22/2017

Verze pro tisk |

Týden Mimoněm. Pozvánky do mokřadů, na Císařské slavnosti či na Zdislavinu pouť. Dojde k odvolání starostky?

Dojížděl jsem celý týden do Mimoně jako předseda maturitní komise. Kdysi, při pokusech mimoňské gymnázium zrušit, jsem se ho zastával. A svůj názor jsem nezměnil. Tato škola plní roli jednoho z přirozených kulturních center a to je více než vypočtené normativy. Ve čtvrtek jsem se třeba začetl do knihy Památky Mimoně. Na jejím vydání se podílelo několik studentů i učitelů. Každá obec potřebuje aspoň malý intelektuální kvas, tady to platí o učitelích i studentech.

Navíc je to pro mě osvěžení, vybočení ze stereotypu. Jsou menší než my, všichni se znají, je to taková rodina. I uklízečka se nevědomky, při plnění svých povinností, maturit zúčastnila. Vyzkoušel jsem si, jaké je to cestovat každý den do práce, vyhýbat se objížďkám, být závislý na autě či hromadné dopravě, zpestřovat si život stopaři.

Když jsem se večer vracel, stíhal jsem maximálně projet maily.

Upozorňuji například na tuto akci:

Spolek Čmelák - Společnost přátel přírody, který se už 23 let zabývá zejména praktickou ochranou přírody a revitalizací konkrétních lokalit, pořádá na jedné ze svých lokalit Den otevřených dveří. Přijďte se podívat, jak může vypadat místo cenné pro lidi i pro přírodu.

Jako každý rok vás čeká zajímavostmi a pohodou nabitý den. Organizátoři akce připravují unikátní bádání pro děti i dospělé a samozřejmě i tradiční exkurze. Mokřadem vás letos provedou pohádkové i nepohádkové bytosti, které se budou starat o to, aby vám v Mokřadech Jablonné nic nechybělo, aby nevyhasl táborák, na kterém si budete moci opéci něco k zakousnutí a abyste se mohli o mokřadu kdekoli a cokoli dozvědět.

Akce se koná 27. května 2017 od 10:00 do 17:00. Ke konci dne Čmelák oslaví 23. narozeniny a poohlédne se i po tom, co už má za sebou.

Den otevřených dveří je zdarma, je vhodný úplně pro všechny - od dětí až po seniory. 

Souběžně se dnem otevřených dveří budou v Jablonném v Podještědí probíhat Zdislavina pouť a městské slavnosti. Oslavy budou probíhat na náměstí, které je pouhých 5 minut pěšky z Mokřadů Jablonné.

Stejný víkend se v Zákupech konají Císařské slavnosti. K nim mi přišel tento plakátek:

I v Lípě bych vás mohl pozvat na řadu kulturních akcí. Největší divadlo se však odehraje na českolipské radnici. Na programu 28. zasedání je odvolání starostky, místostarostky i celé rady. Autorem je Zdeněk Ježák z ANO.

Na víkend jsem se vypravil na další dvě etapy Svatojakubské cesty, takže deník „předtáčím“ už v pátek. Nějaké tipy na zajímavá místa představím za týden.

Nahoru