33/2016

Verze pro tisk |

Anketa jako argument? Nejbližší pěstírna konopí je v Grunově. Koho Ovčáček ještě neurazil? Zápis ze zastupitelstva asi někde shnil. Zažít Testosteron.

Pondělí

U snídaně jsem prolistoval Městské noviny. Zase ta anketa. Už jsem tady psal, že jsem ji jako zodpovědný občan vyplnil, dokonce dvakrát. Nechápu, proč ji vedení města používá jako nějaký argument. Otázky v ní se zase tak moc nepovedly a vzorek rozhodně nebyl reprezentativní.

Anketa dokazuje jednu věc – naprosté většině lidí v Lípě je nějaké soužití, nějaká občanská společnost u zadku. Jejich kulturní život končí za dveřmi bytu, v němž mají do televize píchnutý kabel od UPC nebo RIO media.

Úterý

Zaujal mě web policie, na němž je mapa Česka s vyznačenými odhalenými pěstírnami konopí a varnami pervitinu (zde). Samozřejmě jsem hned kurzor namířil na Lípu. A ono nic – nejbližší pěstírna až v Grunově. Škoda, že zmapovali jen rok 2016, to v minulých letech to tady jinak jelo. Odkud teda to piko u nás na Severu je? Musím se zeptat sousedů, kde nakupují.

Na facebooku se objevily fotografie injekčních stříkaček z Dubické, Severu, které komentovali i lidé ze Špičáku. Napadlo mě, že bych udělal nějakou sérii fotografií no go zóny na Severu. Snad více než kdy dříve mi připadá, že Česká Lípa pro její představitele končí pár metrů za náměstím.

Středa

Další aplikace, která by vám měla pomoci orientovat se v dnešním složitém světě. Lidovky zveřejnily (zde) stránku, na které se můžete podívat, koho už napadl prezidentům mluvčí Ovčáček na twitteru. Celkem se jedná o 172 lidí a institucí. Všechny jeho výroky lze jednoduše dohledat. Zvláštní, jak nedostudované individuum, které si prošlo praxí v komunistických Haló novinách a bulvárním Blesku, dokáže ovlivňovat veřejné mínění. A dál polarizovat společnost.

Čtvrtek

Tak Horáček konečně potvrdil svou kandidaturu na prezidenta. Já ale u utírání nádobí spíše přemýšlel o tom, jak mi tahle referenda a přímé volby vadí. Budiž, ať jsou, ale pak by měl být trestný populismus. Společnost se čím dál více polarizuje na ty, kteří očekávají jednoduchá řešení a ohánějí se selským rozumem, a ty, kteří mají snad až příliš zidealizovaný svět. A kde jsem vlastně já? Už několik let si na hradě představuji někoho jako je třeba Šimon Pánek, takže asi jsem spíše v té druhé skupině, to si nemusím nalhávat. Rozhodně, kdybych si měl vybrat, pak spíše budu volit Horáčka než Zemana. Je to pro mě jednodušší volba, než byla mezi Zemanem a Schwarzenbergem, v jejich případě jsem volil menší zlo. Uvidíme, který kandidát se ještě vyvrbí.

Pátek

Českolipský architekt Miroslav Pavljuk dál srší nápady. Dnes v Českolipském deníku (zde) vyšel článek o jeho návrhu postavit novou městkou knihovnu na dosud nezastavěném pozemku vedle KD Crystal. Podle něj je 300 milionů na rekonstrukci KD Crystal, ve kterém by podle jednoho z návrhů měla být i knihovna, přehnaná suma.

Kdyby se knihovna postavila nová a KD Crystal rekonstruoval podle jeho představ, ušetřilo by město cca půlku navrhované sumy. Otázkou je, jestli chce někdo šetřit. A taky jsem si vzpomněl, jak dopadla Pavljukova kavárna v parku.  

Sobota

Marně čekám na zápis z říjnového zasedání zastupitelů, abych z něj vytáhl některé zajímavé body. Podle záznamu to opět byla dobrá show.

Zbytek zážitků tohoto týdne opět až příští týden. Odjel jsem k rodičům zrýt zahradu a sklidit celer. V Lípě to však žije. V pátek koncerty Mandrage a Lingers, v sobotu LKP. Příští týden sice taky budu pryč, ale rozhodně doporučuji představení Testosteron v divadle. Viděl jsem ho a dlouho jsem se nesmál tak, abych padal ze židle.

Nahoru