31/2016

Verze pro tisk |

Nová vyhláška o nočním klidu. Půta jako Hitler. Další oběť Jestřebské rovinky. Ovar zase exceloval, sekundoval mu i Sobotka.

Pondělí

První den týdne asi nejen se mnou zahýbala smrtelná nehoda na Jestřebské rovince. Už před rokem se tam srazili dva kluci, které znám, tragédie pro všechny.

A to jsem se dozvěděl, že o víkendu přepadli kamaráda mého syna, když si vybíral peníze z bankomatu. S noži v rukou.

Úterý

Hrozně jsem se styděl za všechny své ústavní činitele. Můžou si o návštěvě Dalajlámy myslet, co chtějí, ale proč nás museli tak ponížit? Co je mohlo donutit k tomu, aby se tak rychle shodli a oznámili světu, jak si s námi Číňani vytírají zadek?

A to jsem Sobotku v posledních dvou letech bral na milost a říkal jsem si, že dělá reálnou politiku. Být rok 1938, tak se snad vetřel do Mnichova, aby to Hitlerovi podepsal osobně.

Středa

Liberecký primátor bude asi pěkný vtipálek. Na facebook si umístil fotografii hejtmana Půty s nakresleným hitlerovským knírkem. Komu to uteklo na facebooku, může si o kauze počíst zde.

Prohrál jsem svou sázku o to, kdo bude mít na kraji na starosti školství. Sázel jsem na novoborského starostu Jaromíra Dvořáka a doufal jsem, že raději obětuje své starostování, než aby do funkce pustil Roberta Gambu reprezentující pro tentokrát ANO. Nakonec nám bude šéfovat Petr Tulpa, bývalý učitel, který měl doposud na starosti resort zdravotnictví.

Ale jak se dočtete dále, ještě se to chvíli potáhne, než všichni naskočí do svých funkcí.

Čtvrtek

Třeba proto, že se začalo šuškat cosi o neregulérnosti voleb. Napadla je občanka nedaleké Okrouhlé, která údajně hodila do urny prázdnou obálku. Přitom ve statistikách žádný údaj o neplatnosti volebního lístku v Okrouhlé nefiguruje. Osobně si myslím, že je to provokace, protože se bude těžko dokazovat, že občanka nekecá.

Ale i já jsem zažil volby, které by se daly zpochybnit. Například u nás v okrsku jednou nebyly moc tajné. Přišlo nás tak málo, že jsem věděl, koho volila moje žena. A co bylo nejhorší, volila někoho jiného než já.

Čtvrteční večer jsem trávil v Boru, kde proběhl křest knihy s podtitulem Českolipská satisfakce. Zdaleka to nebylo tak velký jako v Lípě, ale možná o to více se pokecalo. Seznámil jsem se s některými čtenáři, kteří můj seriál několik let sledovali, zastavil se třeba Pavel Šplíchal, na jehož návštěvu v Doksech rád vzpomínám.

Fotografie: Rudolf Živec

Pátek

Není té ostudy na jeden týden už dost? Netuším, jak hodně je to nafouknuté, ale skutečnost, že by státní vyznamenání nedostal strýc ministra kultury, oběť holocaustu, jen kvůli tomu, že se ministr kultury sešel s Dalajlámou, je klasická zemanovština. On ví, jak tu pražskou kavárnu rozpálit doběla.

Doufám jen, že počet lidí (chtěl jsem napsat idiotů, ale nechci, aby mě pan Šádek opět napomínal), kteří ho volili v minulých volbách, se zmenší. Neumím si představit, že tam Zeman s tím svým Ovčáčkem a bandou agentů bude ještě za dva roky.   

Potěšil tento příspěvek v diskusi na iDnes: "Ve druhém kole prezidentských voleb jsem volil Zemana. Přeji si a doufám, že takovouto chybu v životě již nikdy neudělám. Tímto se také omlouvám všem, které Zeman ve své prezidentské funkci urazil, pošpinil nebo jim jinak ublížil." Je jedním z nejlajkovanějších. Omluvu přijímám, klidně od všech. 

Ale ono se snad ani není možné zlobit na voliče – chápu, že Karel Schwarzenberg pro spoustu z nich nebyl alternativou a brali Zemana jako menší zlo. Já se zlobím na strany, které populisticky nabídly lidem přímou volbu.

Sobota

Moc se nevěnuji dění v Lípě, tak jsem aspoň nahlédl do programů nadcházejícího zasedání zastupitelů. Předpokládám, že se zase bude řešit Pavel Císař a kdo na koho v bazénu podal trestní oznámení. Na oficiálním programu je ale například toto: Nová vyhláška o nočním klidu (no, dneska mi tady nějaká dost zbořená paní řvala asi hodinu, ale moc to neřeším, sídliště Sever je obyčejná No-go zóna, kterou policajti jen projíždějí). Investice do PO Sport za 564 tisíc - například vybavení fitness centra či nákup mobilní tribuny.  Samostatný článek by si zasloužila úvaha o zřízení městské organizace, která by zajišťovala péči o zeleň. Zastupitelé také budou schvalovat změny jednacího řádu, jinak bude například definována technická poznámka, interpelace budou omezeny na třicet minut. Jsem zvědav na rozpravu o tomto bodu programu. V informačních materiálech je například rozsudek zamítající návrh Tomislava Procházky na zrušení Územního plánu České Lípy.

Dnes jsem jel keškovat do Českého ráje, takže nějaký tip na výlet bude příště. Příště ale bude až po další neděli, protože se letím podívat za synem do Irska.

Nahoru

Komentáře

Re: 31/2016

Milane Bárto, tímto veřejně sděluji, že v tomto případě bych nenapomínal, a to ani ústně ani písemně včetně žákajdy :)

Nahoru