20/2016

Verze pro tisk |

Konečně jsem se taky dostal k tomu, abych si přečetl zápis z minulého zasedání zastupitelů. Hned na úvod vystoupil Petr Skokan s požadavkem, aby se do programu zařadil bod s názvem Provozní řád koupaliště Dubice.

Ostatní ho ale upozornili, že žádné koupaliště s takovým názvem neexistuje a že kolem toho kačáku, co má na mysli, jsou cedule se zákazem koupání. Samozřejmě většina odsouhlasila, že o něčem, co vlastně neexistuje, se jednat nebude.

Komická vsuvka hned na úvod. Komická ze dvou důvodů. Za prvé muselo být Petrovi Skokanovi jasné, jak jeho akce dopadne. Za druhé, jak hezky se to s tou Dubicí po letech investic vyřešilo. Problém samozřejmě neházím na současnou koalici. Nejvíce se do pískovny nasypalo v době většinového vládnutí ODS.

Další diskuse se vedla na téma valné hromady Severočeské vodárenské společnosti. Jako delegátka byla navržena místostarostka Alena Šafránková. Tomáš Martínek měl tu drzost, aby se jí zeptal, jaké postoje bude zastávat. Odpověď: "Zdravý selský rozum."

Koukám, že Karla H. nemusíme moc vymýšlet, stačí si vzít úryvky ze zápisu. Následně Petr Skokan dal protinávrh, aby město na valné hromadě raději zastupoval František Chot. Romana Žatecká nechala odhlasovat přerušení jednání a zařazení tohoto bodu před bod různé. No, to se musím podívat, jak to dopadlo.

V pokračujícím jednání František Chot souhlasil s účastí na valné hromadě. Důvěru mu vyjádřil třeba Zdeněk Ježák z ANO. Romana Žatecká k tomu řekla: "Mám důvěru v oba kandidáty. Jsem přesvědčena, že oba budou jednat v zájmu města, ale jako předkladatelka se budu držet návrhu, který jsem napsala." Juraj Raninec prohlásil, že město by měla zastupovat starostka, případně někdo z místostarostů.

Hned poté František Chot nominaci nepřijmul a nebylo o čem jednat. Zajímavá však byla i následující debata, z níž vyplynulo, že je vlastně jedno, kdo na valnou hromadu pojede a jestli používá nebo nepoužívá selský rozum. Lípa nemá ve společnosti ani pětiprocentní podíl. František Chot tedy prozradil, že celá SVS, to jsou vlastně lidi ze staré ODS, což se samozřejmě nelíbilo Juraji Ranincovi. Trocha čísly přispěl i Petr Máška, který přítomné uklidnil tvrzením, že cenu vody z velké části diktuje Ministerstvo životního prostředí. Když teda o nic nejde, může tam jet Šafránková, potvrdilo dvacet hlasujících zastupitelů. Jediným, kdo se zdržel, byl pirát Tomáš Martínek.

Jak se dalo čekat, diskuse se zvrtla u jednání o individuální dotaci pro Petru Chocovou, úspěšnou plavkyni, která je shodou okolností i zastupitelkou. Požádala o sto tisíc na přípravu. Petr Skokan prohlásil, že měla dle jednacího řádu upozornit na skutečnost, že je ve střetu zájmů.

Neřešilo se, jestli je nebo není. Šlo o to, kdy to měla říct. Koaličníci samozřejmě tvrdili, že je jedno, kdy a jestli vůbec něco takového prohlásí. Opozičníci chtěli celé hlasování odložit. O odložení se jednalo, ale pro bylo jen pět zastupitelů. Následně bylo šestnáct zastupitelů pro podpoření slečny Chocové, nikdo nebyl proti.

Jak se to má dělat, předvedl v následujícím hlasování Tomáš Vlček. Další individuální dotace směřovala Hasičskému záchrannému sboru a Tomáš Vlček dopředu a písemně uvědomil starostku, že o bodu nebude hlasovat, protože by na projektu mohla spolupracovat příbuzná osoba. 

Pro dnešek stačí.

Co je na programu příští týden?

Zaujal mě třeba projekt Hudba na plátně v dokském kině. V úterý promítají koncert Iggyho Popa. Jenže taková akce potřebuje atmosféru. V pátek začínají českolipské městské slavnosti. Více o nich třeba zde. Letos se kryjí s Dny města Mimoň. Ty sice zahájí Maxim Turbulenc, ale přes den zahrají třeba České srdce nebo Kurtizány z 25. Avenue. A aby toho nebylo málo, proběhnou v Novém Boru Sklářské slavnosti. Na nich zahraje Motorband. Abych nemusel moc složitě vymýšlet, jak všechno stihnu, přichystala mi manželka nějaké překvapení mimo Lípu. V průběhu týdne vstoupí do kin pokračování Dne nezávislosti.

Nahoru