27/2014

Verze pro tisk |

Vyplatila se změna systému parkování? Šéf městské policie vyznamenán. Srovnání cyklostezek. V kolik začíná noční klid? Douglas ještě žije a točí.

Moc jsem se těšil na to, jak dopadne první sčítání peněz za parkovné. Ukáže se, že šlo celá léta o jeden velký tunel, ze kterého mizely peníze bůhví kam, nebo byl Karel Bezucha opravdu chudák, který musel parkování ve městě takřka dotovat? Na posledním zasedání zastupitelů předložil Jiří Kočandrle první analýzu. Nejde samozřejmě o žádný oficiální audit a měli bychom vzít také na vědomí, že se blíží volby.

Z předložené zprávy vyplývá, že za prvních šest měsíců se na parkovném vydělal 1 milion 148 tisíc korun. To je o sto třicet tisíc více než za stejné období loňského roku. Nejde napsat, že za vše můžou nové automaty, jsou zde také parkoviště se závorovým systémem, rezidenti apod. Něco stojí také lidi, které u automatů hlídají. Na druhou stranu systém se teprve rozjížděl, první měsíce po jeho zavedení (konkrétně do 16. března) se nevyužívala k vymáhání parkovného městská policie (pro zajímavost od zmíněného 16. března do konce června musela být řidičům sto třicet pětkrát nasazena botička).

V pátek jsem byl na oslavě u kamaráda, shodli jsme se, že jen málokdo z nás na náměstí za poslední půlrok platil, na výměnu knížek v knihovně mi stačí čtvrthodina. Navíc se nemusí platit v sobotu a ve všední den se s výběrem končí o hodinu dříve (kolikrát jsem někam přijel chvíli před šestou a ještě musel vysolit dvacku). Tím chci říct, že jako pro občana města (tudíž tak trochu spolumajitele ploch) se pro mě parkování zlepšilo. Na kouzla s tisíci až tak nevěřím.

Následující dokument udělá jistě radost všem kandidujícím subjektům, které si daly za cíl udělat něco s městskou policií.

Včera jsem si dal necelých dvacet kilometrů na in-linech po cyklostezce od saské vsi Weigsdorf – Köblitz do Löbau. Udivuje mě, že jsem zatím v žádném volebním programu nenašel řešení ostudné situace se začátkem cyklostezky Varhany. Ve Weigsdorfu jsem nikdy nebyl, navigace mě vedla někam do centra, ale bez nejmenších potíží jsem se po odbočení z hlavní silnice zorientoval, našel parkoviště u jednoho z odpočívadel. Pěkně nalajnované pruhy, dvacet metrů od nich přístřešek se dvěma stoly, prázdný odpadkový koš. Večer jsem se ještě stavil v Lípě … ale darmo mluvit, legálně se dá parkovat nejblíže za panelákem na Slovance, na vandaly je město krátké. Ze sídlišť Lada a Sever je na cyklostezku stále nejjednodušší cesta nadivoko přes koleje. Zřejmě se čeká na to, až nějaké dítko s bruslemi na ramenou a se sluchátky na uších skončí na přídi motoráku.

Jinak se německá cyklostezka od Varhan moc neliší, kvalitnější povrch, ale zase je užší

Zapomeňte na Macháč - Berzdorfer See

Zastupitelé mimo jiné schválili také novou vyhlášku o rušení nočního klidu. Pořadatelé různých akcí nebudou muset žádat o výjimky, když budou chtít o letních prázdninách natáhnout akci až do půlnoci. Mimo letní prázdniny budou akce povoleny do 22 hodin, ale v pátek a v sobotu o hodinu déle. Třeba už se nebude v Progresu končit produkce v půlce přídavku. Hana Moudrá však upozornila, že zákonem stanovená doba nočního klidu je stále od 22 do 6 hodin. Škoda, že to někdo nevysvětlí některým našim spoluobčanům na našem sídlišti.

Co podnikat příští týden? V úterý přednáší v Centru textilního tisku František Gabriel o hradech na Českolipsku. V pátek se v KD Crystal uskuteční výroční koncert Českolipského dětského sboru. Už je to dvacet let, co vznikl. Do kin jdou čtyři nové filmy, které mě těžko přilákají. Nejvíce mě zaujalo, že Michael Douglas, přestože ho média už několikrát pohřbila, natočil něco nového. V komedii Lepší teď než nikdy mu sekunduje Diane Keaton. V sobotu proběhne před Tankovkou na Slovance další loučení s létem - hraje například nestor českolipského bigbítu Pavel Půhoný či Katapult revival.

 

Nahoru