21/2015

Verze pro tisk |

Je lepší mít za souseda afrického migranta nebo zamindrákovaného Čecha? Kdo vlastně žádal o granty na cestovní ruch? Limonádový Joe vs. Terminátor.

Mám v hlavě několik témat, uvidím, kam se to zvrhne. Už před 14 dny mě mrzelo, že jsem nenapsal pár vět k problematice migrace. Jenže za tu dobu se toho napsalo tolik, že už to snad ani nemůže nikoho bavit číst. Vzpomněl jsem si na několik svých studentů, jejichž rodiny lze zařadit k migrantům. Například v chemické olympiádě byly letos na prvních dvou místech Asiatky, které pravděpodobně ani nemají český pas. Otec čtvrtého taky nebyl původně Čech. Průměr 1,00 u mě v chemii v tercii měli jen dva borci – jedním z nich je Mongolka, jejíž jméno stále neumím vyslovit.

Proti tomu si stavím autory petic. V té, co sdílel na svých stránkách Petr Skokan, byla minimálně jedna hrubá chyba v každé větě, v některých i dvě. A to jsem viděl i horší. Koho je lepší vzdělávat? Kdo je větší naději pro naši společnost? Lidé, kteří na sobě chtějí pracovat, kteří touží po klidném životě, aneba parta zamindrákovaných xenofobů, kteří nedokážou napsat pár slov ve svém rodném jazyce?

Bohužel i tento můj pohled je zkreslený, pokrytecký, protože i já mám strach. Stejně jako je ve mně hluboce zakořeněný anticikánismus, i já mám přes svůj liberalismus xenofobní myšlenky krmené den co den články v médiích.

Vzpomínám si například, jak jsem jel poprvé pařížským metrem. Ve vagónu se mnou nebyl jediný čistokrevný běloch. Cítil jsem napětí, nejde tomu odolat. Pár podobných zkušeností a bylo mi jedno, jestli sedím vedle zahalené muslimky nebo mohutného černocha.

My v Čechách máme praktickou zkušenost jen s Romy, a s těmi jsou zkrátka problémy všude. Na Balkáně, v Itálii i zmíněné Paříži. A tuhle zkušenost si přenášíme na jakékoliv etnikum, které se u nás začne ve větším objevovat. Přitom zapomínáme na skutečnost, že v Lípě jsme migranty skoro všichni. Když jsem začínal učit na Špičáku, v některých třídách nebylo jediné dítě, které by z Lípy pocházelo. A to nemluvím o tom, že se stačí vrátit o století zpět a jsme v německém prostoru, v němž Češi byli menšinou. Kdo tedy podepisuje podobné petice, měl by si v první etapě sám vzít svých pět švestek a odstěhovat se do vnitrozemí nebo do Ostravy.  

Poslední, skoro osmihodinové zasedání zastupitelů, se mimo jiné neslo v duchu neschválení grantů na cestovní ruch. Naštvaní byli především členové výboru. Na facebooku se hodně diskutovalo, ale nikdo se nezajímal o to, kdo vlastně o granty žádal a na co. Mrknul jsem do materiálů a udělal si obrázek.

CZECOT: Pořízení hry/geosrandy v rámci  geolokační mobilní aplikace GEOFUN.

Předmětem hry v České Lípě je poznávání atraktivních míst ve městě a vyhledávání zajímavých míst pro fotografování a pořizování fotografií. Hráči,

které při jejich putování provází místní rodák Wilhelm Horn, se seznamují s jeho tvorbou a odkazem a navštíví i jeho hrob a secesní tzv. Hornovy domy v ulici Pod Holým vrchem. (14 000 Kč)

Česko - německé sdružení podkovářů: Cyklus seminářů „Kůň, příroda a člověk“ (vyřazeno už výborem).

Český svaz včelařů: Cyklus putovních okresních výstav „Příroda, včely, člověk" (vyřazeno výborem)

Krajská vědecká knihovna v Liberci: Ploučnické květy (8800 Kč).

KŽC Doprava, s.r.o: Lužický motoráček 2015 (4500 Kč)

Rudolf Živec: Distribuce měsíčníku Lípa (64 000 Kč)

Nemusím psát, že jsem ve střetu zájmů, protože pro Lípu taky píši, ale když to shrnu, tak se ani nedivím, že se dotační titul zrušil. Nikdo se nepřetrhl, aby něco vymyslel. Svým rozhodnutím ale vedení radnice poslalo dva hloupé signály. Dalo se najevo i těm málo lidem, co chtěli něco dělat, že to stejně nemá cenu. Navíc udělali šašky z členů výboru.

V měsíčníku Lípa se nechci moc rýpat. Z mého pohledu je kolem magazínu dost lidí, kteří dělají z České Lípy daleko lepší místo k žití. A všechno zkrátka nejde dotovat z jiných aktivit.

Ve středu odjíždím na tradiční gymnaziální Expedici. Určitě připravím po návratu několik článků. Udělali jsme mix cílů, které by měly uspokojit jak chodce (výstup na hřeben Slezských Beskyd, Babí Hora), tak milovníky památek (Dolní Vítkovice, Krakow). Proto za týden deník a jiné mé aktivity nebudou.

Co lze v první půli července v Lípě a okolí podnikat?

V pátek 3. 7. zahraje U Bílýho černocha českolipský rodák JeJe Neduha s Vlastou Třešňákem. V muzeu bude probíhat výstava jeho obrazů. Sezóna startuje i v Lesním divadle ve Sloupu. Osmého se rozjede i letní kino na vodním hradě. Můžete si připomenout Limonádového Joa. Devátého se do kin vrací legenda - další Terminátor. Desátého zahraje na Vartenberku Fleret. Jedenáctého proběhne na hradě folkový CL Fest.

 

Nahoru