27/2012

Verze pro tisk |

Lehké představení pěti stran kandidujících do krajského zastupitelstva – piráti, sedláci, komunisti, radní a rozložení národní socialisté. Příště další. Čelisti a Indiana Jones na vodním hradě, Mariánská pouť v Boru, slavnosti v Doksech.

Přiblížily se nám volby do krajských zastupitelstev, tak jsem tradičně začal pátrat, kdo nás chce zastupovat. Samozřejmě mě nejvíce zajímaly tváře z Českolipska.

O svůj podíl na moci na Liberecku se uchází rekordní počet dvaceti subjektů. Některé jsou samozřejmě bez šancí. Dnes jsem se pokusil vypátrat nějaké informace o prvních pěti, příště budu pokračovat. Jen upozorňuji, že strany mohou kandidátky ještě měnit a nejedná se o definitivní podobu. Jen se už nemohou přihlásit nová seskupení.

1. Česká pirátská strana - voleb na této úrovni se účastní poprvé a pod heslem Vypustíme kaprům rybník. Program je společný pro všechny kraje a jeho hlavním tématem je především maximální otevřenost, včetně transparentních účtů krajů i organizací, které zřizují. Lídrem liberecké kandidátky je IT specialista z Jablonce nad Nisou Petr Vyhnal. Z Jablonecka jsou i čtyři další kandidáti. Z Českolipska je nejvýše postavená osmnáctiletá studentka Lada Kožmínová, za ní je učitel Jiří Štágl.

2. Česká strana národně sociální - strana, kterou vytuneloval Jiří Paroubek, jde do voleb jako samostatný subjekt, na svých stránkách má zatím odkaz na volby v roce 2010, kandidátky do letošních voleb jsou zatím utajené.

3. Česká strana selského rozumu - jde o regionální stranu, kterou založili zemědělci. Usilovat chtějí především o rozvoj českého venkova. Záložka na jejich stránkách prozatím nefunguje, takže z úvodu se dají vyčíst jen jména členů přípravného výboru. Robert Erlebach, zemědělec z Liberce, Martin Balatka, podnikatel ze Zásady, Vladimíra Pachlová, ředitelka úřadu Regionální agrární rady Libereckého kraje.

4. Česká strana sociálně demokratická - v kraji vládnoucí strana odstavila současného hejtmana a do čela kandidátky postavila rozvedenou krasavici původem z České Lípy, Lenku Kadlecovou. Ta v současnosti pracuje jako zástupkyně ředitelky v domově důchodců ve Velkých Hamrech. Jako řada politiků vystudovala Univerzitu Jana Amose Komenského, obor andragogika. Na předních místech kandidátky jsou náměstci současného hejtmana či krajští radní - Cikl, Sepp, Příkaský, Petráček, Podzimek nebo Bursa. Na třetím místě však je bývalá kandidátka na starostku České Lípy, Romana Žatecká. Dalším člověkem z Českolipska je až desátý starosta Ralska Miroslav Králík. Dvanáctý je novoborský Stanislav Valdman, osmnáctá zákupská rodné strany doktorka Sylva Moravcová, dvacátý druhý Pavel Ráček z Mimoně, dvacátý devátý českolipský zastupitel Martin Hájek. Na třicátém čtvrtém místě mě překvapil Tomáš Binder, ambiciózní překladatel, který se snaží vzkřísit českolipský hokej.

5. Komunistická strana Čech a Moravy - lídrem komunistů je také člověk z Českolipska, mediálně známý ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Stanislav Mackovík. Politicky protřelý je i Miloš Tita, komisař požární ochrany z Ralska, na pátém místě kandidátky. Českolipsko vůbec ovládlo čelní místa  - šestý je městský strážník ze Zákup, Jan Dvořák, sedmý pravidelný čtenář i-novin František Chot, osmý automechanik Josef Adamčík, patnáctá bývalá starostka Zákup Miloslava Hudáková. Na kandidátce nechybí Josef Vondruška, absolvent Vysoké školy SNB a dozorce v minkovické věznici, který byl v roce 2006 obviněn bývalými politickými vězni z nepřiměřeného trestání. V roce 2011 byl zproštěn obžaloby.

Příští týden další pětice. Jsou ještě prázdniny, volby a s nimi spojené skandály ještě daleko, takže vám nabídnu nějakou kulturu na Českolipsku pro nadcházejících sedm dnů.

Českolipské kino nabízí od pondělí nového Spidermana (od půl šesté) a Polski film (od osmi). V Novém Boru poběží Scottův Prometheus. Pod článkem najdete trailery, ať si o těchto třech dílech můžete udělat obrázek. Tradiční prázdninovou nabídku má Lesní divadlo Sloup - v úterý agentura manželů Kolářových z Lípy uvede pohádku Josefa Lady - Byl jednou jeden drak. I v Lípě si můžete užít letního kina - na hradě. Ve středu Indiana Jones, ve čtvrtek Čelisti, v pátek Hanebný pancharti. V pátek začíná v Novém Boru Mariánská pouť - od jedenácti představí Nopoď Drákulu. V sobotu do Doks na Dokské městské slavnosti.

 

 

 

 

 

Nahoru