17/2015

Verze pro tisk |

Už před volbami jsem napsal, že jednou z nejzajímavějších kauz následujícího období bude Pivovar. Na zasedání zastupitelů, které se uskuteční 27. května, by měl být představen projekt s názvem "Měšťanský pivovar Česká Lípa". (Součástí článku je anketa.)

Ve čtvrtek mi volal Michal Simkanič, aby mě pozval na tiskovou konferenci, která se uskuteční těsně před zasedáním v redakci Českolipského deníku. Bohužel, navržený čas je pro mě nereálný. Jen připomínám, že Michal Simkanič se prozatím nejvíce zviditelnil aférou s nedávno zesnulým Stanislavem Grosem, když koupil a údajně znehodnotil směnku. Tu vystavil bývalý premiér, aby si mohl pořídit luxusní byt. Jinak jde o předsedu České pravice a podnikatele, který za bývalého režimu pracoval jako vedoucí v podniku s názvem Potravinářský obchod.

V České Lípě se o něm začalo mluvit těsně před volbami, kdy přišel s plánem rekonstruovat pivovar a začal lobovat mezi politiky, aby na to přispěli. Čas zřejmě dozrál, tak jsem nakoukl do materiálů pro zastupitele, abych věděl, jak vypadá konkrétní představa.

Spolek pro obnovu měšťanského pivovaru v České Lípě navrhuje, aby vznikly dvě akciové společnosti. Jedna by měla být vlastníkem objektu, druhá provozovatelem. V té první by mělo mít město zcela dominantní podíl. Celkový hrubý odhad nákladů je rozložen takto: cca 20 milionů je předpokládaná cena objektu, 200 - 250 milionů by stála kompletní rekonstrukce (50 - 80 % by se dalo čerpat z dotací), na 120 - 180 milionů by přišlo provozní vybavení celého objektu (40 - 70 % z dotací).  

Provoz by měl být neziskový, ale bez dotací z městského rozpočtu. Plný provoz by měl začít v roce 2018. S realizací by se mělo začít už letos, což by předpokládalo najít v rozpočtu aspoň milion na náklady spojené se založením akciové společnosti.

Více se prozatím z materiálů vyčíst nedá. Za týden budeme moudřejší. Za sebe musím napsat, že bych si moc přál, aby se projekt vydařil. Pivovar je skutečně jednou z ostud města (stejně jako Jeřábkovo náměstí), mít pivo, které bude chutnat třeba jako turnovský Rohozec, bych si taky nechal líbit. Radnice by konečně mohla ukázat, že umí čerpat evropské dotace a využít je k něčemu, na co budeme hrdí několik desetiletí. To jsou ta pozitiva.

V projektu mi chybí, co v areálu kromě pivovaru bude. Nějaké kulturní centrum? Vždyť na kulturní akce v Lípě chodí s bídou dvacet lidí, když se zrovna nejedná o úspěšného dídžeje v Prdeli či Luxoru nebo se tam někdo nesvlíkne. A co v tom případě s KD Crystal? Bude tam informační centrum? Zase ale tak blízko centru ten pivovar není a íčko každý turista očekává na náměstí. Přesune se tam knihovna, bude tam galerie? Škoda, že v projektu tato informace zatím není. A třeba ani realizátoři nevědí, které nekomerční aktivity rozvíjet.

Navíc nás některá města předběhla. Cvikov, Varnsdorf. Jejich piva se už točí v několika hospodách v Lípě. A kdo chtěl zažít atmosféru, už si do Cvikova nebo Varnsdorfu zajel. Ten pravý okamžik se v Lípě už prokaučoval. Město má dost problémů s hradem či muzeem textilního potisku – rozhodně na provoz objektů doplácí více, než by chtělo. A doplácí i na další projekty, na které se dotace čerpaly – na průšvih s byty na Ladech i na jednu z mála turistických perel, která tady máme, na cyklostezku Varhany.

Zastupitelé si zkrátka musí každý sám za sebe dát na misky vah pro a proti. A hlavně si musí vyžádat více informací. Nemá smysl zvedat ruku pro založení akciové společnosti, když mám v ruce zatím jen tři cifry a nic neříkající záměr.

Svůj názor můžete vyjádřit v anketě:

 

Miniaplikace

O víkendu jsem se konečně urval a zajel si do příhraničního městečka Kurort Jonsdorf, kde jsem už dlouho chtěl okouknout Motýlí dům. Trochu jsem se zajímal o to, jak projekt vznikal. Přišla s ním městská rada, z osmdesáti procent ho stavěly místní firmy – za deset měsíců. Nikde jsem nedohledal, z jakých peněz, ale pochybuji, že nevyužili dotace. To je ten rozdíl, mezi naším vedením a vedením jinde. V Lípě se většinou realizovalo něco, s čím přišel nějaký vykuk zvenčí. Podle mě by to mělo být tak, že zastupitelé nebo občané města přijdou s nápadem a pak se hledá možnost realizace. Ne že přijde nějaký subjekt a město využije jen coby čerpadlo na dotace. Vzpomínám si při té příležitosti na osvětlení přechodů – taky s tím přitáhla firma, která si chtěla namastit kapsu, město do té doby nenapadlo, že by zebry mohly svítit. Jak to dopadlo – stálo to spoustu peněz a přechod u nás před domem možná bliká do špíny, která se ve světýlkách usazuje.

Pár fotek z Německa:

Co podnikat příští týden?

Do kin jdou dva filmy, které mě lákají. San Andreas - o známém tektonickém zlomu v Kalifornii a Dítě číslo 44 - četl jsem knížku a nadchla, navíc se natáčelo v Česku. Ti intelektuálněji založení mohou v sobotu do dokského kina na komponovaný pořad s názvem Obscenita ve filmu.

 

 

Nahoru