18/2015

Verze pro tisk |

Zastupitelé opět nestihli většinu bodů, které byly na programu jejich středečního zasedání. Začínají to být těžce vydělané peníze, protože se budou muset sejít znovu (v pondělí), aby vše odhlasovali.

Opozice samozřejmě tvrdí, že je to tím, že vedení města pracuje málo, koalice se nás bude snažit přesvědčit, že naopak makají tvrději. Skutečností je, že se zasekli na třech problémech. A možná nemuseli.

Problém první - Měšťanský pivovar

I já jsem minule (zde) tvrdil, že bych chtěl, abychom místo ruiny měli pivovar a pár věcí k tomu. Ale že projekt, jak ho prezentuje formálně neexistující Spolek pro obnovu měšťanského pivovaru v České Lípě, není pro Lípu reálný. Diskuse zabrala více než hodinu, aby zastupitele nakonec odhlasovali, že nesouhlasí s majetkovou účastí v tomto projektu.

Problém druhý - Osadní výbor v centru České Lípy

Opět více než hodinu zastupitelé perlili, aby nakonec silou čtrnácti hlasů zřízení osadního výboru v centru města neodsouhlasili. Na mě působí celá iniciativa jako hurá akce. Prakticky nikdo o ní neví, členy podle žádosti chce být osm lidí, mezi nimi politicky aktivní Jiřina Mimrová. Některé hlášky zastupitelů však byly až nedůstojné. Například Tomáš Binder navrhl: "Pokud chcete pracovat, založte si spolek nebo novou politickou stranu např. s názvem Vyčistíme centrum České Lípy." Podle mě je super, když lidi chtějí být aktivní i mimo politické strany, ale tohle je out. Vnímám osadní výbory jako nástroj úplně něčeho jiného, než je politický boj.

Problém třetí - Volba předsedy výboru pro výchovu a vzdělávání a předsedy výboru pro životní prostředí

V diskusi o osadním výboru zaznělo z úst Juraje Ranince, že pokud chce někdo něco dělat pro město, může se ucházet o místo v městské komisi nebo výboru. Jenže právě jednání o uvolněných místech v těchto poradních orgánech ukazuje, že i tyto jsou zpolitizované. Kdyby nebyly, nemusela by se další takřka hodina jednání věnovat tomuto tématu. A to nemluvím o tom, že spoustu času korýtkům věnovali zastupitelé už minule. V případě předsedy výboru pro výchovu se nejprve hlasovalo o Zdeňkovi Ježákovi, který byl minule odvolán. Pro bylo jen deset zastupitelů. Následně do funkce koalice instalovala Evu Vlastníkovou. Předsedou výboru pro životní prostředí byl 23 hlasy zvolen Miroslav Hudec. Předtím kandidaturu nepřijaly Pavla Procházková a Marie Nedvědová.

V předminulém žebříčku jsem na youtube hledal nejsledovanější videa, která mají v názvu Českou Lípu. Z top ten to vypadá, že pro běžného uživatele tohoto serveru je Lípa město, ve kterém žije nejslavnější pornohvězda těchto dnů, kde se dá dobře zakalit, kde se hodně cvičí, kde se mají Romové dobře a kudy prochází několik železničních tratí.  

Jdu si mrknout, co na mě vyplivnou filtry, když do nich zadám jiná města Libereckého kraje. Třeba Jablonec a Turnov.

V Jablonci je první film představující divákovi toto město a jeho okolí. Evidentně byl natočen za veřejné peníze a za posledních 11 měsíců ho zhlédlo 30 624 lidí. Do první pětky se vešla zimní kalamita na silnici, vystoupení Partičky, atletický závod a požár na sídlišti.

 

V Turnově vede vystoupení Partičky, druhá je žádost o pomoc Alešovi s amyotrofickou laterální sklerózou, třetí je letošní maturitní video gymnaziální oktávy, čtvrtý přípravný zápas místních s Libercem, pátá železniční trať z Liberce do Staré Paky.

 

Co dělat příští týden, je celkem jasné. Šetřit se na Všudybud. Některé filmy jsem zmínil už minulý týden. Z novinek stojí za zmínku Sedmero krkavců Alice Nellis. Trochu mě mrzí, že kvůli pracovnímu vytížení nestihnu přednášku Romany Žatecké v AJAKu na téma Česká Lípa viděna z radnice.

 

Nahoru