27/2015

Verze pro tisk |

P. o. Sport Česká Lípa čekají penále. Koupí si město podíl v nemocnici? Nejasná zpráva o zveřejňovaní smluv. Bude Alena Šafránková tím posledním, kdo se dozví, že už není v ANO? V Žitavě bude den otevřených dveří.

Žádné prázdninové zasedání zastupitelů se nekonalo a já to v předminulém deníku musel opravovat. Setkala se jen rada města. Na stránkách města už však visí program prvního poprázdninového setkání. Jdu mrknout.

Zaujalo mě navýšení příspěvku p. o. Sport Česká Lípa. Organizace musí zaplatit penále za nedodržení minimální odběrové povinnosti v roce 2014, která byla způsobena havárií kogenerační jednotky. Pokuta za neodebranou energii je 739 tisíc korun.

Zastupitele nejspíše vezmou na vědomí informace týkající se soudních sporů se společností VETT, která v Lípě provozovala hromadnou dopravu. Podobné to bude s informacemi o vývoji jednání o majetkovém vstupu města do českolipské nemocnice. Pracovní skupina se podle zápisu sešla dvakrát, ale někteří její dobrovolní členové ani jednou nepřišli - Roman Kozák, Eva Vlastníková a Tomáš Vlček.

Zastupitelé zřejmě svým rozhodnutím umožní rekonstrukci chodníku a zastávky u silnice na Bor. Zjistilo se totiž, že část pozemku není v majetku města.

Zaujala mě také interpelace Zdeňka Ježáka týkající se zveřejňování smluv a dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr. Jako odpověď je například napsáno toto: "dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr uzavřené obcemi či jejich příspěvkovými organizacemi zveřejňovány nejsou.  K této záležitosti je předkládáno stanovisko právníků Úřadu pro ochranu osobních údajů a reakce Marka Zelenky, právníka Oživení o. s."

Reakci Marka Zelenky jsem nalezl v příloze: "Vážený pane Hladoníku, přiznám se, že moc nerozumím tomu, o co nás žádáte. Mohl byste být konkrétnější? Například nám sdělit, k jakému účelu byste stanovisko použil, zde jde o záměr Vaší obce tyto dohody zveřejňovat či zda je již zveřejňujete, popřípadě máte se zveřejňováním potíže?"

Více tam není. To jsem zvědav, jak se s tím kolega Ježák popere. Já třeba vůbec nechápu, proč je tato příloha součástí materiálu a jestli podporuje snahu smlouvy nezveřejňovat nebo zveřejňovat. Pokud to dobře chápu, tak jde ve skutečnosti o případ Tomáše Bindera, který si vydělával jako zastupitel prací pro příspěvkovou organizaci, do jejíhož čela před tím prosadil svého člověka.

Zaujaly mě ještě některé další věci, ale musím si našetřit na příště. Jako lahůdku na závěr vám nabízím dopis, který rozeslala místostarostka Alena Šafránková. Jen pro zajímavost: nepřiložila podpis a nepoužila služební e-mail.

„Veřejně sděluji, že jsem se odvolala proti svému vyloučení z hnutí ANO. Ač k němu došlo již před dvěma měsíci, dosud mne o tomto významném rozhodnutí nikdo oficiálně neinformoval. Stále jsem přesvědčena, že mé rozhodnutí podpořit odvolání členky ANO Pavly Procházkové z Rady města Česká Lípa a z čela Městské policie Česká Lípa za pochybení manažerská i komunikační bylo správné, protože manažerská pochybení vedoucí k politizaci Městské policie, nekomunikace působící napětí v koalici a hlavně podrazy na koaliční partnery nejsou politickou kulturou, kterou můžeme voličům imponovat. Trvám i na tom, že zastupitel a člen ANO Zdeněk Ježák jednal proti pravidlům hnutí, když bez mandátu oblastní organizace a členské základny svévolně veřejně oznámil vystoupení ANO z koalice s ČSSD, Uděláme pořádek a ODS. Spolu s Pavlou Procházkovou se spojil s opozicí, aby iniciovali změnu ve vedení města Česká Lípa, aby Pavla Procházková mohla setrvat, navzdory svým manažerským pochybením, na pozici radní pověřené řízením městské policie.
V těch několika měsících po komunálních volbách se hnutí ANO v koalicích mnoha měst nedaří – a vyvozované důsledky jsou překvapivě často rozporuplné. Nechápu, proč se na selhání ANO v koalici v České Lípě pohlíží jinak než na selhání ANO v koalici v Ústí nad Labem. Proto věřím, že se mé odvolání bude řešit podle stejných pravidel jako v Ústí nad Labem nebo Českých Budějovicích, kde byli „potrestáni“ ti členové ANO, kteří se podíleli na rozpadu koalice a převratu ve vedení měst. V České Lípě jsem byla vyloučena já, přestože jsem se ničeho takového nedopustila. Stále cítím odpovědnost za to, co jsme ještě jako jednotné ANO slibovali voličům v České Lípě před volbami. Zároveň ctím koaliční smlouvu uzavřenou po komunálních volbách v r. 2014. Mrzí mě, že ANO v České Lípě vyměnilo naplnění konkrétních akcí, staveb a cílů dle programového prohlášení za opoziční poštěkávání bez odpovědnosti a že raději slouží zákulisním hrátkám.“

Na co se můžeme kromě politiky a zahájení školního roku těšit první zářijový týden?

V kině mě zaujal snímek Nikdy není pozdě. Má sice žalostné kritiky, ale v hlavní roli se objeví jedna z mých mnoha životních lásek Meryl Streep. V sobotu pořádá Klub přátel muzea výlet nazvaný Den otevřených dveří památek v Žitavě. Ve stejný den se bude před zámkem v Zahrádkách vařit zvěřinový guláš. V porotě má být například i Eva Pilarová. Na své si podle všeho přijdou především diváci TV Šlágr. Vystoupí duo ADAMIS.

 

Nahoru

Komentáře

Re: 27/2015

Milane, není to malé jezírko na fotce dua Adams na Mácháč příliš malé? A ta "Jarmilina skála" dost připomíná Varhany, které leží na velmi vzdálené hranici Máchova kraje. To tam nemáte lepší promofoto? :-)

Nahoru

Re: 27/2015

Co foto? Pusť si celé video! :)

Nahoru

Re: 27/2015

není náhodou vaření gulášů na zámku v Zahrádkách

Nahoru

Re: 27/2015

Opraveno

Nahoru

Re: 27/2015

děkuji
VIP porota snad Srstka , Pilarová, Babica a Igor Bareš

http://www.zahradkycl.cz/web/?p=clanky/05.09.-vareni-zverinovych-kotlikovych-gulasu

Nahoru