29/2016 – Volby (Stav v půl šesté)

Verze pro tisk |

Necelé čtyři hodiny po uzavření volebních místností a sečtení 92,5 procenta okrsků to vypadá, že Liberecký kraj bude jedním z mála, ve kterém nezvítězí ANO.

Až drtivě vedou Starostové, kteří v této chvíli mají osmnáct předběžných mandátů, druhé je zmiňované ANO s polovičním počtem. Ostatní paběrkují - KSČM, ČSSD, ODS 4 mandáty, Změna a koalice SPD a SPO tři mandáty.

Občany samozřejmě zajímá, kdo konkrétně je bude zastupovat, protože preferenční hlasy často přidělují právě svým spoluobčanům. Z Českolipska by se za Starosty do zastupitelstva kraje dostala starostka Doks Eva Burešová a starostové Nového Boru, Skalice a Prysku - Dvořák, Löffelmann a Sviták.

Jasnou zastupitelkou bude jednička ANO Jitka Volfová z České Lípy. Jisté to má i další Českolipan Martin Brož, na hraně je Roman Hejna.

Za komunisty uspějí matadoři Mackovík a Tita a pravděpodobně i obviněný Zákupan Jan Dvořák.

V ČSSD díky preferenčním hlasům přeskočila starostka Žatecká i lídra kandidátky Pavla Svobodu, naopak z vyvolených prozatím vypadl Juraj Raninec z ODS. Otázkou je, jestli pro Přemysla Sobotku nebude funkce krajského zastupitele málo a neodstoupí. Z Nového Boru je Martina Sejkorová z kandidátky SPD a SPO.

Nahoru