29/2016 – Volby (Můj tip)

Verze pro tisk |

Ve včerejším deníku (zde) jsem se nepustil do svých oblíbených volebních odhadů, tak to napravuji nyní, v okamžiku, kdy se zavřely volební místnosti a aspoň někteří z nás čekají, jak to dopadlo.

Vždy jsem si lebedil, jak dobře mi odhady vycházejí, ale v posledních komunálních volbách mě zaskočil výsledek paskvilu nazvaného Uklidíme Českou Lípu. A teď se bojím, že nějaká jeho obdoba bude mít úspěch i v krajských volbách.

Uklidňuje mě, že těch různě nacionalistických stran a stran bojujících proti migraci je tolik, že se v nich standardní volič nevyzná, a tak buď rezignuje, nebo se jeho hlas rozptýlí.

Myslím si, že se složení krajského zastupitelstva zase tolik nezmění, až na jednu výjimku - uspěje ANO.

Tradičně bude malá účast voličů. Kdyby se přiblížila čtyřiceti procentům, hodně by mě to překvapilo. Na Českolipsku pravděpodobně nepůjde ani přes třicet procent, protože se zde nevybírá senátor. Vzhledem k počasí, bych snad mohl v odhadu sundat ještě deset procent.

Celkem se volí 45 zastupitelů.

I přesto, že Starosty poškozuje obvinění hejtmana Půty, vyhrají a obhájí svých 13 mandátů. Kdyby nekandidovalo ANO, možná by i nějaký přidali. Komu by pak ale ANO mohlo mandáty sebrat? Já doufám, že Změně, která mi byla krajně nepříjemná tím, jak vytrvale rozmazávala lejno nazvané obvinění Půty. Samozřejmě bude průšvih, když hejtmana nakonec zavřou, to si vůbec netroufám předjímat, ale Změna úplně upozadila nějaký svůj program.

Takže ANO druhé s devíti mandáty. Třetí ČSSD, která se snad trochu otřepala z toho, jak vedla kraj v předminulém volebním období, a nepustí před sebe komunisty jako v předchozích volbách. ČSSD tak dostane osm mandátů. Komunisté trochu oslabí, přece jen jich muselo od minulých voleb pár umřít (jenže zase budou u voleb všichni), ale na sedm mandátů to bude stačit.

Po čtyřech mandátech si rozdělí Změna a dál oslabující ODS. Nikdo další se do krajského zastupitelstva nedostane.

Nahoru

Komentáře

Re: 29/2016 – Volby (Můj tip)

Zajímavý odhad.
Dovolím si nesouhlasit u KSČM - nikoliv s Vaším tipem, ale s tím "umíráním". Ve volbách 2012 jsme v kraji získali 23 167 platných hlasů. Bylo by krásné kdyby to byl počet členů KSČM v kraji, ale ve skutečnosti nás v tu dobu bylo okolo 1 400. Na jednoho člena tak připadlo bezmála 17 hlasů dalších občanů, sympatizantů KSČM.

Nahoru

Re: 29/2016 – Volby (Můj tip)

Máte hold disciplinované voliče ... to se musí nechat.

Nahoru

Re: 29/2016 – Volby (Můj tip)

Doufám, že to platí i pro včerejší den a dnešek :-)
Celostátně obhajujeme 182 mandátů, v Libereckém kraji 10 - to byl v r. 2012 vyrovnaný "historický rekord", nejméně jsem zatím měli 8 mandátů.

Nahoru

Re: 29/2016 – Volby (Můj tip)

ČSSD může být i druhá, i u vás je to jen těsně.
Ale ani umístění ANO v první trojce neznamená automaticky "Babišovu" účast v koalici.
Taky myslím, že se hlasy pro milianty rozmělní a je to jen dobře. I kdyby se nedejbože JEDEN z nich do zastupitelstva dostal, neřízená střela se dá přehlasovat a přežít. Už jsme to taky zažili.

PS v neděli: To jsem teda socdem přecenil. A nebyl jsem sám :o)

Nahoru