25/2010

Verze pro tisk |

Reggae Ethnic Session už příští víkend. Já tou dobou na Balkáně. Spodina Nového Boru, trus demokratické společnosti, útočí na legitimně zvoleného starostu. Nový fotovtípek na téma parkování - tentokrát ze sídliště Střelnice. Kuky budí rozpaky.

I-noviny se jako tradičně stanou mediálním partnerem Expedice Gymnázia Česká Lípa, která letos nese název Eibentál 2010. Čtyřicet čtyři studentů a čtyři učitelé zamíří po roce opět do Rumunska. Letos nás nečekají hostely v Transylvánii, ale stany nad jednou ze šesti českých vesnic, které v Banátu v předminulém století vznikly. Eibentál bude jen základnou, ti nejvýkonnější postupně navštíví ještě tři další obce - Svatou Helenu (kde jsme bydleli už před pěti lety), Gernik a Bígr. Jelikož jsou obce od sebe vzdáleny desítky kilometrů, čekají nás přechody zdejších vápencových kopců, prolézání jeskyněmi, koupání ve vodopádech či spaní pod širákem. Doufáme, že neuvidíme tolik medvědů jako loni (ti nejpozornější měli třetí den u položky medvěd už šest čárek). Mnozí si poprvé vyzkoušejí, jaké je to přežít pár dnů bez signálu mobilního operátora, internetu nebo konzervačních přísad v potravinách.

Po návratu jako tradičně napíši sérii reportáží. Pro i-noviny to samozřejmě znamená, že budou deset dnů v úsporném režimu. Pokusím se naeditovat několik článků dopředu, něco přidají kolegové. Jak vidím dnes, po víkendu, kdy jsem byl rovněž mimo internet, obzvlášť novoborští čtenáři se dokážou zabavit i bez redakce. Za sebe říkám, že se distancuji od útoků na starostu Nového Boru Jindřicha Mareše. Osobně ho neznám, nedokážu posoudit úroveň jeho práce, nešťourám se v jeho historii. Vím, že byl demokraticky zvolen zastupitelstvem, a pokud to nikdo nezpochybní, je pro mě legitimním představitelem města. To se samozřejmě týká i jeho funkce v ODS. Útoky, které jsou na něho, případně jiné novoborské zastupitele, vedeny i prostřednictví diskusí na i-novinách (především v hyde parku), považuji za sprosté, jejich autoři jsou pro mě tou největší spodinou, která v Novém Boru žije, opravdovým trusem demokracie.

Tohle bylo vážné, takže zase něco pro zasmání. Obrovský úspěch sklidily fotografie z parkoviště v Doksech. Fotovtípek s názvem „Aby blondýna při parkování lépe viděla“ si prohlédlo několik tisíc čtenářů (zde). Dnes tedy Fotovtípek 2: Jak správně parkovat na parkovišti. Pro úplnost dodávám, že fotografie je od čtenáře ze Střelnice, který pochopitelně nechce prozradit své jméno. Fotografováno 14. června v 15:19. Poslední fotografie je z půl šesté, aby někdo nenamítal, že paní si jen tak odskočila. 


Zhlédl jsem Kukyho. Velká část studentů se nudila, některé kolegyně dojetím brečely (přitom reklama vyzývá především otce, aby na film vzali své děti). Upřímně: nevím, kdo má být cílovou skupinou tohoto nového Svěrákova snímku. Pro mě silnou stránkou byl celý lesní svět podivných stvoření, fascinovala mě práce se zvířaty. Minusem pro mě byl dabing Zdeňka Svěráka, u kterého jsem v prvních chvílích nevěděl, jestli mluví za postavičku Hergota nebo vypravěče, který čte komentář z papíru. Vadila mi úporná snaha vychovávat – paradoxně největšími záporáky byli šmejdi uklízející z lesa věci, které tam nepatří. Vyloženě trapně jsem se cítil u ptačí řeči – píp, píp, píp. To snad by byly lepší titulky. Budu rád, když se ozve někdo, kdo má malé děti. Opravdu by mě zajímalo, jak film vnímaly. 

Umět píp, píp, píp bych ale potřeboval. Poštolky nám na balkóně rostou velmi rychle, pomalu se chystají k invazi mimo květník. A rozhodně po sobě nehodlají uklízet. Snažím se je fotografovat minimálně obden. Pokud jste na facebooku, můžete fotografie nalézt zde.

A co příští týden? Logicky vás musím pozvat především na RealBeat Reggae Ethnic Session, nejvýznamnější festival tohoto žánru v Čechách, který už tradičně proběhne na louce v Heřmaničkách.  Letos přijede kapela Toots & the Maytals, která dala reggae jeho název a která se stala inspiraci i Bobu Marleymu (ten už nepřijede). Další letošní hvězdy: T.O.K., General Levy, Deadly Hunta, Top Cat. Z Čech: Sto zvířat, Švihadlo, Fast Food Orchestra, Mr. Cocoman & Solid Vibez, Nebiba nebo Feher Fekete Kerek. Jestli vyjde počasí, bude to letos meganářez. Já samozřejmě díky Expedici budu například sobotní noc trávit buď v Bígru nebo v Eibentálu (podle toho, kterou skupinu studentů vyfasuji). Z jiných kulturních alternativ následujícího týdne nabízím první z prázdninových představení v Lesním divadle ve Sloupu (v pátek hra Hrdina západu divadelního souboru Právě začínáme z Horních Počernic). Skalní hrad pro změnu v sobotu přivítá v rámci Koncertů při svíčkách Duo Acrelets. Startují i prázdninové akce na hradech v okolí - například Houska hostí o víkendu Gotický jarmark.  
 

Nahoru