23/2010

Verze pro tisk |

Kdo bude v městských lesích vykonávat myslivecké právo? Získala cyklostezka Varhany cenu Česká dopravní stavba roku? Tento víkend v Žitavě, příští na městských slavnostech.

Dnes už bylo možné přečíst si usnesení, která přijali zastupitelé na květnovém zasedání. Hned na úvod bez mučení přiznávám, že jsem se před chvílí vrátil z Německa a mám i jiné povinnost (a radosti), takže mě zaskočilo, kolik mediálně zajímavých bodů se probíralo.  
Na úvod předala starostka slovo Kateřině Kohoutkové, vedoucí tanečního souboru Tutti fruti, který od města dostal 90 tisíc korun a posléze na mistrovství Evropy získal první dvě místa.
Podle zápisu teprve poté bylo zasedání oficiálně zahájeno za účasti 20 zastupitelů, přičemž hned při prvním hlasování jich bylo pro 21 a jeden nehlasoval. Divné! Na čtvrté stránce dokumentu se dozvídám, že přítomno je 22, neboť v 16,06 dorazili Jan Riedl a Petr Skokan.
Nejprve byla schválena změna zakladatelské listiny obchodní společnosti Městské lesy Česká Lípa, spol. s r. o. Důvodů je několik. Společnost se chce mimo jiné starat o pronajatý rybník a zároveň chce rozšířit svou činnost o obor myslivost a nakládat se zvěří.

I následující bod jednání se týkal Městských lesů, neboť zastupitelé schvalovali výroční zprávu společnosti. A padaly dotazy. Díky nim se například dozvídám, že většinu v městských lesích má borovice lesní (62 procent), přestože původně jí bylo jen 5 - 10 procent. V zápisu je perlička: "Snahou společnosti je vysazovat jehličnany a listnáče." Marně přemýšlím, co jiného by se ještě dalo vysadit. No jo, Bárta má rozvernou (či spíše rýpavou). Zásadní je vyjádření Petra Kreisingera, jednatele společnosti, že se vysazují z 80 procent duby, buky a jedle, teda skutečně původní dřeviny. Díky tomu výsadbu lze z části financovat z fondů Evropské unie. 

O výstavbě víceúčelové sportovní haly se jednalo v rámci rozpočtových změn. Podle přepsané diskuse předpokládám, že tím jediným hlasujícím proti byl Jaromír Štrumfa, který své rozhodnutí vysvětlil takto: "Neměli bychom přikračovat v realizaci stavby víceúčelové sportovní haly. Naše město investuje do nových sportovních zařízení, ale nejdůležitější zařízení, stadion U Ploučnice, je ve svízelné situaci z hlediska technického. Stadion budeme muset postupně rekonstruovat, se všemi důsledky. Předpokládám, že v průběhu doby dojde k tlaku sportovních organizací v našem městě. Doporučuji zastupitelům přečíst si objemovou studii. Neměli bychom v letošním roce zahajovat stavbu víceúčelové haly."
Většinou bylo nakonec odhlasováno usnesení v tomto znění: Zastupitelstvo města Česká Lípa schvaluje dodatek č. 1 k rozpočtovým změnám č. 4/2010 takto: Převod 20.000.000 Kč z Investičního fondu do rozpočtu Odboru rozvoje, majetku a investic – investice, územní plán, dotace na novou investiční položku „Víceúčelová sportovní hala“. A dále schvaluje dofinancování akce ve výši 35.000.000 Kč v roce 2011.

Dle délky zápisu se nejdéle projednávala možnost úhrady ztráty společnosti Vett, bývalého provozovatele městské dopravy. Na úvod hovořil Jan Riedl za kontrolní výbor, ale přítomen byl i Petr Trejbal, advokát, který město ve sporu zastupuje. Zastupitelé nakonec nesouhlasili s placením, přestože toto rozhodnutí v budoucnu možná (určitě) přinese další problémy.
Při jednání o Cyklostezce varhany zazněla informace, že tento projekt je nominován na cenu Česká dopravní stavba roku 2009. Bohužel v době zasedání už bylo známo, jak anketa dopadla. Celkem uspěly dvě cyklostezky, ale ta naše mezi nimi nebyla. Uspěly ty u šumavských Prášil a na Třebovsku. Z České Lípě blízkých staveb si ceny odnesly kruhový objezd v Mělníku a most přes Labe v Litoměřicích.
Další dávku informací z jednání přinesu zase příští týden.

Něco k mému programu. V německé Žitavě jsem se účastnil workshopu spisovatelů Euroregionu Nisa s názvem Budoucnost potřebuje minulost. Ne, nebojte se, nediskutovalo se o vystěhovalectví, okupaci, pogromech, vraždách či spravedlivých vraždách. Podtitul byl: Společné zvyky (Vánoce, Velikonoce, masopust). Nabídku k účasti jsem přijal, protože jsem ješitný a samolibý a dělalo mi dobře, že se můžu vyhřívat na slunci s takovými hvězdami, jako jsou Ivona Březinová či Pavel Brycz, nositelé řady literárních ocenění.
Na jednu stranu šlo o klasický produkt vzniklý k tomu, aby se pustilo žílou Evropským fondům. Na stranu druhou nebylo, aspoň pro mě, vůbec špatné poznat podobně naladěné lidi zpoza hranice. Asi nejvíce jsem se spřátelil s Andreou Wałdźic, lužickosrbskou novinářkou a básnířkou. Lužičtí Srbové pro mě nyní nejsou jen pojmem z wikipedie.
A to už vůbec nemluvím o Žitavě. Městečko založené Přemyslem Otakarem druhým jsem navštívil několikrát, ale poprvé jsem v něm přespal. Užil jsem si noční prohlídku v doprovodu strážníka v historickém oděvu, prázdných restaurací, nádherné knihovny v obrovském Salzhausu či pohostinnosti pořadatelů. Nabízím krátký automatický sestřih, jak mi ho nabídl Flip. Předpokládám, že všechen materiál ještě nějak jednoduše postřihám a využiji ho v některém z budoucích tipů. 


A co dělat příští týden?
Hodně hustý výběr máme zítra v kině Crystal. Buď můžeme od půl šesté na nic si nehrajícího Doktora od Jezera hrochů anebo na všechno si hrajícího Mamuta. Pro ty, co by chtěli stihnout filmy oba, mám nemilou informaci: v tomto pořadí budou těžko stravitelné.
Petr Váša se u nás na severu nějak usídlil. V sobotu na Všudybudu, ve středu v Hudebních sklepech novoborského Navrátilova sálu. Chcete-li něco malého, můžete ve čtvrtek zajít do Tao čajovny na vernisáž fotografií Radka Podrázkého. O víkendu nás čekají městské slavnosti. Kompletní program naleznete zde

Nahoru