, ale pouze v prostorách, do kterých nemají děti nebo žáci do splnění povinné školní docházky stálý přístup.

Bufet v naší škole provozovaly Jizerské pekárny a ty nyní skončí. Při zavedení EET a diskriminující vyhlášky se jim bufet nevyplatí. Proč diskriminující? Děti si budou nakupovat v Lidlu, Penny, v zařízeních, které nijak omezována nejsou. Navíc – stát není po desetiletí schopen zamezit prodeji alkoholu a cigaret nezletilým, a tak si nyní vyšlápl na ty nejlépe kontrolovatelné.

Čtvrtek

Abych stále nepreferoval jen adventní Německo, hledal jsem nějaké zajímavé adventní tipy v okolním Česku. Zaujaly mě například večerní prohlídky liberecké ZOO. Tento víkend jsou vánoční trhy na Sychrově a Grabštejně (to byste si však museli deník přečíst hned ráno, protože končí v neděli ve čtyři hodiny). Naopak ještě týden máte čas na vánoční koncert Janka Ledeckého v Doksech. Vánoční prohlídky přichystaly zámky v Zákupech (císařské Vánoce) a na Grabštejně.

Pátek

Mnozí již slaví, že nám v Česku vznikla nová politická strana s název Realisté. Konečně jsem si našel čas, abych si o ní něco vygooglil. Byli rychlí, už si zajistili heslo na wikipedii. O vzniku strany se v této encyklopedii píše: „Dne 24. listopadu 2016 zakladatelé podali žádost o registraci strany. Petr Robejšek uváděl svou pozici jako mentora a zakladatele, na předsedu strany však kandidovat podle vlastních vyjádření pravděpodobně nehodlal, stejně jako ekonom Pavel Kohout. Zakladatelé zamýšleli od ledna 2017 přijímat členy, v únoru či březnu zvolit předsedu a od jara představit program.“

Takže nyní bude asi hlavním úkolem najít předsedu. V komentářích pod články informujícími o vzniku Realistů je až podezřele moc budoucích voličů sdělujících, že konečně našli svou stranu. Že by najatí trollové dostali nové zakázky? Přijde mi, že více než o pokus sjednotit pravici jde o její další rozklad.

Někteří hned Robejškovi připomněli jeho plagiátorství. On sám o něm sděluje toto: „To je věc, kterou stejní lidé recyklují pravidelně. Když nedokážou vyvracet moje argumenty, snaží se zdiskreditovat mne samého, to je starý trik. Stalo se to, že mě tehdy ředitel spřáteleného institutu a můj přítel požádal, abych napsal do sborníku, který redigoval, příspěvek o definicích globalizace. Přislíbil jsem to, ačkoli referovat o tom, co na téma globalizace napsali jiní, bylo pro člověka mého založení opravdovým utrpením. Nosím v sobě tolik idejí a kreativních nápadů, že nevím, kde mi hlava stojí, a najednou jsem byl nucen dělat něco opravdu nudného. Řekl jsem proto stážistovi z mého institutu, aby mi udělal rešerši k tomuto tématu. On mi sice výpisky dodal, ale svou práci si usnadnil tím, že to opsal z jedné jediné publikace, což mi neřekl."

I to je z wikipedie.

Je to vlastně hezké, že se nám politická scéna zaplňuje, nicméně většinu jakéhosi apolitického elektorátu láká ANO a Babiš. Lidé slyší na to, že on není politik. On si jen vyzobává témata – tu zprava, tu zleva. Jeden den proti něčemu je, ale druhý den zjistí, že elektorát to vidí jinak, tak otočí. Koriguje svá vyjádření a je jedno, jestli se týkají uprchlíků, Unie, EET. Pro mě osobně je větším politickým nebezpečím než třeba komunisté. I když i komunisté se v poslední době mění – po volebním neúspěchu přitvrdili, viz jejich snaha o vystoupení z NATO. Paradoxně pro mě jsou tím přitvrzením čitelnější.

Sobota

No sláva, aspoň někdy Českolipané vylezou od televizí – náměstí je plné. Sleduji to ale jen na mobilu. Před odjezdem do Bruselu jsem chtěl aspoň rozepsat další díl Štafety, a tak jsem si dal schůzku s dalším zpovídaným ve sloupském Mňau Café. Než zpovídaný přišel, připadal jsem si tam jako vetřelec na dámském dýchánku. Obsluha ženská, všude samá kočička a zdrobnělina, odevšad se ke mně linuly hovory o porodech, hubnutí a mejkapech. Ale tak dobrou čokoládu jsem dlouho neměl, žádný práškový sajrajt. I další sortiment mě zaujal. Snad se taky nevymluví na EET a nezavřou. 

Neděle

Stále jsem si nenašel čas, abych nějak reagoval na příspěvek čtenářky píšící pod nickem Sou (zde) v předešlém deníku. Jen chci upřesnit, že já nejsem zastáncem ani odpůrcem EET. Já do toho zkrátka nevidím, a tak jsem čekal spíše příspěvek někoho, kdo skutečně podniká v pohostinství a problém musí fakticky řešit. Chodím do hospody, kde už mají systém zavedený a nijak ho nekritizují.

Po probuzení jsem přemýšlel, kam všude ty účtenky budu strkat. Bude se mě teď neustále někdo ptát: „Chcete účtenku?“ Známe to z benzínek. Většinou ji nechci, i když vím, kde třeba můžou skončit. Například – když jsem dělal u popelářů, brali si účtenky na benzínkách naši řidiči, protože většinou neprojezdili všechnu svěřenou naftu, ale potřebovali ji nějak vyúčtovat, aby ji pak mohli pod rukou prodat. Účtenky taky potřebovali taxikáři, kteří si kupovali kradenou naftu Český drah. To jsou mé dvě osobní zkušenosti. Budu rád za další příspěvky do této diskuse.

Nahoru