20/2015

Verze pro tisk |

Juraj Raninec nám devalvoval Karla H. Vladimir Vladimirov touží po změně územního plánu. Slunovrat na Milešovce či Sněžce. Kdo na zastupitelstvu citoval Marxe? Profil nového šéfa strážníků.

Už dlouho mě politika tak nepobavila jako tento týden. To furt nějak fabulujeme, abychom lidi pobavili seriálem o Karlovi H. (zde), a pak zvedne telefon místostarosta Raninec a dá nám upřímně řečeno na prdel.

Dovolím si zase jednou citovat z novin Petra Jeníka, který celou situaci komentoval takto:

„Novým ředitelem Městské policie se od 1. 7. stane můj jmenovec Mgr. Vladimír Jeník.
Už asi dva týdny to vím, ale slíbil jsem, že to nikde říkat nebudu.

A jak to vím? Je to vlastně docela vtipný. Toto je přibližný přepis telefonátu z období někdy před 14 dny, kdy mi volal místostarosta Raninec:

 

Pro upřesnění - jméno nového ředitele městské policie bylo prozrazeno už na květnovém zasedání zastupitelů. O post šéfa strážníků se ucházelo celkem šest zájemců. Starostka města citovala zprávu z výběrového řízení.

„Komise provedla osobní pohovory se šesti uchazeči, kteří doložili požadované. Při osobních pohovorech komise hodnotila zejm. motivaci uchazečů přihlásit se do výběrového řízení, koncepci pro stránce jak personální, tak i technické, vztah k městské policii a k městu Česká Lípa, priority v práci městské policie, představu o spolupráci s Policií ČR a Integrovaným záchranným systémem, druh a způsob řízení, manažerské schopnosti.  V závěru komise provedla dílčí hodnocení.

Na základě argumentačního a bodového hodnocení stanovuje komise pořadí uchazečů

1. Mgr. Vladimír Jeník

2. Mgr. Vilém Gut“

Vítězi je 40 let, bytem Děčín, vystudoval vojenské gymnázium, důstojnickou školu, Univerzitu obrany, obor teorie řízení a velení – ekonomika a management. Byl v zahraniční misi, velel cca 160 podřízeným.

Když už jsem měl otevřený zápis z minulého zasedání zastupitelů, mrkl jsem, jaká diskuse se vedla v druhé části. Zasedání totiž muselo být kvůli času přerušeno a pokračovalo až v pondělí následující týden. Nejvíce času zabralo jednání o změnách územního plánu. Starostka mimo jiné přečetli e-maily dvou občanů České Lípy, které po změně touží. Shodou okolností jedním z běžných občanů byl Vladimir Vladimirov.

„Vážená paní starostko. Obracím se na Vás jako majitel areálu ANDY č. p. 3010 v Poříční ulici v České Lípě. Rád bych Vás informoval o důvodech mé žádosti o možnosti využití předmětného areálu jako výroby s malou zátěží, tak jako bylo v původním územním plánu (Bez našeho zapříčinění byla předmětná plocha změněna na kategorii OV - přestože předtím byla v kategorii VV – lehká výroba). Areál jsem koupil v roce 1995. Jedná se o areál bývalého Okresního stavebního podniku, kde vždy byly provozovny jako například zámečnická dílna, výroba elektrorozvaděčů, vodoinstalatérská dílna atd. Již 20 let provozuji tento areál s různorodými administrativními, prodejními, výrobními, skladovými objekty, objekty služeb a zpevněnými plochami. Ročně zaplatím na dani z nemovitosti jenom za tento areál 166 574,- Kč, což je přímý příjem města Česká Lípa. V současné době máme zájemce, který s námi již spolupracuje a je s námi spokojen. Chtěl by zde provozovat šicí dílnu a zaměstnat cca 30 – 50 lidí. Bohužel jsme zjistili, že nový územní plán nám toto neumožňuje a přitom všechny podmínky (hygienické, požární, životní prostředí atd.) pro předpokládané využití budou muset být stejně splněny dle platných předpisů a zákonů.“

Například František Chot upozorňoval na to, že ze strany majitelů mohlo jít o nedbalost, protože si změn nevšimli při projednávání územního plánu v roce 2013. Karel Tejnora zase citoval Karla Marxe a uvedl, že pro třicet šiček, které najdou v areálu zaměstnání, je územní plán jen změtí barviček. Zdeněk Ježák mu oponoval tím, že těch třicet šiček stejně nebude z Lípy. Romana Žatecká upozornila, že dokument není dogma ale živý organismus. S navrženým usnesením, které v řadě bodů jen prověří možnosti změn, souhlasilo patnáct přítomných zastupitelů.

Z mého pohledu není územní plán skutečně žádné dogma, ale měl by mít nějakou filozofii. Pokud ho mám přirovnat k nějakému živému organismu, tak nejspíš k měňavce, kterou mohou děti v písemce nakreslit prakticky jakkoliv a vždy to bude dobře. Na uvedeném příkladu je také dobře vidět, proč se mi nikdy nelíbilo, když se významní podnikatelé pouštěli do politiky. Ať udělají cokoliv, byť bohulibého, vždy v tom opozice, novináři i běžný plebs uvidí nekalost. Přitom prakticky nevidím důvod, proč by v areálu Andy nemohlo pracovat třicet šiček. Byť sdílím obavy Zdeňka Ježáka o to, z kterého města či spíše asijského státu budou šičky pocházet. Ne, ne, budu idealista, najdou tam práci ty ženský, které unuděně pokuřují a hulákají na děti před Severem či na trávníku u protějšího domu.

V týdnu jsem se urval a po devíti hodinách v práci zašel na hrad. Já jsem někdy tak rád Českolipanem – více zde.

Co s příštím týdnem?

V kinech mě stále láká Jurský svět. V pátek mě zaujalo představení, které se má uskutečnit v evangelickém kostele v Městském parku, nese název Jan Hus - Mučedník nebo zbytečná oběť? Trochu mě odrazuje cena - 190 Kč.

Víkend bude ve znamení výletů. Klub přátel muzea pořádá zájezd do Lužice, Libertin výlet na Milešovku, já se chystám probrat se během slunovratu na Sněžce. To bude i důvod, proč zcela určitě nevydám v neděli deník. V Zahrádkách pokračuje Rozára Fest. Vystoupí mimo jiné jeden z českolipských objevů - kapela Illusions.

Nahoru