35/2017

Verze pro tisk |

Divadelní podzim začne depresivně a skončí výzvou. Básníci ticha a tip pro pořadatele Všudybudu. Kdo je největším klaunem volebních kandidátek?

Po prázdninovém cestovatelském období přicházejí podzimní kulturní žně. Za lístky na festival Lípa Musica jsme doma utratili skoro dva tisíce, od pátku je také zveřejněn program 41. ročníku Českolipského divadelního podzimu. Ten odstartuje Spalovačem mrtvol v podání Norberta Lichého z Divadla Petra Bezruče. Kdyby vám depka z divadelního představení začala odeznívat, můžete o dva dny později navštívit filmovou adaptaci Fuksova románu. Účastnit se jí má i Vlasta Chramostová.

Z dalších představení se nejvíce těším na premiéru DK Jirásek. František Zborník si na sebe naložil úkol, který mi přijde takřka nerealizovatelný – zdramatizovat knižní trilogii Trygve Gulbranssena. Román Věčně zpívají lesy jsem četl před svou první návštěvou Norska, abych pronikl do norské mentality. S Františkem Zborníkem jsme si o něm povídali zde. (Perexové foto je z archívu DK Jirásek.)

Pokud bude čas, rád bych viděl ještě tyto soubory: Cirk La Putyka, Divadlo KUK!, PoPUD … procházím program a zjišťuji, že bych chtěl kromě dětských představení vidět všechno.

Včera jsem za kulturou vycestoval. V Turnově se konal další ročník festivalu Básnící ticha. Lákala festivalová klasika v podobě Květů, Vltavy a Muchy. Došlo mi, jak jsem zmlsaný českolipským Všudybudem a přecházením od jednoho pódia ke druhému. Zde se interpreti střídali na jednom, čímž vznikaly velké prostoje. A když na poslední chvíli vypadla Mucha, byl to průšvih. Nahradila ji Marka Míková. Vzpomněl jsem si hned na dotazník, který se po Všudybudu vyplňuje. Jedním z dotazů je, koho bychom rádi viděli na dalším ročníku. Tak Jirkovi Gottlieberovi přihrávám jeden tip. Marku s jejími klávesami úplně vidím v CTT. Hrála své intimní skladby i předělávky domovské kapely Zuby Nehty. Překvapilo mě, že kdysi ztvárnila princeznu v pohádce Jak se budí princezny či že byla několikrát nominovaná na ocenění Magnesia Litera. Kromě divadla, dabingu stihla ještě porodit čtyři děti a ke všemu vypadá sakra dobře.

Něco z historie turnovského festivalu.

Slíbil jsem, že se budu v denících věnovat volbám. Minule jsem nahlédl do kandidátek největších favoritů. Jsou nějací Českolipané i na kandidátkách stran, které až tak velkou šanci nemají?

Matador Miroslav Hudec je trojkou Strany zelených. I na dalších místech jsou známá jména. Milan Přívratský (6), Milan Kubát (10),  Miroslav Pröller (11) nebo Jiří Římánek (16). Jan Korytář se nechal zapsat na poslední místo, Zuzana Kocůmová je pětkou. Jedničkou Věra Nováková z Jablonce.

Kandidátka Pirátů je logicky naplněná IT specialisty. Trojkou je českolipský zastupitel Tomáš Martínek, šestkou zase zastupitel Mimoně Petr Balek, dvanáctkou Matěj Šonka. Zatímco kandidáti jiných stran neradi přiznávají, že jsou klauny, dvojka Pirátů, Daniela Weissová se k tomu hrdě hlásí. Ve svém profilu má jako zaměstnání uvedeno "zdravotní klaun". Jedničkou je předseda České pirátské strany Libereckého kraje Ondřej Kolek.

Lidovcům v našem regionu pšenka nekvete, do voleb je vede mnohaletý starosta Jablonce Václav Nosek. První (a poslední) Českolipan je na 13. pozici (Jan Dušánek)

Kandidátka Realistů má na prvním místě bojovnici proti migraci a poslankyni zvolenou do parlamentu za Úsvit, Janu Hnykovou. To Okamurovce vede krajský zastupitel a předseda liberecké SPD Radovan Vích.

Trochu překvapím je, že kandidátku České strany národně sociální vede českolipská komunistka Marie Nedvědová. Na svém profilu má například toto: "Je zřejmé, že NATO pro naši republiku neznamená možnost ochrany před jakýmkoliv nebezpečím, ale naopak hrozbu, že nás může zatáhnout do nejrůznějších konfliktů po celém světě."

Pro některé strany jako by Českolipsko ani neexistovalo. Připomínám, že v současném parlamentu pochází z Českolipska jen Stanislav Mackovík.

Nahoru