26/2010

Verze pro tisk |

Kdo chce kapitalismus a kdo socialismus? Co chce starostka? Jakou hodnotu má sídliště Sever? Nechce někdo čtyři poštolky? O Rumunsku zítra. O zasedání zastupitelů taky.

Včera jsem se vrátil z Expedice, o jejímž průběhu vás budu informovat v následujících dnech. V poště jsem mimo jiné nalezl příspěvek zastupitele Ladislava Záruby, tak jsem podléhal pokušení vydat dnes jeho pohled na poslední zasedání zastupitelů a svůj deník vynechat, ale pak jsem se rozmyslel. Dlužím toho už čtenářům beztak dost.
Nejvíce asi nějaké své dojmy ze setkání občanů sídliště Sever s představiteli společnosti CPI Byty, která paneláky na tomto sídlišti vlastní. V nepředstavitelném vedru se v jídelně ZŠ na Severu sešlo dobře 400 až 500 obyvatel, což pro mě osobně bylo překvapující, obzvlášť ve zmíněném počasí. Za "předsednický" stůl se posadili představitelé majitele bytů, konkrétně tzv. property manager Petr Eichler a obchodní ředitel Daniel Bacík, a zástupci města - starostka, místostarostové a zástupce ředitele městské policie Antonín Doležal.
Z akce bylo dopředu vyšachováno sdružení Za klidný Sever, které stálo na počátku podobných setkání. Obzvlášť nelibě to nesla zejména Monika Rejnartová, která situaci chápe tak trochu jako svou soukromou válku. I proto neváhala v rámci diskuse vytáhnout informaci, že CPI Byty zastavilo celé sídliště v České Lípě za 1 870 milionů korun (na všechny pohledávky, které vzniknou do 30. dubna roku 2028). Už v březnu přitom majitelé bytů koupili za 650 milionů centrálu Nestlé či za 600 milionů Betonstav v Ústí nad Labem.
Petr Eichler se s ní odmítal bavit s tím, že není nájemnicí jejich bytů a navíc si zde jen dělá svou politickou kampaň (kandidovala za Zelené do parlamentu a zřejmě bude dost vysoko i na kandidátce pro volby komunální).
Pravdivost slov Moniky Rejnartové potvrzuje výpis z katastru nemovitostí:

Říkám si: Co je komu do toho, jak nakládá druhý se svým majetkem? Pokud nijak nepřekračuje zákon. Celé setkání se skutečně neslo ve střetu myšlení starého, řekněme třeba socialistického, s myšlením novým, řekněme kapitalistickým. Cílem nájemníků je bydlet za co nejméně, nejlépe zadarmo. Přitom mít nová okna, kdykoliv si křiknu. Cílem majitelé je vyždímat z nájemníků co nejvíce, nejlépe všechno, co mají. Jenže my nežijeme ani v socialismu, ani v kapitalismu. V jednom domě bydlí lidé, kteří platí regulované i neregulované nájemné, majitelé získali domy za babku a nyní, po jejich dalším zdevastování, je mohli zastavit za babek několik. To přece není normální. Do toho všeho stále vstupuje lidský faktor - velké množství nájemníků tvoří důchodkyně, vdovy po hornících, kteří byty "dostali" za své otročení na uranu. To tihle košilemi a tituly ofešákování mladíci z Prahy či Moravy nechápou.
Jako nestrannému mi připadá, že se věci pohnuly dopředu. Začíná se s opravami, které se však dotknou jen těch, kteří přistoupí na nové smlouvy. Jde sice o vydírání, ale každému soudnému musí dojít, že něco málo přes 40 korun nájemného za metr čtverečný nemůže pokrýt kompletní náklady na opravy. Z řady domů se rovněž vystěhovaly hordy nepřizpůsobivých, které byly dalším problémem. Nedokážu odhadnout další vývoj. Co když zastavení sídliště znamená jen přípravu k další změně majitele? Další zmatky, úpadek ...
Podivnou roli na setkání sehráli představitelé radnice. Starostka si zaslouží obdiv za to, že se nebála stoupnout před rozvášněný dav (na rozdíl od místostarostů, kteří za celou dobu vůbec nepromluvili a snažili se vpít do svých židlí). Podle mě se ale až příliš jednoznačně stavěla na stranu CPI Byty. Už by měla mít dost zkušeností s podobnými firmami, které si do Lípy přišly jen vyzvednout či zúročit své vyšmelené peníze. A upřímně (teď nejsem nestranný): můj obdiv nemá firma, která každou chvíli mění svůj název, kterou zastupují lidé vlastnící dalších 141 společností, která něco koupí za 200 mega, aby si na to pak půjčila devítinásobek. Starostka by si měla více vážit občanů, kteří v Lípě žijí desítky let. Byť nemají kravatu a celý život prostáli za pultem v sámošce.
Nabízím vám ještě několik videí ze setkání, abyste lépe pochopili atmosféru.

 

 


Zítra vám nabídnu text pana Záruby, v následujícím deníku nahlédnu do zápisu se zastupitelstva, zejména nová vyhláška o automatech je zajímavá. Pokračovat bude dalším dílem seriál Štafeta, od pondělí do středy vás čeká cestopis z rumunského Banátu. A ještě mi zbývá asi padesát položek pošty, tam rovněž najdu něco ke zveřejnění.
O kulturu se nám kromě kin stará zejména Lesní divadlo ve Sloupu - například v úterý tam hrají pohádku O chytrém Honzovi a princezně Rozárce, v pátek Byl jednou jeden drak. Na hradu Houska vystoupí v sobotu Řemdih v pořadu nazvaném Jarmark s hudbou středověku.
A copak naše balkónová kuřátka? Šok! Věděl jsem, že poštolky jsou bordeláři, ale ta vrstva hnoje, která nám teď leží za oknem, je přece jen frustrující. Více fotek zde.

Nahoru