35/2014

Verze pro tisk |

Ve výborech a komisích budou zřejmě všichni, jen já ne. Kolik budou město stát jeho přebujelé poradní orgány? Na kolik si přijdou nově zvolení zastupitelé? Jak si opozice nevybrala předsedu kontrolního výboru? Cvikov bude po 46 letech městem piva.

Už mi otrnulo, a tak jsem si přečetl zápis z prvního zasedání zastupitelů. Vše už poměrně podrobně popsal Tomáš Hudec (zde a zde). Tak jen vyzdvihnu, co mě zaujalo.

Samozřejmě diskuse o bydlišti místostarosty Juraje Ranince. Karel Tejnora uvedl na jeho obranu několik argumentů, které tu ještě moc nezazněly dostatečně důrazně. Například, že Juraj Raninec má nahlášeno trvalé bydliště v České Lípě a jako OSVČ zde odvádí daně. O co je méně Českolipan než někdo, kdo v Lípě jen přespává, ale pracuje třeba v Mladé Boleslavi?

Petr Skokan dost prosazoval, aby například radní nebrali odměnu. K tomu Petr Máška odcitoval z Bible: "Každý dělník si zaslouží odměnu, je hoden mzdy své." A ještě dodal: "Populismus není na místě."

Dále mě zaujala diskuse ke zřízení finančního a kontrolního výboru. Hned na úvod tohoto bodu navrhla Romana Žatecká za předsedu finančního výboru Romana Kozáka (Pořádek) a za předsedu kontrolního výboru komunistu Františka Chota. Celé odpoledne velmi aktivní Petr Skokan se hned tázal, proč nedostala opozice možnost předsedu druhého výboru si vybrat sama.

Romana Žatecká: "Navrhli jsme nejsilnější opoziční stranu."

Protinávrh dali jen Piráti v podobě Jiřího Wawrečky.

Petr Skokan žádal o přerušení hlasování, což mu rozmlouval tajemním města Jan Hladoník. Podle něj se přerušuje pouze tehdy, když se není možné dohodnout. Na to mu Petr Skokan odsekl: "Já jsem zastupitel a navrhl jsem přerušení."

Tomáš Vlček připomněl, že nejsilnější opoziční stranou jsou Starostové.

Přes patnáctiminutovou pauzu hlasování proběhlo, jak se daleko čekat. Nejprve byl odmítnut Jiří Wawrečka, aby si pak koalice odhlasovala Františka Chota.

V případě ostatních výborů se jen odsouhlasilo, že budou stejné jako v předchozím období, jen se navýšil počet jejich členů - s ohledem na vyšší počet kandidujících subjektů.

Stanovení výše odměn neuvolněným členům zastupitelstva - to byl bod číslo 13. Nejprve mě Petr Skokan zkusil vyvést z omylu, že odměny zase tak neruinují rozpočet. Podle něj se jedná o 8 - 14 miliónů korun. Bohužel neuvedl, za jak dlouhé období. Jan Hladoník ho poprosil, aby posunul desetinou čárku. Romana Žatecká následně přislíbila, že připraví přesná čísla, kolik výbory budou stát.

Nakonec bylo dvacet zastupitelů pro tento návrh:

člen rady: 2 295 Kč

předseda výboru nebo komise: 2 115 Kč

člen výboru nebo komise: 1 809 Kč

člen zastupitelstva: 870 Kč

Vše měsíčně. Zastupitelstvo také stanovuje poskytnutí měsíčních odměn neuvolněným členům zastupitelstva města při souběhu výkonu několika funkcí až do výše souhrnu měsíčních odměn za jednotlivé funkce.

Takže ještě jednou: výše odměny mi nevadí, ale nepochopím, proč mají výbory mít jedenáct nebo dokonce třináct členů. Tady už mi to jako plýtvání přijde. Možná kdyby se členové výborů nevybírali podle stranických principů, nebude jich potřeba tolik. Už se těším na ty odborníky.

A co kultura v posledním listopadovém týdnu? Už dopředu se bojím nového českého filmu. My 2, tak se jmenuje a já ho  vynechám. Přesto na něj upozorňuji. Ale abych českou tvorbu jen nehaněl, tak se přiznám, že opět s radostí sleduji jeden z českých seriálů: Až po uši, v neděli na HBO (já teda koukám až v pondělí, až mi to někdo natočí). V úterý vystoupí v Jiráskově divadle houslista Jaroslav Svěcený. Ve čtvrtek přednáší Zdeněk Pokorný v AJAKu o fanatismu v dějinách. V pátek začíná advent, stromky se rozsvěcí v Mimoni, Novém Boru i Doksech. V České Lípě podobné tanečky a zpívánky proběhnou v sobotu. Ve stejný den se stane Cvikov opět pivovarnickým městem - po 46 letech.  

 

Nahoru

Komentáře

Re: 35/2014

V bibli se mluví o dělnících? No tak to je teda NÁŘEZ!!!

Nahoru

Re: 35/2014

Paní starostka buď lže, nebo je úplně blbá.
Od kdy je 8,86 více než 10,78 ?
To je procentuální zisk ve volbách komunistů a starostů a jen lhář nebo blb nedokáže správně vložit znaménko větší/menší mezi tato dvě čísla a tvrdit tak, že komunisti jsou nejsilnější opoziční stranou.

Nahoru

Re: 35/2014

Pane Bárto,
než si dovolím reakci na 35/2014, rád panu Jeníkovi sděluji, že jeho slova (nejenom v absolutních číslech) jsou takřka příkladná na matematickou konjunkci a disjunkci, abych se navíc opět zviditelnil jako nadšený dávný student českolipského gymnázia a mého skvělého a nejlepšího matematického guru Milana Holubce.

Odměny, peníze - to je super téma, oslovuje každého. Pamatuji, jak svého času městské zastupitelstvo o poplatcích ze psů velice vášnivě diskutovalo dvě hodiny a poté za necelých deset minut prakticky bez diskuse schválilo investice v řádu stovek milionů. Holt jsme jenom lidi!

Výše odměn - viz text Deníku H.V. - byla v minulosti velice proměnlivá. Osobně (v orgánech okresu a obce takřka 40 let, naposledy před lety na čl radnici jako předseda, místopředseda a člen v pěti orgánech ) pamatuji mnohé, u některých příspěvků čelných otců a matek města v minulých týdnech jsem se divil ztrátě paměti. Chápu, že téma má mnohé roviny. Například pan doktor Tejnora má pravdu, stejně tak další v podobné profesní pozici, že čas a odměna věnované výkonu funkce jsou oproti profesi značně podhodnocené. Naštěstí se pan doktor neangažuje kvůli odměně. Naopak většina jiných byla mnohdy v pohodě, výjimky dokonce měly příjemný "vývar".

Svého času (začátek 90.tých let) nebyly žádné odměny v jakékoliv podobě. Dokonce to schůzovní kafčo bylo z privátních zdrojů. Nikdo z toho neměl problém ani osypky, většina lidí makala a snažila se. Postupně začaly bohatší časy. Byly tzv. odměny. To podle účasti na zasedáních a aktivity. Každá komise či výbor obdržely pevně stanovenou částku (gesci měla kancelář tajemníka) a tu předseda (předsedkyně) rozdělil podle svého uvážení (vyjma členů-zastupitelů). Pro závistivé raději ihned dodávám, že ti nej nej se dostali na něco kolem tisícovky za kalendářní rok! Třetí etapa byla ta tabulková, obdobná dnešní. V duchu centrální vyhlášky stanovilo odměny zastupitelstvo. Pro členy orgánů, co zasedání a účast to stanovená částka. S postupem let á 200 až 250 Kč (za mě) na člena orgánu "nezastupitele". V součtu za rok upřímně řečeno nic nad poplatky za psa apod. U zastupitelů to bylo ovšem naprosto jinak a to i díky schválenému ustanovení o součtu odměn, jak Milane píšete výše! Takže již kdysi dávno byla situace, že zastupitelka XY (bonznu ODS) měla měsíční odměnu vyšší než byla minimální mzda. To je podle mého ten "vývar". Obdivuhodné bylo, když za jedno odpoledne stihla tři orgány (pět minut jedna komise a podpis na prezenčku, další výbor takřka celý a poté třetí orgán před koncem opět s podpisem), výsledek nad 5 tisíc Kč. Co dodat na "zvyk", že člen komise-zastupitel měl odměnu 6 až 7 násobnou za jedno zasedání oproti členu orgánu-nezastupiteli. Větší žaludek nebo mozek? A to nehledě na aktivitu, spavost, pasivitu...

Pominu období, kdy bylo běžné, podle mého dobré, že v poradních orgánech byl stanoven poměr složení. Většinou jednoho hlasu členové zastupitelstva dle klíče podle výsledku voleb, ostatní byli odborníci v dané oblasti. Dnes, soudě podle vašeho příspěvku, je to o něčem jiném. Moje zkušenost také je, že vyšší počet členů nikdy nebyl dobrý. Optimum je skutečně ve výši 9 aktivních členů. V komisi (dnes Výboru) sociální a bytové jsme měli postupem let 15, 13, 11, 9 členů, jednou tak, jindy onak. Optimální a osvědčený byl počet 9, proto se divím, že aktuálně se jde nad, možná jsou peníze více...

Tolik jenom reakce, hledat přesné částky nechci, ale (bude-li nutné) v archivu je vše dohledatelné včetně konkrétních odměn pro konkrétní osoby v daném období...

Nahoru

Re: 35/2014

Díky za sdělení, ale z toho že vůbec netuším co je konjunkce a disjunkce a nevím tedy jak si vaše sdělení vyložit, logicky usuzuji, že jsem asi (taky?) blb.
(A teď babo raď - ví ten Jeník co ta slova znamenají? Asi ne, když to píše. Ale co to slůvko "taky" s otazníkem? Proč to tam dal?)
btw. - díky za příspěvek - podobné diskuse mě fakt baví :)

Nahoru

Re: 35/2014 - Petr Jeník

Pane Jeníku, omlouvám se!
Ani zbla by mě nenapadlo, že populární, přední regionální nezávislý investigativní žurnalista, by něco netušil či dokonce nevěděl, případně bryskně nevyhledal v zájmu permanentního obohacování svého IQ. Městští zastupitelé vyfasovali notebooky, tak mají v souborech k dispozici (mimo jiné) všechny významné encyklopedie, slovníky a četná další užitečná moudra, napomáhající v obětavé a nezištné práci ve prospěch spoluobčanů. My, privátní občané, to pochopitelně máme lehce složitější, těžíme primárně z vlastní píle, HW, SW, Wi-Fi... O to větší radost máme z podobných diskusí! (nebo ?)

Nahoru