26/2014

Verze pro tisk |

Za koho kandiduje Josef Doškář? Za koho stínový starosta a za koho nestínový? Přijede volit i Karel? Který českolipský herec si zahrál ve filmu Dog Hot? V sobotu na Rozáru.

Od příštího týdne už vás čeká takřka každodenní předvolební masírka. Ona už vlastně začala minulým deníkem a sobotním žebříčkem, ve kterém stále můžete zasahovat do ankety o budoucího starostu či budoucí starostku.

Poslal jsem všem stranám unifikovaný dotazník, ve kterých jsem se jich ptal na jejich povolební plány. Dotazníky budou vycházet každé ráno od zítřka. Zároveň Tomáš Hudec připravuje rozhovory s lídry a já pak s některými dalšími z kandidátek. Kandidátům jsem nabídl, že mohou ve zvýšené míře přispívat do rubriky Názor. Uvidíme, kdo toho využije. Deníky, žebříčky a možná i volební speciál Karla H. V říjnu se pak dozvíme, kdo se stal novým starostou nebo novou starostkou.

O místa na českolipské radnici se uchází rekordní počet čtrnácti stran, což má své klady i své zápory. Kladem je skutečnost, že tolik lidí má zájem o veřejné funkce, záporem, že se budoucí zastupitelé také vůbec nemusí domluvit a budeme pro smích celé republice.

Já jsem se však v dnešním deníku chtěl podívat i na kandidátky do Nového Boru. Kandiduje 10 stran, což také není právě málo. Nově například Ano, které jako lídr vede Luboš Řehoř. Zajímavým subjektem na scéně je Fair play, které stylově vede bývalý starosta Radek Nastič, odsouzený za braní úplatku. Jinak jde ve skutečnosti o kandidátku hasičů, což je v Novém Boru taková rádoby nezávislá skoro ozbrojená složka. Pavel Danys, stínový starosta a možná i stín vlastního stínu se postavil do čela Strany soukromníků ČR. Výčet absurdit zakončím Stranou rovných příležitostí s Dušanem Gorolem. Ten naštěstí našel na kandidátku jen další dva lidi, takže moc šancí ke zvolení nemá.

Nejvíce soudných politiků je na kandidátce Starostů - v čele Jaromír Dvořák, za ním například Otakar Válek nebo Michal Vlček, kterého jsem nedávno představoval ve Štafetě (zde a zde). Sociální demokracii vede opět Stanislav Valdman, záda mu kryje Josef Chittussi. Do čela komunistů se postavil ředitel domu dětí Václav Macela. ODS vede Věra Kalousová, na druhém místě je bývalá učitelka Jana Kuchtíková a překvapením je zde pro mě Josef Doškář coby sedmička. Silná je také kandidátka Evropských demokratů se Stanislavou Silnou v čele. Za ní Viktor Novotný, Libor Fafala. A překvapivá není ani jednička Zelených - Milan Přívratský.

Zatímco Lípu čeká malé zemětřesení, protože část voličů touží po pouštění žilou, v Boru bych si troufl tvrdit, že zůstane vše při starém.

Samozřejmě, že jsem nikoho neukecal minulý týden do kina, mezi všemi těmi reparáty, poradami a pícháními nástěnek jsem vlastně většinou nestihl ani oběd. Tento týden to nebude lepší, hned zítra odjíždím s novými studenty na adaptační kurz, ale přesto se jdu podívat, co se v Lípě děje.

Co třeba v pondělí na třetí pokračování  Expendables? V úterý dávají v Novém Boru zajímavý dokument s názvem Století Miroslava Zikmunda. Více než o cestování má být o jeho osobním životě. V Doksech probíhá v týdnu již 29. řezbářské sympózium. Od čtvrtka vstupuje do novoborského kina další stylovka Sin City s podtitulem Ženská, pro kterou bych vraždil. To v České Lípě se stejný den můžeme těsit na premiéru filmu Dog Hot, ve které hraje i majitel našich i-novin. Kdo má rád českolipskou hudební scénu, měl by se v sobotu vypravit do Zahrádek na další ročník Rozára Festu - vystoupí například CzechOut, The VIV, Old Minka Band či Šašci bez hodnosti.

 

 

 

 

 

 

Nahoru

Komentáře

Re: 26/2014

V rozbíhající se novoborské volební kampani lze vypozorovat rozdílný přístup SLK a Strany soukromníků (nabízející se zkratku se neodvažuji použít, abych si nevykoledoval trestní oznámení, jež pán v kožeňáku chrlí jak na běžícím pásu). Zatímco starosta J. Dvořák je na volebních inzerátech a plakátech obklopen dalšími pěti kandidáty, neboť si je dobře vědom toho, že jednotlivec v zastupitelstvu nic nezmůže (i starosta má pouze jeden hlas), jeho stínový soupeř P. Danys zjevně spoléhá na své domnělé charisma a proto v inzertní části zářijového vydání Novoborského měsíčníku zabírá jeho obličej bezmála celou stranu.
V textu článku je chybička. V Novém Boru kandiduje deset subjektů, nikoliv jedenáct.

Nahoru

Re: 26/2014

Aha, připočítal jsem i sumarní seznam :o). Opravím.

Nahoru

Re: 26/2014

SsČR má sídlo v Holicích a s Hrdobci je spojuje,že v aktuálně mají zprávu z listopadu 2013

Nahoru